Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala a třicet stříbrných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Evropský parlament a Wikipedia

Petr Fiala v Evropském parlamentu.

Petr Fiala tvrdě kritizoval Polsko a Maďarsko za jejich odpor proti migračnímu paktu. Udělal to kvůli penězům na ukrajinské uprchlíky. Ty by se jistě hodily, ale je to dostatečný argument?

Článek

Petr Fiala kritizoval Polsko a Maďarsko za jejich vzdor proti migračnímu paktu na Radě EU konané na konci června. Premiér má totiž obavy, že nedoveze do České republiky peníze na podporu ukrajinských uprchlíků. Ty by se nepochybně hodily, ale je správně, aby se český premiér nechal takto tlačit ke zdi? Je správně, aby kvůli těmto penězům zavíral oči před návrhem, který zcela jistě a nevratně naši zemi poškodí?

Jiný konkrétní argument pro migrační pakt, než jsou tyto peníze, Petr Fiala neuvedl. Sám před lety povinné přerozdělování migrantů kritizoval, ale nyní jej podporuje. Zrazuje své sliby, nebo jen neví, co vlastně jeho vláda schválila?

Migrační pakt obsahuje migrační kvóty. Sice v jiné, a především ne tak zjevné, podobě jako to bylo před pár lety, když byly na stole poprvé, ale obsahuje je. A je vlastně jedno, kolikrát to ještě Vít Rakušan popře. Stojí něco takového trvalého za dočasný úplatek v podobě peněz na ukrajinské uprchlíky?

Premiér Fiala řekl na adresu premiérů Morawieckého a Orbána, že nevědí, o čem mluví. Ví však Petr Fiala, že za peníze na ukrajinské uprchlíky zrazuje svou zemi, když schvaluje migrační pakt, který nás jednou přivede do stejné situace, jakou nyní pozorujeme ve Francii? Stojí těchto „třicet stříbrných“ za trvalé, nevratné a významné (byť postupné) zhoršení bezpečnosti naší země?

Pro pořádek je třeba dodat, že čtvrteční a páteční (29. a 30. června 2023) Rada EU nejednala přímo o migračním paktu. O migraci ale ano. Poláci a Maďaři dobře věděli, co dělají. Vymezovali si pozici, aby ve výsledku mohli odmítnout migrační kvóty. To je umění politiky a obrana vlastních zemí. Takže pokud je zde někdo, kdo neví, co dělá, je to náš premiér…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz