Hlavní obsah
Aktuální dění

Rozměr migrační zrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: European Union, https://newsroom.consilium.europa.eu/permalink/p150390

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Státy EU, do kterých míří nejvíce migrantů, si v migračním paktu ponechaly zadní vrátka. Migrační pakt je exportem problému dlouhé roky způsobovaného staršími státy EU do novějších členských států.

Článek

V článku Vláda podpořila migrační kvóty jsem napsal, že nový migrační pakt, který česká vláda pomohla připravit a schválit, obsahuje migrační kvóty. Nenapsal jsem ale, že státy EU, do kterých míří nejvíce migrantů, si v migračním paktu ponechaly zadní vrátka.

Tyto státy EU totiž mohou určitým mechanismem dosáhnout toho, že samy nebudou muset ani přebírat migranty, ani platit výpalné cca půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Kvóta pro migranty, kteří budou přemístěni, se tím pádem rozpočítá mezi menší počet států. To znamená, že ostatní státy, mezi nimi i Česká republika, budou muset přebírat více migrantů, než by musely, kdyby se kvóta rozpočítávala mezi všechny státy EU.

Nový migrační pakt tedy nejenže obsahuje migrační kvóty, ale také dovoluje členským státům, do kterých migranti nejvíce míří, se z celého kvótového systému na úkor ostatních států vyzout. Jinými slovy řečeno, nový migrační pakt je především exportem problému dlouhé roky způsobovaného některými státy EU do novějších členských států, tj. i do České republiky.

Jak se dívat na ministra vnitra, jehož úkolem je zajišťovat naši bezpečnost, který ale schválí něco tak obludného a ještě se tím chlubí? Co říci premiérovi, který toto podporuje? Ačkoli nemám rád nadužívání silných slov, pro takové jednání někoho, kdo je v postavení ministra vnitra, nemám jiného slova než zrada.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz