Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bolševici nešetřili nikdy nikoho. Romanovce vyvraždili s nevídanou krutostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Boasson and Eggler St. Petersburg Nevsky 24., Public domain, via Wikimedia Commons

Vyvraždění carské rodiny proběhlo s nebývalou krutostí a pravděpodobně s plnou podporou Lenina

Bolševici po Říjnové revoluci v Rusku neváhali nelítostně vyvraždit carskou rodinu. Žádné smilování neměli ani s ženami a dětmi. Bolševické zlobě neuniklo dokonce ani jejich služebnictvo.

Článek

Moc a respekt cara Mikuláše II. postupně slábla už před Říjnovou revolucí. Hodně se na tom podepsal Rasputin, jehož vlivu podléhala carevna Alexandra, a také 1. světová válka, v které Rusko utrpělo obrovské ztráty mezi vojáky i civilisty. Nespokojenost lidí dovedla Mikuláše II. v březnu 1917 k odstoupení. Rodina ale v Rusku zůstala, a to se jí stalo osudným.

Přesuny tisíce kilometrů daleko

Z počátku byla rodina uvězněna v domácím vězení v Carském Selu v relativním pohodlí. Následně prozatímní vláda rozhodla, že budou odvezeni do Tobolsku, což je město na Sibiři ležící asi 2,5 tisíce kilometrů východně od Moskvy. Cílem bylo mít je mimo dění a tím je uchránit. Vítězství bolševiků v říjnu 1917 bylo ale důvodem pro přesun carské rodiny zpět do Moskvy k soudu. Skončili v Jekatěrinburgu, v domě bez potřebného vybavení, ale se spoustou špíny. Vojáci rodinu, a zejména ženy, obtěžovali. Přesto rodina doufala, že budou zachránění. Car se snažil získat pro své blízké azyl nejdříve v Británii, pak ve Francii, ale marně. Zůstali v rukou lůzy, která se ujala moci a náležitě si to užívala.

Měli legionáři šanci je zachránit?

Podle některých historiků popravu bez soudu urychlili blížící se českoslovenští legionáři, kvůli kterým bolševici panikařili. Báli se, že cara osvobodí. Mikulášovi a jeho rodině bylo oficiálně oznámeno, že budou přesunuti do bezpečí, místo toho ale skončili ve sklepě domu, kde byli vězněni. Bylo to v noci z 16. na 17. července 1918. Popravu nařídil Uralský výkonný výbor, ale údajně to bylo se souhlasem Lenina a dalších lidí z bolševického vedení. Ostatně, Lenin sám údajně řekl, že „revoluce bez popravčích čet nemají smysl“. Legionáři do Jekatěrinburgu dorazili týden po popravě.

Foto: Vladimir Lenin, Public domain, via Wikimedia Commons

Lenin nejspíš barbarskou popravu carské rodiny nařídil

Nešlo o popravu, šlo o masakr

Nejdříve byl popraven padesátiletý car Mikuláš, pak jeho syn Alexej, kterému tehdy bylo teprve 13 let. Následně zemřel i zbytek rodiny. Carevně Alexandře bylo 46 let, z dcer byla nejstarší Olga (22 let), Táně bylo 21, Marii 19 a Anastázii 17 let. Po první salvě většina rodiny stále žila. V jejich oblečení byly zašité drahé kameny, které z šatů vytvořily v podstatě neprůstřelné vesty. Poslední Romanovci byli zastřeleni, umláceni pažbami, pobodáni bajonety. Děti vrazi stříleli i do hlav.

Když začalo vražedné komando vynášet mrtvá těla, dvě z princezen ještě žily. Byly ubodány. I když se bolševici oháněli ochranou obyčejných lidí, popravě neušel ani lékař carské rodiny Evžen Botkin a služebnictvo. Následně bylo bolševiky zavražděno i dalších jedenáct členů širší carské rodiny.

Foto: Rbth.com, Wikireading.ru, Ura.ru, Public domain, via Wikimedia Commons

Bolševici carskou rodinu pohřbili na tajném místě

Dnešní Rusko zneužije cokoli

Ani po smrti neměli mrtví klid. Těla byla spálena za pomocí benzínu a polita kyselinou kvůli ztížení jejich identifikace. Pohřbeni byli na tajném místě. Pochována v normálním hrobě byla těla carské rodiny až po pádu komunismu v Rusku. Po ověření DNA se pohřeb konal 17. července 1998, tedy 80 let po vraždě. Ale ani to nebyl konec. Následně se pravoslavná církev rozhodla vraždu carské rodiny zneužít k antisemitské kampani, když tvrdila, že jejich těla nesou stopy rituální vraždy. Tělesné ostatky se zkoumají i nadále. Jako by jim současné Rusko nechtělo dopřát klidu. Putin se snaží budovat nacionalistickou říši s pomocí pravoslavné církve, takže jí toleruje i poněkud šílené nápady, včetně různých konspirací.

Car Mikuláš II. určitě nebyl bez chyb. On i jeho žena byli dost arogantní a přesvědčení o svém předurčení vládnout Rusku. To ale neomlouvá jejich vraždu, ani fakt, že ani po více než sto letech nemají klid.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zavra%C5%BEd%C4%9Bn%C3%AD_carsk%C3%A9_rodiny

https://www.stoplusjednicka.cz/poprava-carske-rodiny-postrelene-princezny-dorazeli-bolsevici-bajonetem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz