Hlavní obsah
Umění a zábava

Hlavním hrdinou legendárních Čelistí byl mechanický žralok Bruce. Většinu času ale trávil v servise

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hermanus Backpackers, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Čelisti se staly ikonou mezi filmy a Stevenu Spielbergovi vynesli členství v elitním klubu

Osm metrů dlouhý tunový robotický žralok Bruce nadělal Stevenu Spielbergovi na čele nejednu vrásku. Jeho nespolehlivost ale nakonec Čelistem dala naprosto originální kabát a povýšila strach, který film nahání, o úroveň výš

Článek

Asi bychom museli dlouze hledat někoho, kdo by neznal kultovní Spielbergův horor Čelisti. Klid přímořského letoviska naruší obrovský žralok, který začne nezřízeně požírat návštěvníky i obyvatele ostrova, a tím k rozčarování místního starosty ohrožuje celou letní sezónu. Roy Scheider v roli náčelníka Brodyho, nebo Robert Shaw jako svérázný lovec a Richard Dreyfuss alias Hooper, žraločí specialista, odvedli svoji práci na výbornou. Dokonce jejich herecké výkony lze označit za jejich životní role. Kdo ale Stevenu Spielbergovi tolik radosti nepřinášel, byl představitel vlastně hlavního hrdiny, žralok Bruce.

Foto: Roger Kastel, Public domain, via Wikimedia Commons

Robotický žralok svojí nespolehlivostí filmu vlastně pomohl

Tehdy osmadvacetiletý, neznámý režisér, Steven Spielberg přistoupil ke svému teprve druhému celovečernímu filmu opravdu zodpovědně. Pro dnešní grafiky by jistě nebyl problém vytvořit žraloka děsivějšího, než je ten skutečný a na plátně mu vdechnout život. V roce 1975, kdy vznikaly Čelisti, si ale filmaři o takových možnostech mohli nechat leda zdát. Steven Spielberg se tedy rozhodl, že pro své budoucí mistrovské dílo, nechá zhotovit mechanického žraloka. Tento robot měřil asi 8 metrů, dokázal se pohybovat, plavat, a dokonce i kousat. Byl to také jednoznačně nejtěžší herec na place. Vážili okolo jedné tuny a vyšel na několik milionů dolarů.

Po nějaké době se tomuto členovi hereckého týmu začalo říkat Bruce. Jméno Bruce mu údajně dal sám Speilberg, a prý jej pojmenoval po svém právníkovi. A nebyl to ledajaký právník. Bruce Ramer v té době platil za jednoho z nejlepších právníků v zábavním průmyslu. Těžko říci, proč Spielberg svého hrdinu pojmenoval právě po něm. Nicméně jméno se uchytilo, a dokonce jej později zdědil i žralok Bruce z animovaného filmu Hledá se Nemo.

Bruce byl v jednom kuse v servise

Osmimetrový, děsivý Bruce, ale svoji práci neodváděl příliš svědomitě. Vůbec mu nesvědčila mořská voda a v jednom kuse nefungoval. Paradoxně ale Bruceova nefunkčnost dodala Čelistem tu správnou atmosféru. Spielberg byl nucen improvizovat, a právě proto, že nebyl mechanický žralok k dispozici, se ve filmu objevují záběry z pohledu predátora. Tyto záběry jsou přesně tím správným kořením, které film potřeboval. Díky tomu vlastně máme možnost žraloka v celé kráse spatřit až po více jak hodině filmu. Bruce se původně měl divákům ukázat hned na počátku filmu, ale od této scény Spielberg nakonec upustil, zřejmě kvůli její brutalitě. Malého chlapce na lehátku totiž původně měl Bruce doslova překousnout vejpůl. Nakonec se ve filmu objevuje jen všemi vychvalovaný záběr očima predátora a pak už jen hladina zbarvená do ruda.

Foto: Z22, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Robotický žralok byl velmi ambiciózní plán, který Spielbergovi ve finále vyšel. Film z roku 1975 působí extrémně věrohodně

Jako ostrůvek Amity byla použita pláž Martha´s Vineyard v Massachusetts. Její mělké písčité dno poskytovalo perfektní podmínky pro manipulaci s tunovým monstrem. Po natáčení filmu se návštěvnost pláže zvýšila přibližně na trojnásobek.

Čelisti se hned po uvedení staly obrovským hitem. Spielbergův majstrštyk byl oceněn třemi oskary a katapultoval jej mezi hollywoodskou elitu. Od té doby už se, s trochou nadhledu řečeno, nenašel nikdo, kdo by Spielbergovi na roli nekývnul. Důkazem jeho genialty může být například to, že veškerá další pokračování žraločí ságy bez jeho účasti už znamenala jen propad hlouběji a hlouběji až snad na samotné dno televizní zábavy. Představitelka Ellen Brodyové, Lorraine Gary, byla za poslední díl dokonce nominována na Zlatou malinu. Dalším Spielbergovým hitem z podobného soudku byl v roce 1993 Jurský park. Model Tyrannosaura Rexe už ale naštěstí režisér nepotřeboval. V té době už se nabízely velmi solidní možnosti grafiky. Každopádně jak Čelisti, tak Jurský park se okamžitě po uvedení staly blockbustery, a málokdo tato Spielbergova veledíla nezná.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz