Hlavní obsah
Názory a úvahy

Piráti chtějí razantně omezit prodej alkoholu. Už bylo na čase

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno AI Adobe Firefly

Proti alkoholu je třeba se jasně vymezit. Denodenně se opíjet rozhodně není v pořádku

Alkohol je problém české společnosti a je na čase si to otevřeně přiznat. Je skvělé, že Piráti mají dostatek odvahy sáhnout Čechům na alkohol. Jejich navrhovaná opatření jsou přesně tím, co potřebujeme.

Článek

Nadměrné užívání alkoholu je v Česku velký problém. Alkohol je vnímán jako nepostradatelná součást každého setkání a každý, kdo nepije a zároveň neřídí, je všemi podvědomě zařazen do kategorie divných. Pití alkoholu je v našich končinách něco naprosto přirozeného, a ty, co nepijí, staví na okraj. 15-19 % dospělých Čechů pije tak, že spadá do rizikové skupiny. Je to přibližně 1,3 milionu lidí, což je alarmující. Většina lidí si zrádnost nadměrného pití vůbec neuvědomuje, dokud není pozdě. Alkohol má na svědomí spoustu zničených rodin. Ve spotřebě alkoholu na člověka patří Češi dlouhodobě ke světové špičce. Například v roce 2019 Česko obsadilo celosvětově třetí příčku. Více alkoholu na hlavu lidé vypili už jen v Moldavsku a Rumunsku. V tomto směru opravdu excelovat nechceme, proto je tedy dobře, že konečně někdo z politiků kousnul do pomyslného kyselého jablíčka a snaží se předložit návrh, který by neutěšenou situaci řešil.

Návrh Pirátů

Současný pirátský návrh obsahuje několik bodů, které by měly být postupně zaváděny. Zpočátku by byla omezena reklama na veškerý alkohol v době 6 – 22 hodin a na etiketách bychom měli vídat varování a upozornění na jeho škodlivost. Je naprosto správně, že našim dětem nebude televizní reklama servírovat ódy na prvotřídní alkohol. Teenageři potom zdaleka nebudou vystaveni takovému pokušení a časem možná přestanou brát alkohol jako naprosto běžnou součást každodenního života.

Dalším opatřením do budoucna by mohlo být vyšší zdanění alkoholu. Podle mě skvělý nápad, který určitě, kromě dětí, zasáhne i dospělé, na alkoholu potenciálně závislé, jedince. Když alkohol bude citelně dražší, lidé jej prostě vypijí méně. Ztratí nálepku běžného zboží a získá jakýsi punc výjimečnosti. Bude to zboží pro výjimečné situace, ne na popíjení každý večer. A to je přesně to místo, kam jsme alkohol potřebovali dostat.

Posledním krokem by zatím mělo být celkové omezení prodeje alkoholu. Piráti navrhují, aby alkohol směli prodávat pouze licencovaní prodejci. Takové opatření by vcelku spolehlivě nezletilým komplikovalo přístup k alkoholu. Pokud je dnes lahev vodky nebo rumu dostupná v každém vesnickém krámku, pravděpodobnost, že se dostane do rukou teenagerů, je obrovská.

Foto: Pirátská strana, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Piráti se rozhodli vstoupit na velmi tenký led. Jakékoliv omezení Češi zpravidla nesou velmi nelibě, obzvláště když se týká alkoholu

Součástí omezeného prodeje alkoholu by byla i omezená doba jeho prodeje tak, jak to funguje například v Norsku a mnoha dalších zemích. Šlo by jej koupit pouze do určité hodiny. Znamenalo by to, že lidé v podroušeném stavu, potácející se v nočních hodinách z barů, už by neměli možnost dokoupit si další pití na takzvaný „dojezd“. Takové dojezdy už ale zpravidla nic dobrého nepřinesou. Po celém večeru popíjení se pořízení další lahve jeví jako skvělý nápad, ale opak je pravdou. Takové prodloužené alkoholové dýchánky nezřídka kdy končí různými formami agrese a když je vynecháme, nikomu to neublíží, naopak.

Na alkoholu nic špatného nevidím, dokud jej má člověk plně pod kontrolou. Jeho omezení by ale společnosti jednoznačně prospělo. Po střízlivém rozvážení, když člověk například očekává návštěvu, samozřejmě nejsem proti, aby bylo možné ve specializované prodejně nakoupit víno, nebo i lahev něčeho ostřejšího. Jen je potřeba tyto nákupy vždy činit s rozvahou. Tuto rozvahu a nadhled ale po celovečerním sezení v hospodě rychle ztrácíme, a proto má návrh Pirátů na omezení prodejní doby alkoholu moji plnou podporu.

Alkohol je velký problém, ale nikdo to nechce slyšet

Jedním z palčivých problémů, které s sebou alkohol nese, je pití teenagerů. Na jejich oraganismus má alkohol přímo devastující účinky a nezřídkakdy vyvolává závislost, která přetrvává až do dospělosti. Bohužel pro české náctileté není obstarání jakékoliv lahve zpravidla žádný problém. Děti tedy nevnímají alkohol jako potenciální hrozbu, nýbrž jako katalyzátor zábavy, a bez jakýchkoliv obav si ničí zdraví již od útlého věku.

Foto: Pexels.com

U teenagerů je problém nejzávažnější. Je opravdu nutné zajistit, aby se tito mladí lidé k alkoholu prostě nedostali

Nejsou to ale jen děti a teenageři, problém s pitím má i velké množství dospělých. Alkohol zpočátku vypadá nevině, ale jeho opakované nadužívání přináší velké problémy. Lidé si dokáží jen výjimečně přiznat, že mají problém, a nechají jej dojít až do fáze, kdy už řešení není vůbec snadné. Mezi nejčastější potíže alkoholiků patří jaterní cirhózy, srdeční arytmie, infarkty, nebo poruchy učení, špatná paměť, chronická únava a nespavost. Na následky alkoholu v Česku umírá přibližně 6500 lidí ročně, což je opravdu mnoho. Pro srovnání, při dopravních nehodách zemře ročně jen několik set lidí. Ztráta lidského života kvůli něčemu tak zbytečnému, jako je alkohol, je něco, proti čemu prostě musíme systémově bojovat.

Je skvělé, že se konečně na české politické scéně našel někdo, kdo zmobilizoval poslední střípky zodpovědnosti. Konečně spatřil světlo světa alespoň náznak řešení problému, před kterým jsme všichni celá léta schovávali hlavu do písku. Piráti tímto návrhem strkají vlastní hlavu do politické oprátky a měl by jim za to náležet náš velký respekt. Věřím, že jejich návrh nakonec alespoň v nějaké podobě projde, Češi se pomalu začnou propadat žebříčkem světových pijanů a definitivně přenechají čelní pozice této nelichotivé statistiky jiným národům.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz