Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Dle závěrů WHO komáři zabijí ročně i více jak 600 tisíc lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jim Gathany, Public domain, via Wikimedia Commons

Nebezpečnost komárů je často podceňována

Zvířecím zabijákům bezkonkurenčně vévodí právě ti nejmenší. Žraloci nebo krokodýli jsou v zabíjení lidí oproti komárům naprostí břídilové. Samice komárů mají na svědomí tolik lidských obětí, že by se za to nemusel stydět leckterý válečný zločinec.

Článek

V lesích, mořích a oceánech lze narazit na monstra, ze kterých tuhne krev v žilách i Chucku Norrisovi. Setkání s jakýmkoliv vrcholovým predátorem tváří v tvář je pro člověka adrenalinovým zážitkem, který nezřídkakdy je tím posledním. Proto se lidé těmto setkáním vyhýbají, co jim síly stačí, a dělají dobře. Bohužel totéž nedělají, aby předešli setkání s nejnebezpečnějším tvorem planety Země, komárem. Ono to vlastně ani moc nejde a právě to z komára dělá zabijáka první velikosti.

Komár nás nemusí překousnout vejpůl, aby nás zabil

Komár není typický strašák, kterého se před odjezdem do dovolenkového ráje obáváme, přesto je tím nejnebezpečnějším. Žádnou část těla nám sice ukousnout nedokáže, ale umí člověku připravit opravdu strašný zážitek, který by ve finále leckdo měnil za bleskový útok žraloka tygřího. Komáří kousnutí sice nepříjemně svědí, ale je to to poslední z čeho mít strach. Komáří samice svým bodnutím přenášejí onemocnění, která budí velký respekt, už když jen vyslovíme jejich název.

Jediné kousnutí komáří slečny člověka vystavuje nebezpečí přenosu malárie, horečky Dengue, žluté zimnice nebo Západonilské horečky a mnohých dalších. Právě to řadí tento malý savý hmyz na čelo žebříčku lidských zabijáků.

Nemoci, které nikdo prodělat nechce

Největší hrozbu představuje rozhodně malárie, která jen za rok 2022 dokázala zabít 608 tisíc lidí. Převážně se jedná o děti do 5ti let v oblasti subsaharské Afriky. Velké nebezpečí ale představuje i pro evropské cestovatele. V rané fázi jsou totiž symptomy malárie snadno zaměnitelné s příznaky obyčejné chřipky. Parazit malárie způsobuje anemii a dokáže i výrazně omezit přítok krve k životně důležitým orgánům. V této chvíli už často bývá pozdě.

Foto: <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Malárie je onemocnění s jedním z nejvyšších počtů obětí v historii

Po žluté zimnici taktéž netouží žádný cestovatel do Afriky nebo jižní Ameriky. Postupně dochází k rozvoji žloutenky a krvácení ze zažívacího traktu, kůže, očí, uší, nosu či pohlavních orgánů. Z cizinců, kteří jsou žlutou zimnicí nakaženi, asi polovina umírá. Proti žluté zimnici již ale existuje účinné očkování, které ovšem někteří cestovatelé odmítají. Proti čemu ale očkování neexistuje, je horečka Dengue, která se vyskytuje především v oblastech Asie. Pro typickou nesnesitelnou bolest, připomínající lámání kostí, se jí říká také „horečka lámající kosti“. U Dengue lze pouze tlumit příznaky.

Srovnání s vrcholovými predátory

Steven Spielberg udělal žralokům svým kultovním snímkem Čelisti obrovskou reklamu v tom nejhorším možném slova smyslu. Ze žraloků má obrovský respekt asi každý, kdo vstupuje do moře. Nicméně žraloci od roku 1958 do roku 2016 usmrtili „pouhých“ 439 lidí. 439 lidí za 58 let. To komáři dokáží i za 12 hodin. Mnohem více smrtelných útoků na člověka mají na svědomí lvi nebo krokodýli. Oproti komárům jde ale stále o naprosto zanedbatelná čísla.

Foto: <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Velký bílý žralok je tvor, který si zaslouží obrovský respekt. Opravdové nebezpečí ale na člověka číhá docela jinde

Lidé se nejvíce obávají toho, čeho se obávat vlastně prakticky nemusejí a trestuhodně podceňují skutečná rizika. Na mořské hladině stále hledáme onu pověstnou spielbergovskou žraločí ploutev a ani si nevšimneme, že v tom samém okamžiku nás může zabít docela malý tvor. Potom už stačí podcenit příznaky a máme zaděláno na obrovské potíže. Tolik obávaný žralok by si nás v moři zřejmě ani nevšimnul, zato komár si příležitost určitě ujít nenechá. Bodnutí komára jistě nezabráníme. Ale to, že nepodceníme první příznaky, nám může zachránit život.

Určitě nenabádám k tomu, aby lidé ustrašeně seděli doma a nikam raději necestovali. To v žádném případě. Nabádám jen ke zvýšené opatrnosti tam, kde je to skutečně třeba.

Zdroje:

https://www.denik.cz/zvireci-denik/zabijaci-zvireci-rise-20200418.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1rie

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDlut%C3%A1_zimnice

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Atoky_%C5%BEralok%C5%AF

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/malaria

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/west-nile-virus

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/yellow-fever

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám