Hlavní obsah
Aktuální dění

Očima jednoho občana: dopadne Ukrajina jako Izrael?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zamyšlení nad koncem války na Ukrajině. Všichni počítají s porážkou Ruska, ale jak to taky může dopadnout.

Článek

Už devět let trvá válka na Ukrajině. Je kolem toho spousta názorů hodnocení a přání. Ukrajinu podporuje mnoho států, národů a lidí. Naposledy jeden z nejmocnějších lidí - americký prezident Joe Biden. Všichni si přejí, aby Ukrajina vyhrála. Proti je samozřejmě také řada lidí. Samozřejmě Rusko v čele s Vladimírem Putinem, ale třeba KLDR, která Rusko vyzbrojuje. A válka každý den pokračuje a může skončit různě, ale vlastně jen třemi způsoby.

První možnost - výhra Ruska

Já vím, že tato možnost se líbí málokomu, ale i to se může stát. Úplně slyším tu spoustu námitek. Ale ano. Rusové jsou chaotičtí, ale zlepšují se. A i oni můžou přijít s nějakým game changerem. Třeba je začne materiálně podporovat Čína. A pak se jim může povést dobít Kyjev a pokud padne Kyjev, padne Ukrajina.

Pokud padne Kyjev, padne Ukrajina

Pádem Kyjeva by se totiž Ukrajina rozpadla na východní a západní. Hranicí by se stal Dněpr a Dněpr je obrovská řeka a jen v Kyjevě jsou dva železniční a dva dálniční mosty a pokud by se přes ně nedalo dostat, většina zásobování by musela proudit přes Dnipro a to by nestačilo na zásobování Charkova a okolí a celá východní Ukrajina by postupně padla. Co by bylo s tou západní, to je otázka. Ale určitě by to byla prohra Ukrajiny.

Druhá možnost - remíza

Mohlo by to setrvat, tak jak to vidíme nyní. Fronta by se nehnula a když ano, tak jen o pár kilometrů. Vzhledem k tomu, jak některé země otálejí se svou pomocí, tak je takový scénář klidně možný. Hlavně pokud se Rusové na současných pozicích dobře zakopou. Dalším problémem Ukrajiny je obrovské zadlužení a prostě a jednoduše můžou Ukrajině dojít peníze. A znovu je tu argument se zapojením Číny nebo jiného ruského spojence.

Hlavně takový setrvalý stav by vyhovoval Rusům. Vyčkávali by, co přijde, a v klidu dozbrojovali a cvičili potichu mobilizované vojáky. A čím déle se válka povleče, tím víc budou sílit hlasy požadující ukončení války za každou cenu. Na změnu stavu na frontě potřebuje Ukrajina opravdu významnou sílu v podobě tanků, bojových vozidel a munice. Pokud by měla všeho dost a ještě jí třeba přálo štěstí, mohla by nastat další možnost.

Třetí možnost - výhra Ukrajiny

Všichni samozřejmě doufají ve výhru Ukrajiny. Ale co je výhra? Napřed se uvádělo, že je to vyhnání ruských vojáků z ukrajinského území a to včetně Krymu. Nově se už také uvádí, že vítězství je to, co za vítězství prohlásí Ukrajina. Chápu, proč se tak někteří vyjadřují. Je to možnost, jak dát Ukrajině prostor pro ukončení války. A tady je ten problém, skončí vítězstvím Ukrajiny válka?

Ale co je výhra?

Ať si v Kyjevě stanoví za vítězství cokoliv a dosáhnou toho, tak co zabrání Rusům vypouštět rakety z letadel a ostřelovat jejich území? A proto ten titulek o Izraeli. Ukrajina by také nevěděla dne ani hodiny, kdy na ni dopadne cizí raketa. Proto by neměli dodavatelé zbraní požadovat, aby Ukrajina neútočila na ruském území. Proti agresorovi je to zcela legitimní a jen útokem na letiště, lodě a podobná místa může Ukrajina dosáhnout toho, že na ni nebude Rusko útočit tímto způsobem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz