Hlavní obsah
Názory a úvahy

Očima jednoho občana: Pohledy na Palestinu a Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mr. Kate / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Protestující Palestinci

Pohled na Palestinu a Izrael a jejich vztah. Co vlastně může či nemůže dělat Izrael v pásmu Gazy?

Článek

Můžeme se na problém dívat tak, že je Palestina samostatný stát. Ať už celý stát Palestina s hlavním městem v Rámaláhu nebo jenom enkláva pásma Gazy. Na pásmo Gazy se můžeme dívat jako na samostatný stát, protože Izrael odsud vytlačil všechny osadníky a rozhodování o situaci v pásmu Gazy nechal zcela na jejich obyvatelích. To že se ti toto obyvatelé, jako své zástupce, zvolili hnutí Hamás, je už jejich problémem.

A to, co udělal Hamás, jako zástupce celého pásma Gazy, je zahájení nevyhlášené války. Napadeným je Izrael a má právo zasahovat místa, odkud je napadán. Bavíme se o tisícovkách raket. A najednou je špatným Izrael, protože podle muslimského světa, by si to měl asi nechat líbit.

Mnozí účastníci na palestinských demonstracích často skandují „od řeky k moři, Palestina bude svobodná“. Toto rčení neznamená nic jiného, než úsilí palestinských teroristických skupin zničit stát Izrael a nahradit ho ryze jednotným muslimským státem.

Nebo si můžeme říct, že Palestina samostatný území není a pak jde o autonomní oblast státu Izrael, je to tedy jeho vnitrostátní problém, do kterého nám v uvozovkách nic není. Představme si že by nějaká skupina obavy obyvatel v České republice napadla jiné lidi a tisíc by jich zabila. Napadá mě analogie třeba s fotbalovým utkáním, kde by se vzájemně napadli fanoušci a umřelo by tisíc lidí. Myslím, že by byl vyhlášen třeba výjimečný stav, povolána armáda, uzavřena oblast atd. A to z pásma Gazy ještě navíc stále vylétají rakety. Takže Izrael se všemi prostředky snaží toto násilí zastavit.

Problémem je, že ať je status quo obyvatel pásma Gazy jakýkoliv, tak masivně podporují Hamás a jsou pro zabíjení Židů. Hlavně uprchlíky z Palestiny nikdo z islámských států v oblasti perského zálivu Afriky nechce, ani Turecko, Egypt, Jordánsko ani žádný další hlavně muslimský stát neprojevil ochotu vzít tyto obyvatele na své území a postarat se o ně. Protože vědí, že by si vyrobili problém na svém území, protože jde o velice radikalizované obyvatele.

Proč žádný muslimský stát nechce na svém území lidi z pásma Gazy?

Je zajímavé, že Írán volá po ochraně obyvatel Palestiny, ale zároveň dodává zbraně do Ruska, které krvavě potlačilo odpor v muslimském Čečensku.

Ještě jeden příměr mě napadá pokud jde o Palestinu a Izrael. Dosaďte si za Izrael prvorepublikové Československo, za pásmu Gazy Sudety a místo Íránu si představte meziválečné Německo. Izraelci také po vnějším tlaku vyklidili pásmo Gazy a pomohlo jim to?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz