Hlavní obsah
Finance

Očima jednoho občana: Kecy a politika se hádají o euro a inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Známí podcastéři Bohumil Pečínka a Petros Michopulos se vášnivě pohádali o euro a jeho vztah k inflaci. Který z nich myslíte, že má pravdu?

Článek

Musím se vám přiznat, že jsem podporovatelem eura. Já vím, že to tady asi schytám v diskuzích, ale chtěl bych vysvětlit proč. První je takový ten velký důvod. Všechny ty měny jako německá marka, francouzský frank, španělské peso, nizozemský gulden a další byly tvrdou měnou, ale jejich spojením vzniklo euro, a to je tak silnou měnou, že z některých mezinárodních obchodů vytlačilo dolar.

Jak je euro silná měna, tak česká koruna patří k těm slabším. Je to dáno velikostí naší ekonomiky. A že je koruna slabá je vidět právě teď. Protože máme dvakrát vyšší úrokové sazby než eurozóna, tak korunu kupují spekulanti a vytlačili kurz koruny k euru až na 23, 50. A změny kurzu koruny vůči euru jsou stále pod úplnou kontrolou ČNB. Ale to jsou ty makroekonomické pohledy, pojďme se na to podívat očima běžného občana.

největším odpůrcem eura je Václav Klaus starší

Podívejme se na Chorvatsko. To vůbec nezajímá, jak by mohlo pracovat makroekonomicky s kunou vůči euru. Jejich prvotním zájmem je, aby co nejvíce uspokojili své návštěvníky turistických destinací. Navíc i celý turistický business se odehrává v euru. A jako bonus mají Chorvaté poloviční inflaci jako my. A oni měli stejný problém, jako máme částečně i my. Stejně se tam platilo eurem, i když to nebyla oficiální měna. Paní Zamrazilová v Otázkách Václav Moravce toto přiznala i u nás. Polovina firem má úvěr v eurech. A tyto firmy nejsou ovlivnitelné mechanismem úrokových sazeb ČNB. To znamená, že Česká národní banka už neovládá úvěrový trh a my bychom měli přijmout euro. Prostě výhody začínají převyšovat nevýhody. Tedy spíš ty nevýhody se začínají více projevovat.

Ještě k euru. Proti inflaci by pomohlo jen částečně. Ale určitě by drželo na uzdě naše politiky. A oni to samozřejmě ví. Je prostě část politiků, která tíhne k autoritářství, protože si myslí, že kdyby mohli věci více ovládat, tak je udělají lépe. A proto mají odpor k euru. A tím největším odpůrcem eura je Václav Klaus starší. Přitom se úplně vytratil úmysl myslet na lidi. Vysvětlovat, k čemu by to bylo dobré a proč se toho nemají bát. Máme přece jednoduše s čím srovnávat. Slováci euro mají a nic se nestalo.

A teď k té inflaci. Inflace eurozóny je tou dovezenou inflací. To je ta část, za kterou můžou okolnosti kolem nás. To, že máme dvojnásobnou inflaci, je jen náš domácí problém. Tu druhou polovinu inflace nám tady vyrobila minulá vláda svým pumpováním peněz do ekonomiky. Samozřejmě, že tomu svým zadržením peněz pomohl covid, ale to byl jen faktor, který inflaci odsouval na později. Důležité tedy je, aby zaznělo:

Za dnešní inflaci a problémy spojené s ní může Andrej Babiš, Alena Schillerová a všichni další, kdo se podíleli na rozhazování peněz.

U toho plně souhlasím s pány Pečinkou a Michopulosem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz