Hlavní obsah
Finance

Rok 2024 a vyšší daň z nemovitosti. Majetní se mají až moc dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ibrahim Rifath / Unsplash.com / Free license

Od letošního roku majitelé nemovitostí v Česku čelí více než čtyřiceti změnám v daních z nemovitostí. Nejvýznamnější z nich je průměrné zvýšení daní o 80 procent pro všechny nemovité věci.

Článek

Novela také zavádí změny v určování daně podle údajů v katastru nemovitostí, což ovlivní zejména majitele garáží, pozemků a rekreačních staveb. Daň z nemovitosti musí každoročně platit asi 4,2 milionu lidí a firem do konce května.

Nové povinnosti včetně podání daňového přiznání se týkají například stavebních pozemků, zpevněných ploch, garáží, pronájmu místností v obytném domě, užívání pozemků státního pozemkového úřadu a dalších.

Osvobození z daně mohou využít majitelé budov s dětskými skupinami nebo pozemků v národním parku. Naopak nemusí podávat daňové přiznání majitelé budov pro rodinnou rekreaci, rybníků pro průmyslový chov ryb a nemovitostí označených v katastru nemovitostí jako neplodná půda, mez, stráň, zamokřená plocha a zeleň.

Snadný argument ke zdanění

Zvýšení daně z nemovitosti se zdá být snadným argumentem, neboť veřejné mínění často předpokládá, že majitelé nemovitostí jsou již dostatečně majetní. Tato perspektiva klade důraz na představu, že majitelé domů, garáží a pozemků disponují dostatkem finančních prostředků na absorbování vyšší daňové zátěže. Zdůrazňuje se tak sociální aspekt, který může zvýšení daně z nemovitosti vnímat jako opatření směřující k vyvážení daňového břemene ve prospěch těch, kteří nevlastní nemovitý majetek. Nicméně tato perspektiva nereflektuje všechny okolnosti a může vyvolat odpor mezi majiteli nemovitostí, kteří se cítí nespravedlivě zasaženi zvýšením daně.

Je nezbytné brát v úvahu, že mnoho majitelů nemovitostí financuje svůj majetek prostřednictvím hypoték. Z tohoto pohledu jsou ekonomicky zatíženi stejně jako ti, kteří žijí v podnájmu. Celkový pohled na to, že ten, kdo vlastní se má líp, než ten, kdo nevlastní, je v přítomném čase lichý.

Vlastnit nemovitost je investice do budoucna, ale z pohledu měsíčních plateb jsou splátky hypotéky stejně zatěžující pro rodinu jako placení nájmu.

Přeliv majetku od lidí k firmám

Až do roku 2020 bylo nutno platit daň z nabytí nemovitosti, kterou následně zrušil Andrej Babiš a pomohl tak tisícům rodin k větší dostupnosti bydlení. I proto se zdá být argument vyššího zdanění vlastnictví nemovitosti jako správná cesta. Jenže správná cesta k čemu?

Spočívá naše budoucnost ve vlhkých představách neomarxistů jako jsou někteří Piráti, že budeme všichni bydlet v nájmu, vše sdílet, vlastnictví jako přežitek bude trestáno neúměrnými daněmi, budeme všichni jezdit v MHD a na delší cesty si sdílet auta a postupně tak budovat blahobyt? Blahobyt ve smyslu odebrání majetku lidem ve prospěch firem?

Zdroje:

https://www.denik.cz/ekonomika/dan-z-nemovitosti-2024.html

https://www.mesec.cz/clanky/dan-z-nemovitych-veci-2024-pristi-rok-prinese-radu-zmen-prinasime-jejich-souhrn/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz