Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ženy, kvanta a rifle - jak naše volby utvářejí svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aleš Kartal at pixabay.com

…aneb co mají společného dámské šaty a kvantová fyzika.

Článek

„… Hlavně ji nenechte studovat novinařinu. Má moc prořízlou pusu. Někde něco řekne a bude z toho velký průšvih…“ Tolik asi moje milovaná profesorka směrem k mým rodičům. Slovy Gozera Ničitele „…volba byla provedena…“

Kdo viděl původní Reitmanovu komedii Ghostbusters z roku 1984, tak ví, jak důležitá může volba být. Protože někdy můžete zcela neúmyslně dát svou volbou i podobu „zlu“. Jako se to stalo Danu Aykroydovi coby Rayovi, když dal nevědomky svými myšlenkami Gozeru Ničiteli podobu reklamního panáčka na marshmallow „Stay Puffed“.

I my můžeme mít čas od času pocit, že naše volby jsou nevědomé.

Ovšem pakliže by se ukázalo pravdivé, že Kabala je v podstatě jen prvotní náznak kosmologie a kvantové fyziky v praxi. Nu. Otázka se naskýtá…

Děsí vás slovo kvantová fyzika. Nemusí. Třeba princip provázanosti kvant je v podstatě relativně jednoduchý.

Představte si manželský pár. Ona, říkejme jí třeba Alice, a on, říkejme mu třeba Boris, jdou společně na svatbu jejich kamarádky. Alice si chce koupit nové šaty. Vybírá si mezi červenými a zelenými. Boris jí chce udělat radost, a proto dá Alici peníze na jedny z těchto šatů: „Zlato, běž si je koupit.“ Alice se ale ještě nerozhodla, které si vybere. Takže do okamžiku, než Alice vytáhne z tašky jedny ze šatů, budou pro Borise v  tašce kterékoliv z nich a v obchodě budou také kterékoliv z nich. (Pomíjíme samozřejmě případ mnohem pravděpodobnější, a tedy že si Alice koupí šaty oboje.)

Prostě dokud si nezvolí, může být výsledek obojí. Stejně jako provázaná kvanta.

Totéž by platilo, pokud by šlo o úplně stejné rifle. Kdo si totiž kupoval rifle, tomu se mohlo stát, že stejný výrobce, stejné šarže, stejná barva atd. nebyly zárukou, že rifle úplně stejně seděly.

Takže si představte naši Alici na výletě třeba v Plzni. Navštívili s Borisem prodejnu Lee Cooper a Alice si vyzkoušela jediné dvoje rifle v její velikosti. Byly naprosto stejné, nicméně jedny seděly lépe. Ale protože si už Alice v předchozím případě koupila oboje šaty (což Boris zjistil, až je vybalila z tašky), tak se rozhodla, že si rifle nekoupí ani jedny.

Nicméně my ženy rády měníme své názory, a tak se Alice rozhodne nechat si zaslat rifle z prodejny domů. Přece zase nepojede těch 300km. Pamatujte, oboje rifle jsou úplně stejné, takže nemáte jak v e-shopu definovat, které vám seděly lépe. Dokud tedy Alice nevybalí rifle z krabice po jejich doručení, mohou v ní být kterékoliv z nich. Teprve vybalením a vyzkoušením si dodaných riflí se tak pro Alici stanou oněmi dobře padnoucími či nikoliv. (Tedy za podmínky, že nám Alice nepřibrala.)

Ale to jsme trochu odbočili od původního tématu. I když zase ne tak moc. Alice si koneckonců také musela zvolit.

Všichni totiž máme právo a možnost volby. Poměrně často je naše volba ovlivněna pudem sebezáchovy a s tím spojeným strachem. V tarotech můžete najít kartu s názvem „milenci“. V dřívějších tarotových systémech se ovšem jmenovala „volba“ a znázorňovala nikoliv pár, ale muže volícího si mezi dvěma ženami. Její poselství však zůstalo nezměněno bez ohledu na vzhled.

Než se pro něco rozhodnete, vyberte dobře, stavte na základech a zvažte všechny stránky. Jedině tehdy bude volba tím nejlepším rozhodnutím.

Přeji vám všem, aby vaše volby byly svobodné a vyrovnané.

S pozitivní energií do vašeho dne. Mara

P.S.: Pakliže se v článku vyskytla chyba či překlep děkuji, že bez negativní energie dáte vědět v komentářích…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz