Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Co muži očekávají od žen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NASA/JPL/MSSS at nasa.gov

...a ženy od mužů

Článek

Určitě víte o tom, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Fenomenální bestseller Dr. Graye změnil náhled na vztahy mezi pohlavími před více než 30 lety. Dr. Gray se jeho publikací zařadil mezi „velikány“ vztahové psychologie a terapie. Z čehož plyne, že stejně jako třeba Shakespeare, Einstein, Smetana a jiní velikáni ve svých relevantních oborech (na jejichž ramenou my všichni stojíme), asi nebude tleskat nadšením, když jeho práci začneme „opravovat“. Ale…

Když John Gray psal svou přelomovou knihu o vztazích mezi muži a ženami, tak v ní mimo jiné uvedl i toto: „Místo, aby ženy potřebovaly muže především k přežití a zabezpečení, potřebují „dnes“ ženy muže jako emocionální podporu a péči.“

Logicky. Ženy dnes už nepotřebují muže, aby jim do jeskyně „nosili“ mamuty. Kromě toho, že už těch mamutů zase až tak moc nebude (možná nějaký v permafrostu), tak Šebestová s Machem byli asi jediní, kteří měli recept na mamuta s koprovou omáčkou.

Ovšem i mužská očekávání se od dob neandertálců změnila. Většina z nich už nepotřebuje, aby ženy natřepávaly kameny v jeskyni. To, aby to tolik netlačilo. Popřípadě aby megaplácačkou eliminovaly počet meganeur poletujících po jeskyni.

Potud tedy s Grayem souhlasím.

Nicméně si nemohu pomoci necítit v jeho „slovech“ jakousi nevyváženost a jednostrannost. Protože nejen ženy potřebují ve vztazích emocionální podporu a láskyplnou péči. I muži mohou potřebovat od svých partnerů vedle emocionální podpory a láskyplné péče také pocit bezpečí a jistotu přežití. Ona Maslowova pyramida potřeb platí pro všechny bez rozdílu pohlaví. Koneckonců pro vznik a udržení harmonického vztahu potřebujeme všichni, vedle chemické přitažlivosti, hlavně fyzickou, emocionální, mentální a spirituální rovnováhu.

Nehledě na to, že s tou megaplácačkou možná po jeskyni běhal někdo úplně jiný. Ona taková půlkilová meganeura s téměř metrovým rozpětím křídel není žádný drobeček. Když si k tomu přičteme fakt, že plastové megaplácačky asi v té době nebyly jedněmi z nejběžnějších… Už vidím tu reklamu: „Dnes ve slevě! Kamenné megaplácačky s mamutí kůží. Zaručeně nejlehčí na trhu. Jen 12,5 kilogramů!“

Takže za mne bych původní citát opravila asi takto: Místo, aby dnes partneři potřebovali jeden druhého především k přežití a zabezpečení, potřebují se dnes vzájemně hlavně jako emocionální podpora a péče.

Přeji všem toho jednoho správného parťáka či parťačku, se kterým nalezete (nebo už jste nalezli) fyzickou, emocionální, mentální a spirituální rovnováhu.

S pozitivní energií do vašeho dne. Mara

P.S.: Pakliže se v článku vyskytla chyba či překlep děkuji, že bez negativní energie dáte vědět v komentářích…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz