Hlavní obsah

O psech jménem Ego, jejich boudách a proč si ženy závidí prsa a muži auta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Generated by AI Chat GPT 40

Ego je sice špatný pán, ale kočku určitě nechcete.

Článek

V dnešním povídání si opět dovolím zabrousit do zvířecí říše. Tak nějak cítím, že vážní jsme v poslední době byli dost a je potřeba to trochu odlehčit.

Už dříve jsem v jednom ze svých článků zmiňovala Eckharta Tolleho. Navíc si ráda s některými vědeckými velikány dovoluji občas nesouhlasit, ale to už také víte. (Alespoň je nějaká legrace.) Dnes se tedy podíváme na Tolleho (a Freudův) koncept ega, které se pro naše potřeby stane zástupcem rodu Canis.

Nejprve ovšem krátké vysvětlení. Tolle ve své knize Nová Země popisuje ego jako tu část naší osobnosti, která je snadno ovlivnitelná společností a doporučuje ji pro vlastní dobro zcela potlačit. A tady nám vstupují do hry výše jmenovaní zástupci rodu Canis.

Představte si tedy Vaše ego jako takového hlídacího psa. Vaše osoba je pak majetek, který ten váš hafan hlídá, a vaše „vnitřní já“ je jeho majitel. A jak už to tak u hlídacích psů bývá, je trochu rozdíl, jestli máte poslušného labradora, uštěkanou čivavu nebo se vám po zahradě prohání rozzuřený doberman. Koneckonců všichni víme, že třeba taková malá čivava dokáže rozštěkat celý blok, když se tak rozhodne.

Ano, ego psi mají, stejně jako ve skutečném životě, různou podobu. Někdo má roztomilou border kolii, jiný statného pitbulla, někdo pudla či knírače atd.

Ovšem, ono nám to zvíře všem velmi rádo přerůstá přes hlavu!

To si třeba takhle sedíte v kavárně a najednou ten váš ego pes vyběhne ze své virtuální boudičky a začne šíleně štěkat: „Ta holka má větší prsa než já… já jsem přece hezčí než ona… ten frajer má modernější a lepší sporťák než já… ta dvacítka je blonďatější, chytřejší, mladší, štíhlejší, bohatší…ten chlápek má firmu větší než já…moje zahrada je krásnější než jeho…“ V podstatě je úplně jedno, co ten který ego pes začne vyřvávat, ale ta potvora furt štěká (pravda, na naši obranu) a nedá pokoj.

Pro úplnost je potřeba ještě dodat, že tu máme i jiné majitele. Jejich ego pes je tak vycepovaný, že ze sebe vydá jen malé zakňučení a jeho majitel ho hned rychle zažene do boudičky zpátky. „Huš potvoro, jedeš.“ To jsou většinou ti, kteří si vůbec neuvědomují svou vlastní hodnotu, nemají se rádi a podceňují se.

Přiznejme si, výcvik takového ego psa je fakt náročná věc. Cvičáky pro ně nejsou, obojky a postroje taky ne. Takže zbývá jen „indi-vindi“ přístup.

Řeknete si, tak se ho zbavme a pořídíme kočku!

Koncept, který navrhoval už i Tolle. Fajn, kočky mám opravdu ráda, nicméně taková kočka vám sice donese nezištný dar, ale majetek vám fakt neochrání.

Vaše osoba včetně vnitřního já jsou totiž majetek vysoké hodnoty a ego pes má za úkol je hlídat. A tady je celý ten problém. Spousta majitelů to zvíře nechá buď vyrůst jako dříví v lese. Taková ty ego bojová plemena, co pak kde koho pokoušou a nakonec i majitele. Nebo toho ego psa od malička drezúrují všichni v rodině i ve škole, až si nedovolí ani zakňučet.

Řešením je samozřejmě zlatá střední cesta.

Až zase ten váš hafan vyběhne z té vaši virtuální boudičky, tak mu hezky poděkujte: „Hodný pejsek, hodný, dostane kostičku. Děkuji ti, že jsi mě varoval. Já už se teď o všechno postarám a ty si bež zase zpátky lehnout.“ Ujistěte vašeho ego psa, že teď už si s nastalou situací poradíte sami a přebíráte kontrolu. Váš ego pes bude vědět, že ho neodmítáte a berete jeho varování vážně, ale zároveň bude dobře vědět, kdo je jeho pánem. Začně vás poslouchat, místo aby vás ovládal.

Ono totiž potlačovat nebo nekontrolovaně posilovat jakoukoliv část naší osobnosti (popřípadě ji nahrazovat kočkami) není to nejlepší řešení, protože to narušuje přirozenou rovnováhu. Takové naše tělesné Tao.

Zkrátka a dobře, ego psa rozhodně nedávejte do útulku ani ho nenechávejte bez dozoru. Představte si ho jako takového domácího mazlíčka, který se občas sice zaběhne k sousedovu bazénu nebo vyhrabe růže u babičky, ale když je skutečně potřeba, dokáže ohlídat nejen vaše vnitřní já jako ten nejlepší bodyguard.

Netrestejte ani nevychovávejte vašeho ego psa tak, aby se bál i zakňučet. Nicméně rozhodně ho nenechte dorůst do velikosti vlkodlaka, který pokouše každého, kdo se k vám jen přiblíží. Raději ho udržujte ve formě. Ať je z něj dobrý sluha, ale nikdy špatný pán.

S pozitivní energií do vašeho dne. Mara

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz