Hlavní obsah
Umění a zábava

Proč se Blythe rozvedla s Danem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

... a také o vděčnosti, uznání a vlastnících myšlenek.

Článek

S postupem času začínám nabývat přesvědčení, že literární práce jsou jen tak dobré, jak dobrý je jejich editor. V podstatě je to takový kardinál Richelieu dané literární tvorby. Není vesměs vidět, ani slyšet, ale autor ukrytý v Ludvíkovi XIII, se může spolehnout na to, že pro Francii a jeho vládu udělá maximum.

Psaní a hraní se slovy je zábava. Mnohé z nás naplňuje, jiným (čtenářům) přináší potěšení. Nicméně při psaní je občas velice těžké vidět ve vlastním textu to, co tam mají vidět i ti ostatní. Vy sami přece víte, co chcete říci, tak proč by to snad mělo být nejasné těm ostatním!

Dobrý editor, jako ona proverbiální šedá eminence, dokáže nejen vidět potenciál (fakt, ve který doufají všichni, co píší), ale hlavně jemně (duše literárních umělců jsou tak křehké), nicméně důrazně nasměrovat práci tím správným směrem. Ne vždy je to pilulka, kterou autor snadno spolkne. Koneckonců, nikdo nemá rád, když ho opravujete. A už vůbec ne naše ego.

Apropos ego. Pokud je pravdou, co se šušká v kuloárech, tak jednou z příčin rozvodu Dana Browna, autora Da Vinciho kódu, byl nevděk. Nevděk? Brownova tehdy manželka Blythe je totiž nejen malířka, ale hlavně historička umění. Pokud se zdroje nemýlí, tak ona sama stála za výzkumem jím napsaných knih. Takže Dan sice dal slova dohromady na papír, ale myšlenky nebyly vždy jeho vlastní. Pokud by snad Blythe byla raději šedou eminencí v pozadí, fajn, její svobodná volba. Nicméně pokud ona sama nebyla se svojí přidělenou rolí spokojena a nedostalo se jí spravedlivého uznaní. Není tedy asi divu, že přistoupila k rozvodovému řešení. Ovšem, to už je z mého pohledu jiný šálek kávy.

Zde si totiž nemohu než nevzpomenou na slova Stuarta Wildeho: „Přemýšleli jste někdy nad tím, komu patří myšlenky, které máte v hlavě? Většina lidí na tuto otázku odpoví - mně přece - ale je tomu skutečně tak?“ Tolik asi parafráze. I když on Stuartův náhled na věc je i v mnoha jiných ohledech velice odlišný od hlavního proudu. Ale to si nechejme na jiné povídání někdy příště.

Takže díky všem editorům a ostatním šedým eminencím, kteří pomáhají na svět nejen literárním dílů.

S pozitivní energií do vašeho dne. Mara

P.S.: Pakliže se v článku vyskytla chyba či překlep děkuji, že bez negativní energie dáte vědět v komentářích…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz