Hlavní obsah
Lidé a společnost

Předčasný důchod láká, ale dejte si pozor na nová pravidla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Jedno z hlavních témat, které v poslední době hýbe českou společností jsou nová pravidla pro předčasné důchody. Od října 2024 se totiž podmínky pořádně zpřísní.

Článek

Představte si, že jen v prvním čtvrtletí letošního roku se počet lidí v předčasném důchodu zvýšil o neuvěřitelných 13 500! To je skoro dvojnásobek oproti loňsku. Proč? No, většina z nich prostě využila poslední šanci odejít dříve za výhodnějších podmínek.

Co se vlastně mění?

No, není toho málo. Vláda se rozhodla trochu přitáhnout kohoutky, aby náš důchodový systém nezkolaboval. Tady jsou hlavní změny:

1. Delší doba pojištění

Představte si, že místo dosavadních 35 let budete muset mít odpracováno (nebo jinak pojištěno) celých 40 let. To je pořádný skok, co?

2. Méně času na rozhodnutí

Dřív jste mohli jít do předčasného důchodu až 5 let před řádným termínem. Teď? Jen 3 roky. Takže pokud jste plánovali dlouhé předčasné lenošení, budete muset trochu přehodnotit plány.

3. Větší krácení penze

A tady to začíná být opravdu drsné. Za každých 90 dní předčasnosti vám ukrojí 1,5 % z výpočtového základu. To platí pro všechny, bez ohledu na to, jak moc dřív do důchodu půjdete.

4. Změny v započítávání některých dob

Pozor, některé náhradní doby pojištění, jako třeba studium, se budou započítávat jen z 80 %. Takže pokud jste si mysleli, že vám škola pomůže k dřívějšímu důchodu, tak to nebude tak jednoduché.

Co si o tom myslí politici?

No, vláda to zdůvodňuje snahou stabilizovat důchodový systém. Cílem je, aby méně lidí odcházelo do předčasného důchodu. Ministr Jurečka to komentuje slovy: „Loni jsme měli i 12 000 žádostí měsíčně, teď v květnu jen 700. Ten pokles je opravdu výrazný.“ Jak už to tak bývá, názory se různí. Vláda tvrdí, že změny byly nutné pro stabilizaci systému. Opozice to vidí jinak. Podle ANO vláda lidi uvádí v nejistotu a SPD dokonce mluví o „asociálním“ kroku. Co z toho všeho plyne?

Pokud uvažujete o předčasném důchodu, je nejvyšší čas si to pořádně propočítat. Zjistěte si, kolik let pojištění máte, a zvažte, jestli se vám to opravdu vyplatí. Pamatujte, že čím dřív odejdete, tím víc vám z penze ukrojí.

Tím to rozhodně nekončí

Vláda plánuje i další změny. Třeba od roku 2026 by mohla platit mírnější penalizace pro ty, kteří mají odpracováno 45 let a víc. Ale to je ještě hudba budoucnosti. Jak se na tyhle změny díváte vy? Myslíte, že jsou nutné, nebo je to podle vás příliš tvrdé?

„Život je jako jízda na kole. Abyste udrželi rovnováhu, musíte se neustále pohybovat vpřed.“ - Albert Einstein

A to platí i pro důchodový systém. Změny jsou nevyhnutelné, ale je na nás, jak se s nimi vypořádáme. Tak hodně štěstí při plánování vaší budoucnosti!

Zdroje:

https://zpravy.kurzy.cz/775781-predcasny-duchod-od-rijna-2024-od-1-10-2024-se-zvysuje-pozadovana-doba-pojisteni-z-35-na-40-let/

https://www.denik.cz/ekonomika/predcasny-duchod-2024-zmeny.html

https://www.e15.cz/finexpert/duchody/duchodova-reforma-jak-se-zmeni-vek-odchodu-do-penze-vychovne-nebo-predcasny-duchod-1419015

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz