Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusům vstup do Česka zakázán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Cizinecká policie měla ve čtvrteční podvečer akci na pražském letišti. Cíl? Ruská tenistka, snažící se dostat na turnaj do Prahy

Ruská tenistka přicestovala ve čtvrteční podvečer do Česka, aby se zúčastnila nadcházejícího pražského turnaje. Stopku jí vystavila cizinecká policie. Česko tak opět vyslalo jasný signál, že propagátory zabíjení zde opravdu nechce.

Článek

Česko jako potenciální pořadatel reklamy na ruskou válku

Přesně před měsícem schválila vláda opatření, kterým zakazuje účast sportovců a sportovních týmů reprezentující Ruskou federaci na sportovních akcích, které se pořádají na území České republiky. A nyní přišla na řadu první opravdová zkouška tohoto opatření. Od soboty 29. července startuje v Praze ženský tenisový turnaj, jehož se měla účastnit Běloruska a několik ruských hráček.

Přístup českých orgánů ve vztahu k účasti Rusek a Bělorusek by však šel v poslední době popsat jako „ticho po pěšině“. Ředitel tenisového turnaje vydal na začátku července zprávu, podle které nebude jakkoliv prezentováno státní občanství ruských a běloruských hráček. Na první pohled se tak zdálo, že si turnaj pro účast Rusek a Bělorusek připravuje půdu. Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek doslova prosil na kolenou, aby Česko nedovolilo Ruskám a Běloruskám účast na turnaji. A vyjádření odpovědných orgánů nebylo nikde k nalezení. I sám Dominik Hašek si povzdechl nad nulovou komunikací ze strany Vlády ČR a Ministerstva vnitra.

Máte ruské občanství? Ani to nezkoušejte

Do startu turnaje zbývaly hodiny, když Česká televize přišla s informací, podle které cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer zastavila ruskou tenistku a zabránila jí vstupu do Česka. Tato teniska už navíc musela Česko opustit. Jediná akce policie, ale jasný signál nejen dalším ruským a běloruským tenistkám, které byly přihlášeny na pražský turnaj, ale i ostatním ruským a běloruským sportovcům, kteří by snad zvažovali příjezd do Česka a účast na zdejších sportovních akcích. Ani to nezkoušejte.

V podobném duchu se zachovalo i Polsko, které na tenisový turnaj ve Varšavě nepustilo Rusku Věru Zvonarevovou. Zatímco na uplynulém Wimbledonu mohli sportovat ruští reprezentanti, Polsko a Česko však řeklo této reklamě na ruskou válku jasné ne.

Zaslouží si ruští a běloruští sportovci takové zacházení?

No samozřejmě. Že oni sami nic neprovedli a jen chtějí sportovat? To může být pravda, ale stejné přání mají i sportovci z Ukrajiny, kteří by se také rádi připravovali a soutěžili. Někteří ukrajinské sportovce ruští okupanti zavraždili, některé zranili a některým jejich sportoviště srovnali se zemí. Jde o případ, kde je zcela správné uplatnit princip kolektivní viny. Navíc v případě, kdy v Rusku je sport reklamou a propagací režimu. Nejinak tomu bylo v i případě bývalého Sovětského svazu.

Pokud sportovní asociace může potrestat za nevhodné chování jednotlivých fanoušků celý klub, například tím, že nařídí uzavřít stadion pro několik dalších zápasů, je to nespravedlivé vůči všem ostatním. Několik chuligánů při zápase odpaluje pyrotechniku takovým způsobem, že přijde trest. A na stadion se tak příště nemohou vypravit ani malé děti. To je přesně princip kolektivní viny. Přitom jde jen o pyrotechniku. V případě Rusů však jde o lidské životy. Ruští sportovci nic neprovedli, přesto na ně dopadnou sankce. Ukrajinští sportovci taktéž nic neprovedli, ale dopadají na ně rakety. Na úvaze každého z nás nechám, pro koho je situace horší. A protože ruští sportovci reprezentují zemi, která i podle Evropského parlamentu podporuje terorismus, nemají v Česku vůbec co dělat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz