Hlavní obsah
Hry

Kvíz Sluha dvou pánů: Jak dobře znáte celosvětově proslulou divadelní hru?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dimitri Tavadze, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Hra Sluha dvou pánů je celosvětově známé dílo. Je až fascinující, kolik lidí ji zná. A co vy? Znáte ji natolik dobře, abyste se odvážili zkusit si tento rychlý kvíz?

Článek

Divadelní hra Sluha dvou pánů, v hlavní roli s Miroslavem Donutilem, měla svoji derniéru v roce 2016 v Národním divadle. V domovském Městském divadle Brno byla naposledy zahrána 2013. Napsána byla ve specifickém žánru commedia dell'arte (přeloženo: komedie profesionálních herců). V podstatě se jedná o hru, kterou tvoří převážně improvizace. Herci mají pouze jakýsi nástin prostředí a děje, kam bude příběh směřovat a zbytek je jen na jejich umu a schopnostech. Hrála se přes 22 let.

Donutil, společně s režisérem Ivanem Rajmontem, hru z velké části upravil k obrazu svému. A to se ukázalo jako velice dobrý tah. Přenesení do současného jazyka a skvělá improvizace herců udělaly z italského díla (z roku 1745) celosvětově proslulou inscenaci. O tom svědčí i výdělek z posledního představení, který šel na podporu mladých dramatiků. Celkem se jednalo o vydraženou částku 170 tisíc korun! Za jedno představení? To je opravdu slušné. Však se také jednalo o jednu z nejoblíbenějších her Národního divadla.

Foto: Jiří Sedláček, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Originál kostýmu Miroslava Donutila

Dočkala se celkem šesti set repríz! Už v roce 2008 překonala tehdy nejhranější inscenaci Kočičí hra od Istvána Örkényho. Český rekord ale přesto nedrží. Nejvíce odehrání má Kouzelný cirkusLaterna magika (celosvětový rekord pak drží Past na myši od Agathy Christie - v Londýně už bylo odehráno přes 26 tisíc představení!). Sluha dvou pánů měl po léta úspěch a jistě by se mu těšil i nadále, nicméně přáním pana Rajmonta bylo skončit v nejlepším. Proto „pouhých“ 600 repríz.

Toliko k úvodu. Pokud máte rádi kvízy, níže naleznete odkazy na některé mé předchozí. Nyní je ale potřeba procvičit mozkové závity a předvést, co si pamatujete ze Sluhy dvou pánů. Přeji hodně štěstí a dole v anketě pak můžete dát vědět, jak jste byli úspěšní (dotazník je anonymní a pouze pro zábavu a přehlednost). Díky za vaši pozornost a páček slimáček ;)

Do kvízu přejde kliknutím ZDE

Anketa

Tak jakpak se vám v kvízu vedlo?
Máš znalosti La Grande! :D Gratuluju (80 - 100%)
0 %
To už ani ve vyšších vrstvách nevědí všechno? :D (60 - 79%)
0 %
Jeden pán možná, ale dva by si nezvládl. :D (40 - 59%)
0 %
Zlepši se nebo tě budou ožírat 18-ti kilový kapři :D (20 - 39%)
0 %
Ty seš teda pudlik! :D (0 - 19%)
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Zdroje:

https://testi.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sluha_dvou_p%C3%A1n%C5%AF

https://www.idnes.cz/kultura/divadlo/sluha-dvou-panu-konec.A161228_073040_divadlo_ts

https://www.youtube.com/watch?v=_KOJ6H5URBQ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz