Hlavní obsah
Umění a zábava

Příšery řecké mytologie: zlo, vzniknuvší z nespravedlnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Raffaello, veřejná doména, wikimedia

Bohové Olmypu

Každá mytologie se jen hemží nestvůrami a zrůdami, zabíjející vše živé. Ale to je jen jedna strana mince. Mnohdy za jejich vražedné choutky mohla spíše hloupá rozmařilost bytostí mnohem mocnějších.

Článek

Skylla

Skyllu známe především v souvislosti s jiným netvorem – Charybdou. Tato dvě jména se využívají ve spojení, když je člověk nucen rozhodnout se mezi dvěma zly. Skylla byla příšera, které ze stehen vyrůstala tři psí těla. Měla tedy šest párů nohou a šest krků s šesti hlavami. V této podobě pak měla denně vypít téměř polovinu mořské vody a po té ji zase chrlit ven. V jejích obrovských tlamách, s třemi řadami ostrých zubů, mají pak mizet celé lodě i s posádkou.

Foto: Gre regiment, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Skylla

Nicméně Skylla nebyla vždy taková. Její původ není zcela jasný. Pravděpodobně se jednalo o najádu (nymfu, vládnoucí vodním pramenům) s božskými rodiči (jednou z možných variant je bohyně Hékaté a Apollon). Co se týče její proměny, viníci taktéž nejsou zcela jasní. Zápletka však zůstává stejná. Do Skylly se zamiloval Poseidon (nebo Glaukos) a žárlivá Amfitrita (či čarodějnice Kirké) ji za trest proměnila ve stvůru. A to tak, že otrávila vody, ve kterých se dívka koupala.

Medusa Gorgona

Gorgony vlastně byly hned tři (ještě Stheno a Euryale), ovšem Medusa je z nich nejznámější. Také byla jako jediná z nich smrtelná. Jinak si ale byly velmi podobné. Hadi místo vlasů, z úst trčící kly, na zádech křídla a šupiny pokrývající kůži. Samozřejmě nesmíme opominout fakt, že pouhým pohledem každého zkameněly. Medusa byla později zabita Perseem a z jejího mrtvého těla se zrodil kůň Pegas.

Foto: Antonio Tempesta, Creative Commons Zero, Public Domain Dedication

Perseovo zabití Medúsy

Gorgony byly dcerami boha Forkýna a jeho sestry Kétó. Minimálně u Medusy se ví, že byla z počátku krásnou dívkou. Dokonce tak krásnou, že si na ni udělal zálusk sám mocný bůh moře, Poseidon (či římský Neptun). Zde se pak autoři rozcházejí v tom, zda šlo o milenecký vztah, či zda byla Medusa znásilněna. Buď jak buď to pro Medusu dopadlo špatně. Tento akt se totiž odehrál přímo na posvátné půdě Athénina chrámu. Ta se nad tou opovážlivostí rozlítila do takové míry, že krásnou dívku proměnila ve vraždící nestvůru.

Sirény

Není zcela jisté, kolik sirén vlastně bylo. Jejich rodiči byli bůh stejnojmenné řeky Acheóos a múza Terpsichora. Byly popisovány jako napůl ženy a napůl ptáci, podobně jako harpyje (až v pozdějších stvárněních byly zobrazovány jako mořské panny). Navíc ale se schopností pět líbezné písně, pomocí kterých naváděly kolem proplouvající lodě na ostré výčnělky útesů. Námořníci se následně i s lodí potopili a zahynuli rozdrcením o skály či utopením se. Ubránit se jejich svodům dokázala pouze posádka Agronautů, kterým Odysseus nařídil nalít si do uší vosk. Díky tomu líbezný zpět neslyšeli a byli mimo nebezpečí. On sám tak ale neučinil a namísto toho se nechal přivázat ke stěžni, aby mohl jako jediný slyšet zapovězené vábení.

Foto: Keppler, Udo J., veřejná doména, wikimedia

Sirény, lákající námořníky na útesy

Původ sirén je spjat s Persefonou. Sirény měly být její věrné společnice až do doby, než byla pro svoji krásu unesena samotným Hádem a odvedena do podsvětí. Po té jim měla Persefonina matka (bohyně Demeter) přičarovat křídla, v jedné verzi proto, aby mohly Persefonu hledat, v jiné je tím ale jen chtěla potrestat za to, že únosu nezabránily.

Lamia

Tato nebezpečná bytost měla tendenci pozřít každé dítě, na které narazila. Od pasu nahoru to měla být normální žena s odhalenými prsy, od pasu dolů pak bylo její tělo hadí či ještěrčí. Krom pojídání neviňátek také sváděla muže a následně se měla živit jejich krví. Sžíralo ji šílenství, kvůli čemuž nemohla nebo možná nedokázala zavřít oči, a proto ji bůh Zeus dal schopnost si oči vyjmout z důlků.

Foto: Isobel Lilian Gloag, veřejná doména, wikimedia

Lamia

Lamia byla, tak jako všechny ženy v tomto článku, původně velice krásná. Dokonce se mělo jednat o Lybijskou královnu. Ta byla svedena bohem Diem, což se dozvěděla jeho manželka Héra (jako vždycky). V touze po pomstě připravila Lamii o její děti zplozené s nejvyšším z bohů. Zda je zabila či jen před Lamií schovala, už není zcela jasné a vlastně ani tak podstatné. Důležité je, že po jejich zmizení se Lamia zbláznila a začala pojídat robátka jiných. Její následný vzhled měla na svědomí buďto Héra samotná nebo ji ve zrůdu proměnily až její vlastní odporné skutky.

Minotaurus

A abychom tu neměli jen samé ženy, na úplný konec zařadíme slavného muže/býka. Přesněji řečeno, býčí měl mít pouze hlavu a ocas, zbytek těla byl lidský. Narozdíl od výše zmíněných se v této podobě už narodil. Jeho matka se o něj chtěla starat, ale kvůli rychlému růstu a zběsilosti musel být Minotaurus nakonec uvězněn v Daidalově bludišti, z kterého nikdo neznal cestu ven. Tam mu byli jeho otcem, králem Minoem, posílány panenské oběti, které zrůda požírala. Minotaurus byl zabit později Théseem, který se jako jediný dokázal dostat z bludiště ven za pomoci královi dcery, Ariadny. Ta mu dala kouzelný meč na zabití Minotaura a klubko nití, aby se zvládl vrátit. To byla teda sestřička!

Foto: Painter of London E 4, Creative Commons Attribution 2.5

Minotaurus

Pravda. Minotaurus byl už od samého počátku krutý a neměl by tu tedy být zařazen. Jenomže! Na to, abychom jej hned z kraje mohli odsoudit, musíme nejprve znát všechny souvislosti. Například to, jak Minotaurus vznikl. Celé to začalo, když chtěl jeho otec obětovat bohu Poseidonovi bílého býka. Zvíře se mu ale tak zalíbilo, že si jej nechal a obětoval zvíře jiné. To ale boha moří jen rozzuřilo a jako trest seslal na královu ženu kletbu v podobě smilstva. A to smilstva s právě oním bílým býkem! Královna si nechala sestrojit dutou atrapu krávy, vlezla do ní a nechala se býkem oplodnit. Jako výsledek se pak narodil malý Asterios, spíše známý jako Minotaurus. Takže na místo, aby Poseidon potrestal lakomého krále, odneslo to nevinné dítě a královna, kterou ten samý král nechal za její nevěru zabít!

Odkaz na podobný článek:

Na závěr už lze snad jen dodat, že Olympští bohové byli malicherní, krutí a stíhali lidstvo útrapami!

Anketa

Kdo z výše jmenovaných se, dle vašeho názoru, dočkal největší nespravedlnosti?
Skylla
3,2 %
Medusa
25,4 %
Sirény
2,4 %
Lamia
4,8 %
Minotaurus
64,2 %
Celkem hlasovalo 126 čtenářů.

Zdroje informací

Knihy:

Publius Ovidius Naso– Proměny

Eduard Petiška - Staré řecké báje a pověsti

Robert Graves – Řecké mýty díl I. a II.

Web:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz