Hlavní obsah
Cestování

Opuštěný lom Mramorka u Zbuzan

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sámo

Lom Mramorka

Lom Mramorka je jeden z mnoha opuštěných lomů na území Středočeského kraje. Místo má nádhernou atmosféru, ale ke koupání se spíše nehodí.

Článek

Kde se vzal, tu se vzal, uprostřed ničeho - romantický a tichý lom Mramorka. Kdysi se tu dobýval tak zvaný zbuzanský mramor, koneckonců obec Zbuzany se nachází jen 3 kilometry odsud a od místní vlakové stanice se sem dostanete příjemnou procházkou za slabou hodinku. Těžba zde byla zahájena v roce 1926 a skončila někdy v devadesátých letech minulého století, místní mramor byl barevně nevýrazný, ale dal se těžit ve velkých blocích, které se pak výborně hodily pro realizaci větších projektů typu Národního památníku na Vítkově. Po těžbě zůstalo v dolní části lomu menší, zhruba 20metrové jezírko, nicméně voda tu je horší kvality, o čemž svědčí i její zelená barva, která se tak liší od tyrkysové barvy hladiny lomu Homolák nebo Kosov taktéž ve Středočeském kraji.

Když se v minulosti do hlubin jezírka ponořili první potápěči, našli na jeho dně utopeného Trabanta a lžíci důlního nakladače. Všechny tyto poklady však již byly hasiči, kteří se postarali o revitalizaci jezírka, vyloveny, a tak se v maximální hloubce 4 metrů může nacházet opět jen běžný bordel od neukázněných paďourů, typu střepů, vajglů a plastových petek. Ač místo není úplně na koupání, má krásnou atmosféru a láká k posezení, rozjímání a procházky se psy. Pokud jste líní a nechcete jít pěšky ze Zbuzan, můžete železného oře zanechat na improvizovaném parkovišťátku u silnice spojující Ořech a Chýnici. Odsud je to k lomu jen nějakých 250 metrů. Užívejte Mramorku a pokud můžete, odneste odsud nějaký bordel.

Zdroje:

https://www.stranypotapecske.cz/lokality/lokaldet.asp?lok=1336&obr=3

https://www.jednoustopouceskem.cz/listing/lom-mramorka/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám