Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rybičky, rybičky, revizoři jedou!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sámo

Autobus v důchodu

Vzpomínám si, že někdy po revoluci byl publikován žebříček nejméně populárních povolání. Vím jistě, že na předposledním místě tenkrát skončila uklízečka a na posledním voják.

Článek

Od té doby uplynulo mnoho let a voják se dávno vydrápal vysoko nad uklízečku. Objevila se nová povolání - youtuber, markeťák, influencer a další … Kdo však zůstává stále mezi pověstnými odstrkánky a pohybuje se někde v dolních patrech je revizor. Ač již dávno nepatřím mezi jejich cílovou skupinu, nemám je ráda. V mládí jsem pár pokut dostala a rodiče je za mě tehdy prozíravě zaplatili (jako by tušili, jak velký byznys se ze zapomenutých pokut brzy stane). Dnes si však kupuji vždy roční jízdenku, mám ji nahranou v aplikaci v mobilu a revizory bych v podstatě řešit nemusela. Jenže mi to nedá.

Nelíbí se mi ten jejich srabácký způsob, to, jak šeptají, aby nevzbudili pozornost ostatních… Jak pokoutně tu svou placku strkají pod nosy cestujících. Jak loví ve skupině a oběti obklíčí… Jak si počkají, až bude autobus přejíždět mezi dvěma zastávkami s velkým rozestupem. Jak po nalezení hříšníka ztrácí zájem o ostatní.

Není mi příjemné být lovenou zvěří ani svědkem lovu na hříšníky. Ano, normální je zaplatit. Ale opravdu to nejde vyřešit nějak jinak? Vždycky si říkám, když je vidím, co sakra vede muže (občas i ženy) v produktivním věku k tomu, aby si vybrali zrovna toto povolání. A zda by se například v armádě či policii neuplatnili lépe… Pak si však vzpomenu, jaké jsou nástupní platy u policie a jak obtížné jsou fyzické testy u armády… A to nemluvím o požadavcích na psychické zdraví.

A v tu ránu je mi to jasné… Jsi obyčejný chlápek (baba) bez ambicí? Chceš si slušně vydělávat a je ti jedno jak? Rád prudíš lidi a posiluješ tím vlastní ego? Nic moc neumíš a k policii ani k armádě by tě nevzali? Máš škraloup z minulosti, ale dokážeš řvát a budíš hrůzu? Umíš efektivně zastrašovat? Příliš nepřemýšlíš? Dej se na revizora! Přesněji na přepravního kontrolora!

Když budeš nekompromisní a nebudeš si všímat bezďáků a podobných nul, co stejně nemají love a naučíš se tipovat bezstarostné mlaďochy nebo zmatené japonské turisty - bude to cajk a padesát čistá ruka je každý měsíc ve šrajtofli…

A takoví ti chytrolíni, co se ti snaží tvou záslužnou práci ztěžovat tím, že chtějí kromě placky vidět i průkaz, nebo se nekonečně dlouho hrabou v mobilu, aby pak nakonec našli tu správnou apku s lítačkou, tak ti tě vůbec zajímat nemusí… Že ti neodpoví na pozdrav, že koukají skrz tebe? Ať klidně čumí, intoši… Však i na ně jednou dojde. Každý někdy zapomene a ty si počkáš! Snad do té doby kontrolu jízdenek nevyřeší nějak civilizovaně, například instalací turniketů, to bys pak byl namydlený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám