Hlavní obsah
Finance

1001 způsobů, jak (ne)zbohatnout. Instagram je zaplavený rádoby boháči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Pokud máte Instagram, nejspíše na vás již skočil nějaký reel, kde vám neznámý člověk slibuje, že stačí jemu napsat do komentáře „Já“ a on vám ukáže, jak zbohatnout. Kdo tomu věří, sám sobě škodí.

Článek

Rychle zbohatnout není tak lehké

Prohlížíte si reels, vidíte nějaké kočičky, nějaké tanečky, sem tam něco vtipného… a najednou se objeví muž stojící před drahým autem na zahradě obrovské vily. Vysvětluje vám, jak pouhými dvěma hodinami práce za den na mobilu si můžete za týden vydělat 40 000 dolarů (tedy skoro milion korun) a nyní se můžete od něj naučit, jak to udělal. Stačí mu napsat komentář a pak vám pošle „zdarma návod“, jak se také osamostatnit. Další reel, skoro stejný případ. Tentokrát žena křičící do polštáře, protože ví, jak online vydělat 7 000 dolarů a my jen scrolujeme dál. Rychle si řeknete: „A co když je to pravda? Co když je to vážně tak lehké zbohatnout?“ Možná vám nyní zničím iluze, ale tak jednoduché to bohužel vážně není.

Podívejme se třeba na ty, co si hrají na boháče a nabízí vám stát se zcela finančně nezávislým člověkem. Co se opravdu stane, když jim napíšeme ten komentář? No, dostaneme zdarma odkaz na video, PowerPoint prezentaci nebo kurz, to všechno již stojí nějaké ty penízky. Tím zbohatne jedině ten již bohatý mentor. My si z těch kurzů totiž odneseme naprostý minimum, něco jako: „Pokud chcete vydělat, musíte investovat!“ Ale co třeba ten druhý případ, kdy malou, vedlejší prací můžeme vydělat aspoň hezkých 100 000 korun měsíčně navíc, hezky pěkně do kasičky? I v tomto případě se jedná jen o způsob, jehož úspěch je sice možný, ale vysoce nepravděpodobný.

Nejčastěji se například objevuje možnost „Vyrob něco v Canvě, poté to prodávej na Amazon KDP nebo Shopify.“ Problém: Těch prodejců je na těchto místech tolik, že konkurence je příliš velká – šanci prodat vlastí produkt tak často, že by vás to uživilo, je směšná. Také oblíbené jsou „Vyplňte dotazníky“ či „Dávejte produktům či písničkám recenze“. Dotazníky vám při nejlepším vydělají stovku za měsíc a recenze jsou jeden z největších scamů, co se týče vydělání rychlých peněz.

„Get-Rich-Quick“ útočí na psychiku

Pokud tedy nic z tohoto všeho nefunguje, proč je stále tolik lidí, co se nechají nachytat? Proč se vůbec ptám… Kdo by si nechtěl vydělat s minimem práce na důstojný život? Jakmile náš mozek vidí „rychle“ a „peníze“, tak by byl přeci hloupý, kdyby toho nezkusil využít. Experti ale varují před všemi tzv. „Get-Rich-Quick-Scam“ příspěvky, tedy „staň se rychle boháčem“. Něco nám totiž nikdo neřekne – bez obrovského štěstí to nevyjde. A tím myslím fakt gigantické štěstí.

Jediným účelem těchto příspěvků je využít nestability dnešní doby a apelovat na přání, mít vystaráno, nemuset do neoblíbené práce, makat jen pár hodin denně a poté dosáhnout vysokého výdělku, aniž bychom se museli příliš namáhat. Obětmi se stávají buď mladí lidé, nebo chudší lidé hledající poslední možnost aspoň nějakým způsobem zajistit své živobytí. Poslední dobou se tyto „Get-Rich-Quick“ objevují i v Česku, s českými podvodníky, ale s mezinárodními způsoby, jak nás podvést. Výsledek je u nás úplně stejný, nefunguje to a nikdy to nebude fungovat takto lehce.

Takže si na to dávejte pozor a nenechte se nachytat podvodníky.

Zdroj:

https://www.nationalworld.com/money/fake-get-rich-schemes-facebook-whatsapp-instagram-tsb-4131523

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz