Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fred Damara – nejlepší podvodník všech dob nečinil tak, aby kradl peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Obvykle se z člověka stane podvodník, aby získal peníze či majetek od cizích lidí. Krádež je nejčastěji hlavní motivací pro podvodníky. Fred Damara chtěl ale něco jiného. Slávu a respekt.

Článek

Nerozhodný mladík s imposter-komplexem

Ferdinand Waldo Demara, běžně známý jako „Fred“, se narodil v Massachusetts v prosinci roku 1921. Během Velké hospodářské krize přišla jeho rodina o spoustu peněz, a tak se přestěhovali do chudší čtvrti rodného bydliště. Jedna z prvních zkušeností Fredova mladého života přišla, když oklamal místního majitele cukrárny, aby jemu a jeho přátelům dal čokoládu zdarma. Jeho strýc vlastnil řetězec kin, a tak Fred vyrůstal obklopen obrazy herců.

V šestnácti letech Fred utekl z domova. Zamířil na jih do malého města na Rhode Islandu. Toto malé město bylo domovem cisterciáckého kláštera a mladý Fred Demara do něj radostně vstoupil. V tu dobu Ameriku ale zužovala druhá světová válka, a protože se Demara začal v klášteře nudit, přihlásil se do americké armády. Jenže i ve vojsku se mu moc nedařilo a po roce dezertoval. V rámci své dezerce na sebe poprvé vzal falešnou identitu – armádního poddůstojníka jménem Anthony Ignolia.

Pod jménem Anthony vstoupil do amerického námořnictva – to se mu údajně líbilo víc než nudná pozemní armáda. Byl vycvičen jako nemocniční sbormistr, ale když si uvědomil, že to znamená sloužit v první linii, pokusil se zfalšovat pověření, které by mu umožnilo zapsat se do důstojnického výcviku. Padělek byl odhalen a on byl nucen utéct. Radši se tedy vrátil k mnišskému životu v cisterciáckém klášteře v Louisville Kentucky, tentokrát pod jménem Robert Linton French. French byla skutečná osoba, Fred se totiž vždycky vydával za někoho, který skutečně žil. Vždy získal kopie jejích dokumentů poštou – rodné listy, univerzitní akreditace atd. A Fred měl ještě jeden další obrovský talent: fotografickou paměť. Jen díky ní mohl uskutečnit asi největší převrat jeho života. Stal se doktorem a chirurgem na vojenské lodi.

Zázračný doktor zcela bez zkušeností

Fred Damara se po několika dalších skutečně kreativních podvodů (sem tam pracoval jako mnich, později jako biolog a chvilku dokonce přednášel na prestižních univerzitách jako profesor psychologie), odjel do Kanady, kde se setkal s doktorem Josephem Cryem, s nímž se spřátelil díky minulosti jako biolog. Cry začal Damarovi dokonce na tolik věřit, že mu dal do ruky vlastní doktorské prověření, aby ho vzal do americké univerzity, kam se Damara údajně vracel. Toto prověření si nechal, přejmenoval se na Josepha Crye, a začal se vydávat za kanadského doktora a chirurga.

To vedlo k jeho nejslavnějšímu činu: začal pracovat jako lodní lékař na palubě HMCS Cayuga, torpédoborce královského kanadského námořnictva fungujícího během korejské války. Podařilo se mu improvizovat úspěšné velké operace a porážet infekce velkorysým množstvím penicilinu. Jeho nejpozoruhodnější chirurgické zákroky byly provedeny na asi šestnácti zraněních z boje. Muži potřebovali naléhavou operaci, někteří měli v sobě patrony ze zbraní. Poté, co nařídil personálu, aby dopravili zraněné na lodní operační sál a připravil je na léčbu, Demara zmizel do svého pokoje s učebnicí všeobecné chirurgie a rychle si přečetl kroky procedur, které na něj nyní čekaly, včetně velké operace hrudníku. Připomínáme si, Demara měl fotografickou paměť, stačilo, aby se na stránku v knize koukl, a věděl, co je na ní napsané.

Zázračně všichni muži přežili. Zprávy o jeho hrdinském úsilí skončily v kanadských novinách a dostaly se bohužel až k matce skutečného Josepha Cyra, který stále v naprostém klídku praktikoval medicínu v Grand Falls v New Brunswicku ve své klinice. Když se zprávy o podvodu dostaly na loď Cayuga, která v tu dobu stále byla v Koreji, kapitán James Plomer jim nejprve odmítl věřit. Demara se však přiznal a vrátil se do Kanady, kde měl čelit soudu. Ten se nekonal, Královské kanadské námořnictvo se totiž na tolik stydělo, že do svého kruhu pustila podvodníka, že se rozhodla jej tiše propustit a vynutit si jeho deportaci do Spojených států. Nehledě na to, zachránil život více než tuctu lidí.

Pokud byste si nyní mysleli, že po takovém průšvihu s podváděním přestal, tak to se mýlíte. Následně pracoval jednak jako profesor filozofie, než se přes pár dalších zastávek stal ředitelem věznice v Texasu. Tam ho ale jeden z vězňů poznal a nahlásil. Tentokrát si Fred svůj čas ve vězení definitivně odseděl.

Zdroje:

The Great Imposter od Robert Crichton

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz