Hlavní obsah
Cestování

Kam jet letos na dovolenou? Tato místa radši vynechte, budete zklamaní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Pro novou studii byly analyzovány recenze oblíbených atrakcí, aby se zjistilo, které z nich jsou nejlepší, nebo naopak neuspokojivé až nudné. Jaké místo je tedy největším zklamáním? (Je v Americe)

Článek

Kam se vydat, a kam radši ne?

Známé památky a další turistické atrakce jsou každoročně zaplaveny obrovským počtem cestovatelů, kteří hledají dobrodružství, kulturní dojmy nebo prostě krásné motivy pro fotky na Instagram. Ale ne vždy tyto atrakce splňují očekávání. Například mnoho turistů si z Orloje odnesou spíše zklamání než radost. Proto mohou být recenze na internetu užitečné, jenže kdo by chtěl ztrácet čas s tím přečíst si několik tisíc názorů?

Ukázalo se, že jazykový portál Preply na to čas měl, a chce nám pomoci užít si nové zážitky skrze celý svět. Přímo oni analyzovali recenze nejoblíbenějších atrakcí po celém světě, zkoumali, kolik recenzí obsahuje negativní výrazy „přeceňovaný“, „turistická past“ a „zklamání“ a identifikovali nejen největší turistické pasti, ale i nejoblíbenější. Současně to ale neznamená, že se jedná o hnusná místa – zde jde pouze o počet negativních recenzí.

Nejhorší: Times Square v New Yorku

Dlouho bývala Amerika snem každého cestovatele. Jenže během posledních pár let se oblíbenost Spojených států drasticky propadla. To platí především pro „město všech měst“ New York. V dnešní době překvapivě předražená metropole láká především s vysokými budovami, sochou svobody, a hlavně Times Square. Náměstí lemované svítícími billboardy rozhodně stojí za vidění. Jeho legendární pověst přitahuje každý den kolem 330 000 lidí, ale návštěva mezi těmito davy může být pro mnohé také velmi stresující.

Celkem 1 761 recenzí označilo Times Square za „přeceňované zklamání“ nebo „turistickou past“. Pohybuje se tam nespočet lidí v převleku, co nabízí společné fotky za přepálené ceny, někdy i živá zvířata a rušný chaos. Kromě toho je atrakce často popisována jako přeplněná, špinavá nebo dokonce nudná.

Fascinace Times Square samozřejmě spočívá v jeho ikonické pověsti. Pokud ale nemáte rádi davy lidí, obrazovky a blikající světla, pak je nejlepší se této atrakci vyhnout.

Eiffelovka a Malá mořská víla

Výhled z Eiffelovy věže je nepochybně nádherný. Bohužel, mnoho recenzí (přesněji 1 291) na impozantní věž ze železa není příliš pozitivních. Většina kritizuje dlouhé fronty u vchodu a nekonečné davy lidí, které brání výhledu shora. Občas se může stát, že na výtah čekáte hned několik hodin. Paříž nabídne mnohem více míst, kde si město skutečně užijete, nejznámější památka ale k těmto místům vážně nepatří. Nebo sem musíte v době, kdy je nával turistů nejmenší – tedy brzy ráno.

Další místo, která vás může zklamat, najdeme v Dánsku. Známá Kodaňská socha Malé mořské víly od sochaře Edvarda Eriksena se inspiroval příběhem dánského autora Hanse Christiana Andersena z roku 1837. Socha je turistickým magnetem už od svého vztyčení v roce 1913, ale bohužel ne všichni jsou z ní nadšení.

Celkem 1 190 recenzí označilo atrakci jako nadhodnocenou nebo zklamáním. Většina byla zklamána velikostí sochy (přeci jen měří pouze 120 cm), nebo se jim nelíbilo, že pozadí není tak malebné, jak si představovali.

Místa s nejmenším počtem negativních recenzí

Pokud se budeme dívat výhradně na počet negativních recenzí, vyhrává jasně jezero Cauma ve Švýcarsku. Tato destinace se může chlubit nejnižším počtem negativních recenzí (má pouze jednu obsahující vyhledávaná negativní slova). Se svými křišťálově čistými vodami a uvolněnou atmosférou se stal ale v poslední dobou příliš oblíbeným místem pro turisty, proto je vstup zpoplatněný.

S pouze pěti recenzemi obsahujícími vyhledané negativní výrazy se australský Uluru řadí na druhé místo. Uluru, také známý jako Ayers Rock, je posvátná písečná skála v Red Center (červené srdce Austrálie) a je známá svou krásou a kulturním významem pro kmen Anangu.

Na třetím místě se nachází řecký trh Monastiraki v Aténách. Pouze 16 recenzí obsahuje slova „přeceňovaný“, „turistická past“ nebo „zklamání“. Trh je oblíbenou atrakcí a najdete tu suvenýry, šperky, oblečení a starožitnosti.

Zdroj: https://www.20min.ch/story/neues-ranking-das-sind-die-10-enttaeuschendsten-sehenswuerdigkeiten-der-welt-103117049

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz