Hlavní obsah
Rodina a děti

Pět zlatých pravidel pro harmonické Vánoce s rodinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Vánoce mohou být tak krásné – a přesto znamenají svátky často frustrace, argumenty a rozhádané rodiny. Ale s následujícími pěti tipy budou vaše Vánoce určitě hezké.

Článek

Bohužel je to až moc často krutou realitou: rádoby klidný čas kolem Vánoc pravidelně vede ke stresu, špatné atmosféře a někdy k až neočekávaně intenzivním vánočním sporům v rodinách. Důvod je jednoduchý. Rodiny, které se často navzájem vidí jen každých několik měsíců, nebo dokonce méně často, se nyní vidí hned několik dnů za sebou. To vede k rozdílným názorům na různé věci a tím pádem k hádkám. Přitom by se tomu dalo lehce zabránit: Stačí se držet následujících pět zlatých tipů.

První rada: Mluvte o svých očekáváních

Vánoce jsou často řízeny očekávání – a pokud se nesplní, netrvá dlouho, než začne spor. Tato očekávání by měla být ještě před svátky sdělena, aby nikdo neskončil zklamaný. Také pomůže vlastní očekávání snížit, protože Vánoce jsou často hlavně o tom, rozdávat lásku mezi své blízké, dobře se najíst a radovat se ze společného posezení.

Proto: členům rodiny bez studu říct, co je pro vás na Vánocích obzvláště důležité.

Druhá rada: Vyvarujte se těžkých témat

Strýc je stále otrávený z kovidové situace? Nelze mluvit s tetou o politice, aniž by začala nadávat na každého ministra? A babička si pokaždé stěžuje na vnučku, protože se rozhodla dál studovat na místo aby šla pracovat na plný úvazek? Je moudré vyhnout se takovým tématům o Vánocích. Mluvte radši o veselejších věcech, proberte hezké zážitky z loňského roku a vyprávějte z vašich cest do ciziny či po Česku.

Třetí rada: Buďte spontánní

Vánoční večírky se často odehrávají podle velmi přesných procesech a rituálech. Hosté, kteří neznají váš zakotvený vánoční scénář, vám mohou přinést do domovu chaos a nečekané změny denní rutiny. Není dobrým nápadem okamžitě vyletět z kůže, pokud něco nevychází podle plánu. Spontánnost a relaxované obcházení problémů je to nejlepší, co můžete v takové chvíle udělat. Pro mnoho lidí se to ale jeví jako docela obtížné.

Čtvrtá rada: Nechte rodinné konflikty stranou

Podle terapeutů jsou Vánoce jedním z nejhorších časů pro řešení dlouhodobých konfliktů. Přijít během svátků k rodičům a už od vstupu do dveří sypat na své příbuzné všechno, co nás týdny, měsíce nebo dokonce roky obtěžuje, to je vskutku hodně špatný nápad. Je lepší vyřešit tyto věci před Vánocemi, abyste prožili svátky v naprosté pohodě.

Pátá rada: Mějte v rezervě antistresovou pomůcku

Samozřejmě mohou stále existovat malé neshody. A čím víc se budete rochnit v problémech, aniž byste měli ventil, tím více vás to bude vnitřně užírat. Stojí tedy za to zvážit strategie, jak se s tím vypořádat. Pomoci může například procházka, epizoda oblíbeného seriálu či krátký telefonát s vašim nejlepším kamarádem nebo kamarádkou – zejména pokud trvá oslava Vánoc hned několik dní. Sport také pomáhá snižovat stres.

Co když to přeci jen eskaluje?

I když se budete snažit, komunikovat, uklidňovat se, hledat jing a jang a snižovat stres se sportem: možná se s někým v určitém okamžiku přeci jen pohádáte. Zní to možná jako banálně očividná rada, ale vánoční spor by měl být přerušen co nejdříve, nejlépe ještě než se to pořádně rozjede.

Pokud je příliš pozdě, je nejlepší si dát pauzu a na chvilku se od sebe oddálit. Jakmile se všechny členové hádky uklidnili, můžete si znovu k sobě sednout a promluvit si o tom.

A nezapomeňte: samotný spor není ani problematický, ani škodlivý, říkají odborníci. S odpovídajícím stylem řešení konfliktů a kompromisní schopností mohou být hádky velmi uzdravující. Je jen na vás, zda se chcete hádat pod vánočním stromečkem.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz