Hlavní obsah
Zdraví

Krev ve stolici a časté chození na záchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com

Je důležité krev ve stolici nepodceňovat a nebát se tento varovný signál řešit s doktorem.

Článek

Celá rodina onemocněla v lednu nějakou virózou nebo chřipkou. Všichni členové rodiny se vyléčili, až na bratra, kterému se objevil průjem a krev ve stolici. Asi jako většina chlapů tento problém po týdnu, ani téměř po měsíci neřešil (tedy řešil svépomocí) a příznaky si googlil na internetu…Hemeroidy, rakovina konečníku, dál se nedostal. Začal si tedy „léčit“ sám hemeroidy různými čaji, sedacími koupelemi, doplňky z lékárny. Ani po měsíci problém nezmizel. Samozřejmě, že se bál jít k doktorovi, bál se nepříjemného vyšetření a taky stanovení diagnózy.

Nakonec se odhodlal a vyhledal si dle zkušenosti z rodiny dobrého proktologa.

Věděl, co ho čeká a jak asi bude vyšetření probíhat. Po vyšetření mu doktor sdělil, že má podezření na zánět tlustého střeva (nejspíše chronický a autoimunitní). Ani se doktor přesně nevyjádřil k tomu, co tento zánět způsobilo, zda již proběhlé virové onemocnění, kdy se imunita postaví proti vlastnímu tělu (jak se dozvěděl na internetu) nebo tento zánět způsobilo něco jiného, např. stres, špatná strava atd. Proktolog bratra objednal na kolonoskopii, ale bohužel s termínem až za měsíc. Nic pořádného mu nepředepsal, jen doporučil probiotika.

Mezitím se bratrovi zánět zhoršil, stále chodil tak 15×-20× na záchod s výskytem krve ve stolici. Volal různým doktorům, ale nikdo nevěděl, co mu předepsat, takže i nadále zůstal bez léků. Poradili mu, že jakmile mu bude hodně zle, tak má jít na pohotovost.

Bratr byl z neochoty doktorů velice nešťastný, jeho psychika byla do data kolonoskopie hodně špatná, kdy k lepší psychice nepřispěly ani myšlenky na rakovinu tlustého střeva atd.

Bratr si musel tedy zjišťovat informace na internetu sám, až narazil na jeden bylinný nápoj ve skleničce v tužším stavu jako rosol, díky kterému se mu začalo ulevovat, držel ho „nad vodou“ a v naději. Díky němu přečkal až do data kolonoskopie s větší pohodou. Méně chodil na záchod a krev ve stolici se mu také zlepšila, nicméně nevymizela.

Nadešel den kolonoskopie. Nemusím ani zmiňovat, jak moc se bratr bál. Naštěstí mu podali v ordinaci znecitlivující injekci a kolonoskopie se dala snést. Kolonoskopie byla provedena asi jen do 40ti cm tlustého střeva, jelikož bylo střevo hodně v zánětu a doktor tak nechtěl riskovat jeho poškození.

Ani nevíte, jak si bratr oddechl, že už to má za sebou a hlavně znal konečně diagnózu – ulcerózní kolitida. Byly mu nasazeny léky, které mu již první den pomohly. Na „velkou“ chodí jen jednou denně a krev ve stolici zmizela. Jedny léky ale bude muset brát hodně dlouho, ne-li do konce života.

Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Každopádně by měl být člověk rád za pevnou a bezproblémovou stolici😊

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám