Hlavní obsah
Obchod a průmysl

MERE! Prodej hnusu ve špíně s hlodavci aneb jak si v Česku Rusko mastí kapsy za pomoci Ukrajinců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Santipo

MERE. Jak si ruské řetězce přes všechny sankce vesele mastí kapsu na českých zákaznících.

Ruské MERE otevírá v Česku prodejny jak na běžícím pásu. Ruská firma, schovaná za české „eseróčko“ si tu podniká, jako by se nechumelilo. U Rusů prodávají Ukrajinci, zatímco český občan vybírá na pomoci Ukrajině proti ruské invazi.

Článek

MERE. Jak si ruské řetězce přes všechny sankce vesele mastí kapsu na českých zákaznících.

Ruské MERE otevírá v Česku prodejny jak na běžícím pásu. Ruská firma, schovaná za české „eseróčko“ si tu podniká, jako by se nechumelilo, zatímco český občan vybírá na pomoci Ukrajině proti ruské invazi.

MERE (také MyPrice) je podivný řetězec morálního a potravinářského hnusu. Majiteli jsou bohatí Rusové. Přesněji - ruská firma schovaná za české „eseróčko“, která si tu podniká, jako by se nechumelilo, u svých úhlavních nepřátel prodávají téměř výhradně Ukrajinci, zatímco český občan vybírá na pomoc Ukrajině proti ruské invazi. Tady asi není něco jak má být?

MERE je řetězec diskontních supermarketů, patřících pod skupinu Svetofor. Jde o velmi bohatou společnost, patřící bohatým ruským obchodníkům se sídlem v Krasnojarsku a drtivou většinou poboček v Rusku, Bělorusku, Číně či Kazachstánu.

Majiteli jsou bratři Sergej a Andrej Schneiderovi ze Sibiře. Jejich matce Valentině Schneiderové patří podle časopisu Forbes dokonce 182. místo žebříčku nejbohatších Rusů.

A zatímco se všude zabavují ruské jachty, ruské firmy a továrny a země EU řetězec MERE právě z důvodů dohod Evropské unie o sankcích vůči Rusku a blokádě ruských aktivit kvůli agresi na Ukrajině ani nepřipustily na svůj trh nebo je z trhu postupně vytlačily, Česko s tím patrně nemá žádný problém! Po prodejnách v Mostě a Příbrami v roce 2021 následovalo otevření obchodu v Chebu, Písku a v Plzni (2023), tedy už v době po napadení Ukrajiny Ruskem.

Pan Lipavský má patrně více starostí o svou vlastní židli, než aby se jako velký zastánce ochrany a obrany Ukrajiny zajímal o to, komu Češi prostřednictvím MERE posílají peníze. Ani nikoho jiného to nezajímá. Co na tom, že většina světa v důsledku bezprecedentního napadení Ukrajiny přijala sankce vůči Rusku, a to včetně omezení či bojkotu ruského zboží. A v tomto případě pořádného hnusu, jak nakonec zjišťují i kontrolní orgány, včetně české ČOI.

Jaký je důvod k takové české benevolenci?

Ruští obchodníci mají v Česku obchodní ráj. Rusové tu vesele podnikají. V Karlových Varech či Mariánských Lázních provozují hotely, penziony, obchody…vlastní stovky podniků a už veřejně provozují i MERE. A co je k tomu třeba? Stačí obelstít český stát a založit si jednoduše společnost s ručením omezeným. Každá aktivita ruských obchodníků přináší do Ruska další a další peníze a přispívá k vraždění civilistů na Ukrajině. Ale když to Česku nevadí… pojďme na zboží!

Zboží a kultura prodeje

Drtivá většina zboží pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu. Pokud si přečtete obsah masa v masných výrobcích, je jasné, že nižší cena odpovídá brutálně nízké kvalitě. Pohled na jahodový kompot či obsah masa v klobáse hovoří za vše. Záměrem řetězce bylo prodávat především ruské a ukrajinské zboží za nízké ceny. Nic proti nízkým cenám. Proti ruským řetězcům už ale rozhodně ano. A proti tristní kvalitě?

Foto: Santipo

Jahodový kompot v regálu Mere

Foto: Santipo

Obsah masa v párcích 30%, to nechceš…

Nakoupíte si z palety. Budiž. Všude se válí špína, smetí, cedule, igelity. Opatlané a roztrhané pytlíky, mrazáky plné z balení vypadaných výrobků a sem tam se kolem vás prožene myš, která cestou ochutnala i něco z palety. Nad tím už se oko zavřít nedá. Máte dojem že si vymýšlím? Ale kdepak.

V Česku se objevila prudce nebezpečná rýže. Nikdo ji určitě nesmí jíst (udalosti247.cz) …SZPI vyrazila do supermarketu MERE v Mostě a při kontrole se inspektoři nestačili divit. Odhalili totiž celou řadu nedostatků. Ve velkoobchodě byl trus hlodavců i stopy po jejich působení a výskytu. Prostory navíc neměly žádné zabezpečení před pronikáním škůdců a supermarket byl velmi zanedbaný.

Foto: Santipo

U drtivé většiny výrobků v Mere se obsah masa pro jistotu zjistit nedá. Zato víme, že nejvíce je tam vody a bílkovin, celých 9g ze 100g.

Nutno podotknout, že v Plzni je obchod zanedbaný docela stejně. Co je ale horší, že prodavači ve vytahaných svetrech a špinavých tričkách pobíhají po obchodu, strkají do vás, shazují zboží na zem, případně ho zakopnou pod regál, a když konečně dorazíte k pokladně, starší paní nikoliv české národnosti, která po celou dobu vehementně a hustě kašle, vám rukama, do kterých si utírá chrchle sliny z kašle u pusy, zboží posouvá po páse a scanuje ceny. Zaplatil jsem ho a i s krabicí venku raději vyhodil do koše.

A MERE jede jako by se nechumelilo. Pominu-li kulturu prodeje, která je v porovnání s řetězci TESCO nebo LIDL tragicky tristní, připomínající výdej rovnou z provozního skladu, je ještě tragičtější, že pro pár ušetřených desetikorun klidně jednou rukou podporujeme ruský řetězec, aby u nás v klidu podnikal, a druhou posíláme na obranu Ukrajiny miliardy z našich daní.

Ještě tragičtější je ale personál. Nevím, kam chodí na kontroly inspektorát práce, ale tady by se sakra divil, kdyby vstoupil do prodejny, nechal zavřít dveře a zkontroloval pracovní smlouvy. A ještě víc by se asi divil finanční úřad a ČOI. Co mě k tomu vede? Nakoupil jsem si v MERE.

Zaměstnanci a zákazníci

Ještě komičtější je skutečnost, že drtivou většinu zákazníků MERE tvoří Ukrajinci, stejně jako drtivou většinu jeho zaměstnanců. Ukrajinci sami tak podporují své ruské utiskovatele. A nevadí to ani jim, ani Česku.

MERE zkoušel otevřít obchody v Anglii (byla jedna prodejna), Belgii, Španělsku či třeba Francii ještě před invazí Ruska na Ukrajinu. Záhy musel ale prodejny uzavřít. Nebylo co prodávat. Nastavil pro dodavatele nesmyslné podmínky. Ti museli nejen prodávat za nepřijatelně nízké ceny, ale museli i zboží sami do prodejen dovézt a akceptovat plnou remitendu, tedy co se neprodá, vezmou zpět. Výsledkem bylo, že nebylo co prodávat a regály zůstaly prázdné. Ruská agrese na Ukrajinu pak byla v mnoha zemích v pořadí další zásadní příčinou, proč řetězec musel opustit úmysl v těchto státech podnikat.

Zatímco Tesco či Lidl schytá kontrolu co chvíli, v Mere se jede jako o závod. Kde je inspektorát práce, kde je ČOI, SZPI, kontrola bezpečnosti práce…

A zatímco ruské soudy nechávají zabavit majetky nejen evropským firmám a společnostem, ale dokonce i bankám, v Česku kvete Rusům louka.

Aby se nemuselo složitě zmrazovat a konfiskovat, stačilo jen ruské podnikatele nenechat na našem korektním trhu podnikat. Když už se tak stane, v EU je pak cesta ve čtyřech krocích.

1. Monitoring. Monitoring je proces, při kterém jsou sledovány toky peněz, majetkové vztahy a další skutečnosti, objasňující vztah ruských subjektů k majetku v EU. .

2. Zmrazení. Majetek je osobě dočasně, až do rozhodnutí ve věci, zadržen. Zabraňuje tomu, aby byl majetek zničen, zmařen, odstraněn, převeden nebo zcizen před uzavřením případu.

3. Zabavení. Ke konfiskaci majetku dochází až když je rozhodnuto o její oprávněnosti v souladu se zákonem.

4. Likvidace. Majetek je buď zlikvidován fyzicky, například sešrotováním, nebo se vrátí obětem, případně se zpeněží v dražbě nebo může i připadnou státu.

Směrnice Evropského parlamentu a rady o vymáhání a konfiskaci majetku je podle Lucie Potůčkové, která je členkou Výboru pro evropské záležitosti, prý už je tak říkajíc „na stole“. Obnova poválečné Ukrajiny přijde na biliony dolarů. Potom bude každá koruna dobrá.

Zdroje:

Řetězec Mere otevřel své prodejny v Česku. Je levnější než Lidl a Penny [online]. AkcniCeny.cz, 2021-10-25 [cit. 2022-03-16]. Dostupné online.

BUTAKI, Kateřina. V Chebu se brzy otevře nový ruský supermarket, MERE konkuruje nízkými cenami. Karlovarský deník [online]. 2022-02-18 [cit. 2022-03-16]. Dostupné online.

TREFNÁ, Pavlína. Ruský diskontní řetězec Mere, který vstoupil loni s velkými plány i do Česka, uzavírá prodejny po celé Evropě [online]. kupi.cz, 2022-03-20 [cit. 2022-03-20]. Dostupné online.

Facebook. www.facebook.com [online]. [cit. 2023-05-10]. Dostupné online.

SIMEONOVÁ, Václava; ADMIN. Mere nabídne zboží z Ruska, Ukrajiny a Pobaltských zemí [online]. 2023-09-03 [cit. 2023-11-07]. Dostupné online.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz