Hlavní obsah
Názory a úvahy

Olympiáda bez Ruska. Jsme k němu spravedliví?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

olympijské kruhy

Uplatňujeme na Rusko dvojí metr a jsme k němu nespravedliví? Mají mít Rusové povolenou účast na olympiádě? Je hrdina ten kdo říká nahlas „svůj“ jiný názor na válku na Ukrajině? A může za vše Amerika?

Článek

V pátek jsem slyšel na Českém rozhlase Plus pořad Pro a proti kde spolu diskutovali Jan Bartošek z KDU-ČSL a Ivan David z SPD. Pan David říkal, že neměříme všem stejným metrem a nejsme k Rusku spravedliví. To je zajímavý názor. Ale koluje již docela dlouho. Z nějakého důvodu potřebují tito lidé řešit spravedlnost. Proč právě v tomto případě? Čím je Rusko tak výjimečné? Je spravedlivé, že někdo žije v relativně bohaté Evropě a jiný živoří někde v Africe? Je spravedlivé, že někdo žije v jakémkoliv prostředí, kde je nějaký typ války a jiný žije v míru? Je spravedlivé žít na místě, které si někdo usmyslel, že ho ukradne, nebo alespoň zničí a nemůže tak žít svůj život podle svého? Je spravedlivé, že se někdo narodil do společenství, které někdo nechce na svém území a snaží se ho všemožně zbavit? Je tohle všechno spravedlivé? Tak proč nám jde o „spravedlnost“ vůči někomu kdo o nás tvrdí, že nás má za největšího nepřítele a rád by nás zničil? Myslíte, že by Rusové řešili, zda jsou k nám nespravedliví?

Spravedlnost

Co to je ta spravedlnost, po které tito lidé volají? Beztrestnost a uznání toho, že krást a vraždit je v pořádku. To je to po čem doopravdy volají. Spravedlností se totiž v naší společnosti rozumí to, že když někdo poruší pravidla, tak mu náleží spravedlivý trest. Když někdo něco ukradne je trest nějaký, když někdo někoho zabije, je trest jiný. Stejně tak jako když pojedete hromadnou dopravou bez platné jízdenky. Podle logiky toho, kde chce onu „ruskou spravedlnost“, tak pokud mne zastaví revizor a já nebudu mít platnou jízdenku, tak nemám být potrestán, když sousedka paní Vopičková jela včera taky bez jízdenky a pokutu nedostala? Jel jste v obci 80 km/h? Přece mi nemůžete dát pokutu, když včela jel na stejném místě Franta 85 km/h a pokutu nedostal. To není spravedlivé. Znamená to, že když neusvědčíme všechny pachatele různých nepravostí, protože i když máme velmi silné podezření, tak jim to nemůžeme dokázat, tak nesmíme potrestat nikoho? To by přece nebylo spravedlivé. Jednoho potrestáte a druhého ne. Propustíme tedy v rámci „spravedlnosti“ všechny vězně a zrušíme vězení i policii? Nikdy nepotrestáme všechny za všechno a je tedy zbytečné tyto lidi a instituce platit. Přece nechceme páchat nespravedlnost. Tito lidé převrátili naše chápání spravedlnosti naruby. U nás platí, že sice se někdo trestu vyhne, ale většina ne. Tím se odrazují další lidé od páchání lumpáren. To se týká i toho Ruska, jak k tomu přijdou Ukrajinci, kterým Rusové zabili někoho z příbuzných? Oni nic špatného neudělali. Jen chtěli být svobodní a nezávislí. To je bohužel něco, co se v ruském světě neodpouští. O tom naše země něco ví. Ano byla to špatně fungující země s mnoha problémy, ale část z nich byla i díky Rusku, které tam mívalo velký vliv. Toto je stejné ve všech zemích, kde má Rusko nějaký vliv.

Kdo za to může?

Za veškeré zlo na světě může USA. To není můj názor, toto říkají ti lidé, co chtějí spravedlnost. USA si zřejmě spravedlnost nezaslouží. Lidé, co tohle říkají, jsou schopni vyjmenovat určité konflikty, ve kterých USA byly zapojeny. Je zvláštní, že všichni ty stejné. Na jiné, ve kterých USA byly přítomné, tak si většina nevzpomene. U těchto konfliktů znají v podstatě znají téměř i jména a čísla bot všech zabitých v daném konfliktu a vždy argumentují, že tohle ví přece každý, nebo je to všeobecné známo, jak říká pan David. O jiných konfliktech, převážně ruských, ale platí to obecně o většině konfliktů ve světě, snad s výjimkou Izraele, tam mají Rusové také „vsazeno“ tak nevědí vůbec nic. U těch ruských přijde vždy argument, že to nebylo tak hrozné, nebo že se bránili, nebo bůh ví, jak to bylo, případně není mi o tom nic známo. Jaká náhoda …

Kdy je mír?

Myslíme si o sobě, že jsme moderní vyvinutá společnost a s prapředky, nebo divokými zvířaty nemáme nic společného. Omyl. Podívejte se na psy. Jeden zavrčí na druhého a vycení zuby. Druhý si to nenechá líbit, také zavrčí a vycení zuby. Ten první ty zuby vidí a když uzná, že má zuby nebezpečné a je ochotný se bránit, že mu to za to nestojí a jde pryč. A je po „válce“. V druhé polovině 20.století v podstatě až do nedávné doby platilo, že největší klacek na světě mají USA, a že se nikomu nevyplatí příliš zlobit, protože tak velký klacek nemají a tím americkým by je to asi mohlo dost bolet. Občas si někdo myslel, že si světový policajt nevšimne a něco zkusil a pak dostal tím klackem po čenichu. Byla to nevděčná a drahá role pro USA. Ano, spousta různých psychopatů z toho byla frustrovaná. Vlastnili větší klacek než ten, koho nenáviděli a koho chtěli zničit, ale nemohli, protože by je přišel srovnat policajt s klackem ještě větším. Každý dělá chyby, i policajt. Ale i tak to bylo k něčemu. Žili jsme díky tomu v míru. Samozřejmě USA nejsou svatoušci a nedělali to z čisté lásky, ale sledovali i své cíle, pro které se mír docela hodil. Na tom ale není nic špatného, když to kromě pár pomateným bláznům většině přineslo mír a bohatství. A my jsme nyní opravdu bohatá společnost. Nejbohatší, co kdy na tomto území žila. A přesto někteří podporují našeho nepřítele, který nám toto bohatství chce vzít. Amerika se v poslední době začala trochu stahovat a nedá se říci, že by díky tomu byl svět bezpečnější místo.

Olympiáda a trest

Je správné, že Rusové nejsou na olympiádě? Rozhodně. Jsou agresoři a bezdůvodně napadli sousední stát a páchají tam jeden válečný zločin za druhým. To nelze přehlédnout a umožnit jim ukazovat, že se nic neděje a ono jsou nepostižitelní. Svět je přesto respektuje. Nerespektuje. Jsou to obyčejní zloději a vrazi a do slušné společnosti nepatří. Musí pochopit, že o tohle chování nikdo nestojí. A přesto si někdo myslí, že to není spravedlivé. Fajn, pochopil bych, že budou volat po podobném trestu pro další státy, které někomu ubližují. Ale o tom jim nejde. Oni chtějí jen očistit Rusko, a to je nepřijatelné. Sami se rozhodli válčit, tak musí počítat s následky. Každé rozhodnutí, každý čin, který kdokoliv z nás učiní má svou cenu a své důsledky. Nic v životě není zadarmo. Nepočítali s tak vysokou cenou? Jejich chyba. Ale bylo to jejich rozhodnutí. Když si koupím za poslední peníze nové Ferrari, tak asi pak nemůžu brečet, že nemám na servis a benzín. Byla to hloupost? Byla, ale bylo to rozhodnutí, které má nyní své důsledky. Takže ano, Rusko v současnosti do slušné společnosti nepatří. Ale Shrek, byl ve své bažině taky spokojený …

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz