Hlavní obsah
Rodina a děti

Máš dítě? Zalez do nory a neotravuj!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vika Glitter - Pexels

V poslední době se množí varovné články o krajně nepříznivém demografickém vývoji v ČR. Mladí chtějí cestovat a budovat kariéru, doba je zlá atd. atd. Ale – je to jediný důvod? Jak se vlastně k dětem staví česká společnost jako taková?

Článek

V pátek vyšel článek Báry Divé, publikující dříve pod přezdívkou Antea, zdánlivě kritizující přítomnost nevychovaných dětí v kavárnách. Ti, kteří dobře rozumí psanému textu, ovšem rozpoznali, že autorka nekritizuje ve skutečnosti nevychované děti a jejich arogantní matky, což by bylo zcela logické a proti čemuž nelze nic namítat, ale že podprahově kritizuje přítomnost všech dětí ve veřejném prostoru – bez ohledu na to, zda jsou vychované, či nikoliv. Následovaly dva další články – kromě Frustrovaného mileniála ještě tento: https://medium.seznam.cz/clanek/marketa-hausnerova-duse-zpiva-spratek-v-kavarne-zamette-si-pred-vlastnim-prahem-nesnasenlivi-kritici-60956

Diskuse jak pod původním článkem, tak pod oběma uvedenými dala průchod těm nejnižším pudům: Část diskutujících se vymezovala proti nevychovaným dětem (to je naprosto v pořádku – až na to, že diskutující nepochopili, o co v původních příspěvcích šlo), ale spousta diskutujících začala brojit proti přítomnosti dětí kdekoliv jinde než na hřišti nebo v parku. Já opravdu chápu alergii na dítě ječící, lítající, obtěžující ostatní, a na matku, která mu buď vůbec nevěnuje pozornost, nebo se ho nesnaží nijak umravnit. Sama se v takovém případě neudržím a napomenu jak dítě, tak případně matku. Ale ukázalo se, že mnoha diskutujícím vadí děti jako takové – děti tiché, nehlučící a nikoho neobtěžující. Ty prý totiž do kavárny vůbec nepatří – jedna diskutérka se dokonce rozčilovala nad tím, že si matky s dětmi dovolily být v kavárně s dětským koutkem – taková troufalost! Jiný diskutér namítal, že děti nepatří nikam, kde se prodává alkohol (před vstupem do supermarketu je tedy patrně nutné dítě uvázat u vchodu jako psa).

Nepopírám, že sílí trend „volné výchovy“, který ani já osobně nepovažuji za šťastný. Že mi vadilo, když mi v dětském centru, kde jsem kdysi byla s dcerou, rozjívené děti div nešlapaly po hlavě. Že je mi líto, s čím se musí potýkat učitelé. Ale přes to všechno přece není možné, abychom všechny děti házeli do jednoho pytle! Jsou děti nevychované, ale i ty, kterým rodiče odmalička vštěpovali, že se musí chovat tak, aby neobtěžovaly okolí. A není jediný důvod, abychom i tyto hodné děti vyčleňovali z veřejného prostoru. Ano, za časů mé matky bylo jaksi „samozřejmé“, že žena byla s dítětem zavřená doma několik let. Těžko říct, jestli jí to vadilo – brala to jako „normální“. Ale doba snad pokročila, proboha! Je skutečně úsměvné, že pro mnohé je přijatelnější, když matka (popř. rodičovský pár) dítě někam „odloží“, aby si mohla/mohli „užít“ třeba oběd v restauraci. Já porodila před 19 lety a dceru jsme brali všude sebou - kupodivu nebyl sebemenší problém, protože se uměla chovat a věděla, co smí a nesmí. A i když byla opravdu malá, věděla jsem, kdy můžeme někam jít a jak dlouho tam můžeme setrvat, aniž by začala plakat (pravda, normální člověk, který vidí plačící dítě ve věku, kdy není zcela ovladatelné, a vidí, že matka se ho snaží uklidnit, obvykle přežije i tuto situaci).

Pokud budeme matkám házet klacky pod nohy nejen ekonomickou situací, nedostatkem školek, problémem se sehnáním zaměstnání atd., ale i tím, že z jejich (jakkoliv vychovaných) dětí uděláme obtížný hmyz, který nám nesmí přijít na oči, protože my přece máme právo na kávičku/oběd bez rušivého pohledu na dítě (zatímco matky nemají právo vůbec na nic), porodnost tím opravdu nezvýšíme.

Na závěr této „úvahy“ si dovolím zveřejnit anketu. Jestliže se ukáže, že lidem vadí skutečně pouze přítomnost nevychovaných dětí, budu jedině ráda. Ale obávám se, že anketa – pokud budou diskutující upřímní – dopadne trochu jinak, tj. v duchu oněch nenávistných příspěvků. A v tom případě mám o naši budoucnost opravdu obavy.

Anketa

Vadí vám přítomnost vychovaných děti v kavárnách a jiných institucích, určených primárně dospělým?
Ano
11 %
Ne
89 %
Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz