Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejchytřejší Čech? Legendární pan Antonín byl králem vědomostních soutěží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pokud by někdo zorganizoval soutěž či anketu o nejchytřejšího Čecha, nejen já bych si určitě vsadil na pana Antonína z Brandýska u Kladna, který v roce 2002 naprosto ovládl soutěž Riskuj!

Článek

Je to už 22 let, ale ten den si pamatuji dodnes. Paní učitelka, která nás na střední škole měla na angličtinu, nám na začátku hodiny řekla, že dnes skončíme o pár minut dříve. Jako důvod uvedla, že potřebuje stihnout pořad Riskuj!, ve kterém už po několikáté soutěží jakýsi pan Antonín, který prý disponuje takřka neuvěřitelnými znalostmi prakticky ze všech možných oborů. Soutěž Riskuj! byla tehdy velice populární a od chvíle, kdy ji naše angličtinářka zmínila jako důvod pro zkrácení hodiny, začali pana Antonína a jeho neuvěřitelnou jízdu touto soutěží sledovat téměř všichni v naší třídě.

Nejchytřejší soutěžící všech dob?

Nutno podotknout, že to bylo v době, kdy internet sice již existoval, ale já ani nikdo z mých spolužáků jsme ho doma neměli a to samé tehdy platilo pro drtivou většinu obyvatel ČR. Zatímco dnes hraje internet prim, v roce 2002 byla pro většinu lidí hlavním zdrojem informací i zábavy televize, respektive její 4 kanály. Pořad Riskuj! se na TV Nova udržel dlouhých 12 let a i díky panu Antonínovi se stal skutečným fenoménem. Vysílal se v podvečerních hodinách a během dvou týdnů, ve kterých v něm exceloval na první pohled nenápadně vyhlížející knihovník z Brandýska u Kladna, se jeho sledovanost rapidně zvýšila.

Při své první účasti v soutěži Riskuj! pan Antonín s velkým náskokem vyhrál hned první kolo, ve kterém s přehledem vyřadil vítěze předchozího dílu, a stejně suverénně si počínal i v kole druhém, ve kterém nahrál celkem 267.000 bodů, zatímco jeho soupeř skončil ve velkém minusu. Ve třetím kole, kde soutěžící musel vsadit své nahrané body na 3 otázky, pak získal 178.000 Kč. Výhru se rozhodl rozdělit na půl a v soutěži pokračovat. O tom, že neměl pouze štěstí na otázky, se mohli diváci přesvědčit v následujím dílu, ze kterého pan Antonín odcházel se ziskem 230.000 Kč.

Opět se rozhodl vzít si z výhry pouze polovinu výměnou za možnost jít dál. Právě tehdy se sláva pana Antonína začala rychle šířit a jeho spanilou jízdu v pořadu Riskuj! najednou začali sledovat lidé všeho věku, včetně téměř všech mých spolužáků, kamarádů i jejich rodičů. A že se bylo na co dívat. Škála znalostí pana Antonína byla vskutku neuvěřitelná. Exceloval v otázkách z oblasti humanitních i přírodních věd stejně jako v umění či sportu. Sympatie diváků si však nezískal pouze svými encyklopedickými znalostmi, ale i pozoruhodnou skromností, když svůj úspěch neustále připisoval štěstí.

Comeback

Pan Antonín v soutěži Riskuj! zvítězil desetkrát a celkem si odnesl 912.500 Kč. Prakticky pokaždé přitom zvítězil stylem start-cíl, kdy nikomu ze soupeřů nedal nejmenší šanci. Je otázkou, jak dlouho by trvalo, než by se našel soupeř, který by ho dokázal vyřadit, kdyby se byl rozhodl v soutěži pokračovat. Mnohým televizním divákům však neuniklo, že otázky ve směnárně (posledním kole soutěže) byly zejména v posledních dvou epizodách nesrovnatelně obtížnější než v předchozích dílech, takže někteří diváci obviňovali produkci pořadu z toho, že se tímto pana Anotnína snažila přimět, aby skončil.

Tak či tak se pan Antonín díky tomu, co v pořadu Riskuj! předvedl, stal téměř přes noc slavným po celé republice. Médiím poskytl několik rozhovorů a bulvární deníky se zoufale snažily vypátrat alespoň něco málo z jeho soukromí. Poté, co si z pořadu Riskuj! odnesl jednu z rekordních výher, to sice vypadalo, že se nad ním slehla zem, ale po více než 10 letech se na televizních obrazovkách objevil znovu. Tentokrát se rozhodl zkusit své štestí v AZ-kvízu, dnes již legendární vědomostní soutěži České televize.

Nikoho asi nepřekvapí, že i zde si počínal stejně suverénně jako o několik let dříve v soutěži Riskuj! Zvítězil zde pětkrát v řadě, což je maximální možný počet a zařadil se tedy i mezi legendy tohoto dodnes oblíbeného pořadu. Přestože v AZ-kvízu jsou výhry násobně nižší než v pořadu Riskuj!, pan Antonín ani po letech neztratil nic ze své skromnosti. Když mu moderátorka po jeho čtvrtém vítězství gratulovala k tomu, že vyhrál 11.500 Kč, pan Antonín na to reagoval slovy: „Nemohu tomu uvěřit.“

Zdroje:

  • Česká televize. AZ-kvíz z 8.7. 2014 (1. díl s panem Antonínem), odkaz ZDE.
  • Česká televize. AZ-kvíz z 9.7. 2014 (2. díl s panem Antonínem), odkaz ZDE.
  • Česká televize. AZ-kvíz z 10.7. 2014 (3. díl s panem Antonínem), odkaz ZDE.
  • Česká televize. AZ-kvíz z 11.7.2014 (4. díl s panem Antonínem), odkaz ZDE.
  • Česká televize. AZ-kvíz z 14.7. 2014 (5. díl s panem Antonínem), odkaz ZDE.
  • Riskuj! 1. díl pořadu Riskuj! s panem Antonínem, odkaz ZDE.
  • Riskuj! 2. díl pořadu Riskuj! s panem Antonínem, odkaz ZDE.
  • Riskuj! 9. díl pořadu Riskuj! s panem Antonínem, odkaz ZDE.
  • Riskuj! 10. díl pořadu Riskuj! s panem Antonínem, odkaz ZDE.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz