Hlavní obsah
Umění a zábava

Největší podvod v televizním Milionáři: Soutěžící uhodl všechny otázky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Bývalý voják Charles Ingram dokázal v britské verzi soutěže Chcete být milionářem? správně odpovědět na všech 15 otázek a vyhrát 1 milion liber. Vyhrané peníze však nikdy nedostal.

Článek

Na začátku byl skvělý plán. Jediné, co bylo potřeba k jeho realizaci, bylo správně uhodnout všech 15 otázek v soutěži Chcete být milionářem? Bývalému majorovi britské armády Charlesi Ingramovi se to v září 2001 před zraky celé Anglie podařilo, a to navíc způsobem, který se jen tak nevidí. Soutěžící rozhodně nepůsobil jako studnice vědomostí a zdálo se, že většinu odpovědí prostě hádá. Celou dobu při něm ale stálo štěstí. Teprve později se ukázalo, že svému štěstí šel Charles Ingram tak trochu naproti. Tedy mírně řečeno.

Obyčejný Angličan

Když zcela nenápadně vyhlížející Charles Ingram zvítězil v rozstřelu a dostal tak možnost usednout do „horkého křesla“, nic nenasvědčovalo tomu, že diváci ve studiu i doma u obrazovek za pár okamžiků uvidí díl, který vejde do dějin jako nejslavnější epizoda soutěže Chcete být milionářem? Od pohledu sympatického Ingrama, bývalého vojáka britské armády a otce tří dětí, přišla do studia podpořit jeho manželka, která se soutěže zúčastnila již dříve, a měla to štěstí, že vyhrála 32.000 liber.

Samotný Ingram neskrýval radost, když se mu podařilo vyhrát rozstřel a usednout do horkého křesla. První 4 otázky, tradičně jednoduché, zodpověděl bez problémů, ale hned při následující, která byla zároveň prvním záchytným bodem v hodnotě 1.000 liber, však překvapivě dlouho váhal. Spousta diváků doma i ve studiu povytahovala obočí, když si bývalý důstojník britské armády nebyl jistý, jakým jazykem mluvili Normané, kteří dobyli Anglii v roce 1066. Nakonec však vybral správně francouzštinu, což mu zároveň zaručilo, že s prázdnou ze soutěže určitě neodejde.

Na další otázce (v hodnotě 2.000 liber), která se týkala britské telenovely Coronation Street, byl nucen požádat o pomoc publikum a hned při následující se rozhodl zavolat příteli na telefonu. Ten mu správně poradil, že řeka Foyle pramení v Severním Irsku a Ingram se tak se štěstím dostal na 4.000 liber. V ten moment se ozvala znělka ohlašující konec soutěžního večera. Pokračování bylo naplánováno na následující den, avšak vzhledem k tomu, že Ingram byl teprve na 4 tisících librách a přišel již o dvě nápovědy, produkce i diváci si byli jistí, že tento jinak sympatický soutěžící se v horkém křesle o moc déle neohřeje.

Přes noc géniem

Druhý den se však stalo něco, co nikdo nečekal. Přestože Ingram u většiny otázek vypadal, že nemá ani ponětí, nakonec vždy vybral správnou odpověď. Zvláště podezřele to působilo u otázky za 32.000 liber, která byla druhým záchytným bodem. Soutěžící v ní měl uhodnout, který zpěvák vydal v roce 2000 ve Spojeném království album s názvem Born To Do It. Správná odpověď zněla Craig David. Když Ingram nahlas přemýšlel o své odpovědi, řekl, že o zpěvákovi jménem Craig David nikdy neslyšel. Přesto ho však nakonec vybral jako správnou odpověď.

Diváci ve studiu si v tu chvíli mysleli, že bývalý major britské armády musí mít prostě štěstí a taky pořádnou dávku odvahy, když neváhá riskovat, i když si vůbec není jistý. Svou odvahou si publikum získal a ve studiu i doma u televizních obrazovek v tu chvíli snad nebyl nikdo, kdo by sympatickému otci tří dětí nepřál, aby se dostal ještě dál. A tak se i stalo. Přestože u každé otázky neustále opakoval, že si vůbec není jistý, nakonec měl vždy štěstí a tímto způsobem se dostal až na poslední otázku v hodnotě milionu liber.

Otázka za milion zněla: „Jak se nazývá číslo 1 následované 100 nulami?“ Po dlouhém váhání Ingram vybral možnost A) Googol. Po pár vteřinách napětí moderátor oznámil, že Googol je správně a všichni ve studiu propukli v euforii. Charles Ingram se v tu chvíli zapsal do historie této soutěže jako teprve třetí soutěžící, kterému se podařilo zodpovědět všech 15 otázek a vyhrát hlavní cenu. Jeho radost však netrvala dlouho. Hned následující den Ingramovi volal produkční celé soutěže a sdělil mu, že výpata jeho výhry je pozastavena z důvodu podezření na nekalé jednání z jeho strany.

Plán, který téměř vyšel

Způsob, jakým Ingram prošel celou soutěží, pochopitelně vyvolával pochybnosti. Jak již bylo řečeno, soutěžící u většiny otázek sám řekl, že odpověď nezná. Pokaždé ale dlouze přemýšlel a několikrát své odpovědi měnil. A vždycky tak, že se nakonec trefil. Podezřelé bylo i to, že moderátor soutěže i lidé z televizního štábu si všimli, že Ingramovi se po skončení natáčení v šatně hádali. Všichni čekali, že budou spíše slavit. Ve studiu bylo na různých místech rozmístěno 8 kamer a 21 mikrofonů, které dokázaly zachytit prakticky vše, co se při natáčení událo, a tak netrvalo dlouho a celý podvod vyšel najevo.

Při důkladné analýze celého soutěžního večera se ukázalo, že téměř pokaždé, když Ingram nahlas přemýšlel, kterou odpověď na danou otázku vybrat, se od jednoho ze soutěžících, kteří v tu dobu čekali na rozstřel, ozvalo hlasité zakašlání. Tento soutěžící, Tecwen Whittock, byl Ingramův společník a zakašláním tak dával Ingramovi smluvený signál, že daná možnost je ta správná. Nejméně v jednom případě pak při přečtení správné možnosti nahlas zakašlala i Ingramova manželka Diana. Celý záznam, včetně vysvětlení, jak přesně k podvodu došlo, je dodnes dispozici na oficiálním kanálu Who Wants To Be A Millionaire?

Při soudním procesu, který se všemi aktéry následoval, manželé Ingramovi stejně jako Tecwen Whittock veškerou vinu popírali, přičemž Whittock tvrdil, že kašlal proto, že trpí sennou rýmou a alergií na prach. Nebylo jim to ale nakonec nic platné, všichni byli shledáni vinnými a odsouzeni k podmíněným trestům, pokutě a zároveň museli uhradit i náklady soudního řízení. Suma sumárum museli zaplatit zhruba 115.000 liber.

Profesionální podvodník

Jen pár měsíců poté, co byl shledám vinným z podvodu v televizní soutěži Chcete být milionářem?, se Charles Ingram ocitnul před soudem znovu. Suma, kterou musel zaplatit jako trest za své protiprávní jednání, mu přivodila nemalé finanční problémy, a tak se znovu rozhodl jít štestí naproti po svém. V roce 2003 byl obviněn a poté i odsouzen ve věci pojistného podvodu poté, co předstíral, že byl jeho dům vykraden. Později se ukázalo, že během několika málo let se Ingram u různých pojišťoven dožadoval náhrady mj. za ukradenou kabelku, zlatý prsten nebo rozbitou sochu. I tentokrát se však nad ním soudce slitoval a odsoudil ho pouze k podmíněnému trestu.

Svým skandálem v Milionáři se Ingram stal veřejně známou osobou (byť v negativním slova smyslu). I negativní publicita je však občas lepší než žádná, a tak byl Charles Ingram v posledních několika letech hostem desítek televizních pořadů, včetně několika reality show. Se svojí manželkou se mimo jiné zúčastnili Wife Swap, britské verze Výměny manželek. Krom toho pak zkusil štěstí i ve světe literatury a v letech 2006 a 2007 napsal dva romány. V roce 2010 se mu při sekání trávy stala nehoda, při které přišel o tři prsty na levé noze.

Zdroje:

  • BBC. Millionaire's Route to the Top Prize (publikováno 7. dubna 2003, odkaz ZDE).
  • BBC. The Major Behind the Sting (publikováno 8. dubna 2003, odkaz ZDE).
  • Daily Telegraph. Cheating Major Walks Free Over Insurance Fraud (publikováno 22. listopadu 2003, odkaz ZDE).
  • The Guardian. Are the Millionaire Three Innocent? (publikováno 17. července 2006, odkaz ZDE).
  • The Independent. Millionaire Cheat Loses Toes in Accident (publikováno 16. září 2010, odkaz ZDE).
  • Who Wants To Be Millionaire? Kompletní záznam celého vystoupení Charlese Ingrama v britské verzi soutěže Chcete být milionářem? (v angličtině, odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. Charles Ingram (anglická verze, odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz