Hlavní obsah
Lidé a společnost

UFO nad Vranovem: Vypravili se mimozemšťané do ČSSR?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

K dnešnímu dni existují tisíce různých svědectví lidí, kteří tvrdí, že viděli nebo dokonce přišli do kontaktu s mimozemšťany. Jedno takové svědectví, navíc podepřené daty, pochází z Československa.

Článek

Mezi spoustou nesmyslných a vymyšlených historek o kontaktech člověka s mimozemskou civilizací lze nalézt i pár takových, které dodnes zůstávají neobjasněnou záhadou. Jeden takový příběh, navíc poměrně věrohodně zdokumentovaný, se odehrál i na našem území, konkrétně v létě roku 1987, a dodnes je považován za nejvážnější incident pozorování neidentifikovatelného létajícího objektu u nás.

Rozkaz zněl jasně

12. červenec 1987 byl na většině území tehdejšího Československa horkým letním dnem. Teploty přesahovaly 30 stupňů a přímo tak vybízely ke koupání. Navíc byla neděle, takže spousta lidí se vypravila k vodě na celý den. Podobný nápad měli i ti, kteří se toho dne slunili na plážích Vranovské přehrady. Nikdo z nich však netušil, co se bude za pár hodin odehrávat nad jejich hlavami.

V pravé poledne dostal vojenský vrtulník Mi-24 rozkaz pronásledovat neznámý objekt. Posádka vrtulníku ani naváděcí stanoviště v tu chvíli nevěděli, o jaký cíl se přesně jedná. Vědělo se pouze, že na naše území přiletěl z Rakouska. Po chvíli navádění pak nad posádkou vrtulníku proletěl objekt černé barvy, doutníkového tvaru o délce 10 - 15 metrů. Piloti tento záhadný stroj popsali jako „letoun bez křídel.“ Ať už to bylo cokoli, posádka dostala ze země rozkaz objekt sestřelit. To se však lehko řekne.

Přestože rozkaz zněl v tomto případě jasně, posádce vrtulníku se vůbec nepodařilo dostat objekt do zaměřovače. Jakmile se ho pokusili zaměřit, okamžitě změnil směr a manévroval tak obratně, že proti němu jeho pronásledovatelé neměli nejmenší šanci. Případná střelba by však byla i tak problematická vzhledem k tomu, že celá akce se odehrávala nad Vranovskou přehradou, která byla tou dobou plná lidí. Asi po dvou minutách neznámý stroj zmizel v mracích, zatímco piloti ho dále stíhali. Poté nastal moment, který nadporučík Špaček později nazval nejhorší situací celého letu. Pronásledovaný objekt se náhle vyřítil přímo proti jejich vrtulníku a piloti se mu jen se štěstím vyhnuli.

Následně se pak tento neznámý objekt nadzvukovou rychlostí vydal přes Brno a Jaselské Bohunice směrem k Bratislavě, kde zmizel z radaru. Tuto trasu přitom zvládl za pouhých pár minut. Piloti později na základě dostupných dat vypočítali, že objekt se pohyboval rychlostí od 60 do 2700 km/h, tzn. mimo jakékoli možnosti člověku dostupné techniky.

UFO jako nejpravděpodobnější hypotéza?

Ani dnes, po více než 35 letech od této podivné události, nikdo přesně neví, co bylo oním tajemným objektem, který narušil náš vzdušný prostor a poté zmizel stejně náhle, jako se objevil. Podle jedné z hypotéz si piloti mohli onen tajemný letoun splést s některou západní stíhačkou. Toto vysvětlení však posádka vrtulníku rázně odmítla. Nejenže objekt jako stíhačka nevypadal, ale žádný známý západní letoun by nevydržel letět tak dlouho bez tankování (více než 2,5 hodiny) a stejně tak by nedokázal měnit rychlost a směr letu způsobem, který byl v tomto případě zaznamenán.

Teprve před pár lety vyšlo najevo, že sledováním neznámého objektu byly kromě vojenského vrtulníku Mi-24 pověřeny i 2 letouny typu L-39 Albatros. Ty vzlétly z brněnského letiště a objekt pronásledovaly až ke slovenským hranicím. Maximální rychlost těchto cvičných letounů byla ve výšce 5000 metrů 750km/hod. Z dostupných informací vyplývá, že pronásledovaný objekt u slovenských hranic dosáhl vysoce nadzvukové rychlosti a letounům se tak ztratil z dosahu.

Pozdrav z Itálie

Přestože žádné nové informace o původu neidentifikovatelného objektu nad Vranovskou přehradou k dnešnímu dni neexistují, velice podobný incident se stal o pár let dříve v Itálii. Jaroslav Mareš, který provozuje server Badatelé.net a Vladimír Šiška z Projektu záře oslovili své italské kolegy z Institutu pro výzkum neidentifikovatelných objektů (Centro Italiano Studi Ufologici) s žádostí o podrobnosti a světe div se, incident, ke kterému došlo v Itálii v roce 1979, byl téměř shodný s tím, co se o pár let později odehrálo nad Vranovskou přehradou.

18. června 1979 se v blízkosti vojenského letiště v Trevisu náhle objevil neznámý létající objekt. Tou dobou se na základnu náhodou vracelo několik cvičných letounů a pilot jednoho z nich, Giancarlo Cecconi, se vydal objekt pronásledovat. Dokázal se k němu příblížit zhruba na 80 metrů a protože byla jeho stíhačka vybavena fototechnikou, podařilo se mu pořídit přes 80 fotografií. Italská armáda sice dosud odmítá většinu z nich zveřejnit, 3 z nich se však na veřejnost dostaly. Nejen tyto fotografie, ale i popis celého incidentu se přitom shoduje s tím, co tehdy zažili českoslovenští piloti:

Podivný objekt byl tmavý válec o rozměrech přibližně 8 × 3 metry s jakousi světlejší či průhlednou částí připomínající kabinu na horní zploštělé straně. Co vylučuje tehdejší pozemskou techniku: Objekt prováděl prudké změny výšky v průběhu okamžiků v rozmezí výšek 2 000 – 4 000 metrů nad povrchem země. Trhavé manévry v řádech stovek metrů ve vertikálním směru během jediného okamžiku znemožňuje známým letounům zemská gravitace.Co je ještě zvláštnější, neznámý objekt na stíhačku reagoval: Neustále se k pilotovi natáčel „čelem“ a nikdy nenechal stíhačku ve svém boku.[…] Záhadný objekt zmizel stejně rychle, jako se objevil. Během jediného otočení radaru z jeho odrazu zmizel – stejně tak ho najednou neviděl ani pilot letounu ani pozorovatelé ze země. Celý incident netrval déle než pět minut.
Zdroj: Badatelé.net

UFO v každém případě

Je tedy možné, že Itálii a tehdejší Československo navštívili mimozemšťané? Jisté je, že oba tyto případy jsou i oficiálními místy dodnes označovány jako UFO. Pojem UFO zde ovšem nutně neznamená, že se jednalo o zelené mužíčky s tykadly, ale o neidentifikovatelný létající objekt, jehož původ ani podstatu nedokážeme uspokojivě vysvětlit a jehož parametry a technické možnosti přesahují možnosti, které máme jako lidstvo v současné době k dispozici.

Zdroje:

  • Badatelé.net. Nejlépe zdokumentované UFO historie – nové podrobnosti a shoda s českým případem (odkaz ZDE).
  • CISU.org. Centro Italiano Studi Ufologici - Italský institut pro výzkum neidentifikovatelných létajících objektů (odkaz ZDE, pouze v italštině)
  • České záhady.cz. UFO nad Vranovem pronásledované ČSLA (odkaz ZDE).
  • Dotyk.cz. V roce 1987 se armáda nad Vranovskou přehradou setkala s UFO. Pilot stíhal podivný doutníkový objekt (publikováno 7. listopadu 2023, odkaz ZDE).
  • iDnes.cz. Incident nad Vranovem halí tajemství. Po 35 letech záznamy o UFO chybí (publikováno 12. července 2022, odkaz ZDE).
  • Projekt záře.cz. Incident nad Vranovem (odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. UFO nad Vranovem (odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz