Hlavní obsah
Lidé a společnost

Záhadné zmizení Larse Mittanka, nejhledanějšího muže internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tento rok to bude přesně 10 let od jednoho z nejzáhadnějších a nejbizarnějších případů dosud neobjasněného zmizení mladého německého turisty Larse Mittanka, ke kterému došlo v Bulharsku v roce 2014.

Článek

„Nejznámější pohřešovaná osoba na Youtube“ nebo dokonce „Nejslavnější pohřešovaný člověk světa.“ I takové titulky používají už několik let světová média v souvislosti se záhadným zmizením Larse Mittanka. Důvodem, proč se tomuto případu dostalo takové pozornosti, je především bizarní záznam bezpečnostní kamery, na kterém německý mladík z nevysvětlitelných důvodů prchá z vestibulu letiště ve Varně, přebíhá letištní parkoviště, přelézá plot a utíká do blízkého lesa. Od té doby o něm nikdo neslyšel. Co se tedy tehdy vlastně stalo?

Dovolená s kamarády a potyčka v baru

Lars Mittank se narodil v Berlíně v roce 1986 a podle všech dostupných informací to byl naprosto normální mladý muž, který rád trávil čas s přáteli a se svojí přítelkyní. Koncem června 2014 vyrazil právě s kamarády na pánskou jízdu do známého bulharského letoviska Zlaté Písky. Zde plánovali strávit týden od 30. června do 7. července. Nikdo z jeho přátel si na Larsovi během dovolené nevšimnul ničeho neobvyklého. Tedy až do 6. července.

6. července 2014, tedy den před plánovaným odletem domů, Lars a jeho přátelé popíjeli v místním baru. Lars, který byl velkým fotbalovým fanouškem, se zde dostal do sporu se skupinkou jiných německých fotbalových fandů právě kvůli fotbalu. Mittank byl velkým přívržencem Werderu Brémy, zatímco skupina, se kterou se dal do řeči, se skládala z fandů Bayernu Mnichov. Lars se poté od svých přátel oddělil a viděl se s nimi až ráno, kdy jim oznámil, že ho v noci zmlátili 4 muži, které si najala skupinka fandů Bayernu, se kterou se ten večer dostal do konfliktu.

Ať to bylo jakkoli, z potyčky si Lars odnesl poraněnou čelist a natržený ušní bubínek. Doktor, kterého navštívil, mu doporučil, aby odlet domů kvůli zranění ucha o pár dnů odložil a předepsal mu antibiotikum Cefprozil. Kamarádi Larsovi nabídli, že s ním v Bulharsku zůstanou o pár dní déle, protože ho tam nechtěli nechat samotného, ale Mittank je ujistil, že to zvládne, a tak nakonec odletěli domů bez něj.

Nevysvětlitelné chování

Ubytování v hotelu měli všichni zarezervované pouze do 7. července a hotel tedy opustili společně. Zatímco jeho kamarádi odletěli domů, Lars si musel narychlo sehnat jiný hotel, což však na vrcholu sezóny nebylo právě snadné. Nakonec měl ale štěstí a našel volný pokoj v Hotelu Color, který byl poměrně levný a navíc se nacházel blízko letiště. Právě v ten den se ovšem Lars začal chovat paranoidně. Zavolal své matce a šeptem jí řekl, že se ho někdo snažil okrást či zabít a požádal ji, aby nechala zablokovat jeho platební karty. Tvrdil, že ho někdo sleduje a že se snaží schovat. Pak náhle zavěsil.

Bezpečnostní kamery v hotelu ten den zachytily Larse, jak se prochází po hotelu, dívá se z okna a z neznámých důvodů se schovává ve výtahu. Asi hodinu po půlnoci pak z hotelu odešel neznámo kam a asi po hodině se vrátil zpět do svého pokoje. Brzy ráno pak znovu volal své matce a řekl jí, že lidé, kteří ho sledují, jsou blíž a blíž. Sandra Mittanková uvedla, že si později vyčítala, že se syna nezeptala na více podrobností, Lars údajně ale hovor ukončil s tím, že má vybitou baterii v telefonu.

O chvíli později si vzal taxi a vydal se na letiště. Své matce poslal zprávu, ve které stálo, že právě dorazil k letištnímu terminálu. Poslední věc, která byla potřeba pro to, aby se mohl vrátit domů, byl souhlas letištního doktora. Mittank vešel do ordinace doktora Kostova, který ho prohlédl a řekl mu, že vše je v pořádku a může odletět domů. Přestože se jednalo o rutinní prohlídku, doktor Kostov uvedl, že Mittank vypadal velmi nervózně a zmateně.

Když mu Kostov oznámil, že může odletět domů, Lars se místo odchodu začal doktora vyptávat na léky, které mu předepsal. V ten moment do ordinace vešel stavební dělník (na letišti tehdy probíhaly stavební práce). Když ho Lars uviděl, začal se třást a vykřikl: „Nechci tady umřít! Musím odsud pryč!“ Poté rychle vstal a z ordinace utekl. Nechal zde všechna zavazadla včetně pasu, peněženky i telefonu. Na zmíněném videu je vidět, jak vybíhá z letištní haly, přebíhá parkoviště, přelézá plot a mizí v přilehlém lese. Od té doby ho již nikdo neviděl.

Jako by se propadl do země

Nejpodivnější věcí na celém tomto příběhu není Mittankovo podivné chování (přestože jeho příčiny dosud nejsou známé), jako spíše fakt, že mladík dodnes nebyl nalezen. V době útěku z letiště měl na sobě žluté tričko, džínové šortky a bílé tenisky. S sebou neměl vůbec nic. Pokud by uprostřed léta zemřel žízní, spáchal sebevraždu či zemřel na následky jakéhokoli zranění, jeho tělo by se zcela jistě našlo. Nejenže se však nenašlo jeho tělo. Dosud se nenašel ani jediný svěděk, který by ho viděl poté, co zmizel v lese za letištěm.

Vzhledem k tomu, že Mittank s sebou neměl žádné peníze, doklady, jídlo ani vodu, není příliš pravděpodobné, že by dokázal přežít venku bez pomoci. Rozsáhlá pátrací akce však nepřinesla žádné výsledky. Sandra Mittanková si dokonce najmula soukromého detektiva, který v Bulharsku prošel všechny nemocniční záznamy týkající se pacientů bez identity, stejně jako útulky pro bezdomovce, ale ani zde nepochodil.

Videozáznam, který zachycuje poslední známé kroky Larse Mittanka, v různých podobách a na různých platformách k dnešnímu dni shlédly desítky milionů lidí. Případ se dočkal velkého mediálního ohlasu a několik lidí se od té doby přihlásilo s tím, že muže, jehož popis by odpovídal popisu Larse Mittanka, viděli v různých zemích světa. Všechna tato tvrzení se nicméně ukázala jako lichá či falešná. Ani 10 let po jeho záhadném zmizení tak po německém mladíkovi neexistuje jediná stopa.

Zdroje:

  • BerlinSpectator.com. New Hope in Lost Son Case (publikováno 19. července 2020, odkaz ZDE).
  • Findet Lars Mittank (webová stránka založená rodiči Larse Mittanka, odkaz ZDE).
  • Melmagazine.com. The Mystery of the Most Famous Missing Person on Youtube (odkaz ZDE).
  • The Disappearance of Lars Mittank (videozáznam z bezpečnostních kamer letiště, odkaz ZDE).
  • TZ.de. Lars Mittank seit 2014 vermisst: Ominöses Foto aus Düsseldorf machte Hoffnung - „Wir werden nicht aufgeben!“ (publikováno 26. července 2020, odkaz ZDE).
  • Watson.ch. Das mysteriöse Verschwinden von Lars Mittank (publikováno 25. dubna 2018, odkaz ZDE).
  • Wikipedia.org. Disappearance of Lars Mittank (anglická verze, odkaz ZDE)
  • Wikipedia.org. Vermisstenfall Lars Mittank (německá verze, odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz