Článek
Firma mne vyslala na jedno velmi zajímavé školení o manažerských metodách a způsobech vedení lidí v moderním podniku. Pan školitel byl velmi zkušený a taky poměrně neortodoxní. Uvedl se prásknutím dlouhatánského biče do prostoru školícího sálu. Všichni sebou trhli, byla to rána jak z děla.
„Všechny Vás zdravím a vítám na našem školení, jak jste jistě pochopili, začneme metodou cukr a bič,“ řekl na úvod a hned pokračoval. „Zvedněte prosím ruku, kdo jste se s touto metodou setkal?“ V sálu se zvedla větší polovina rukou přítomných.
„A myslíte, že je tato metoda v dnešní době pro podnik přínosná?“ pokračoval. V sále se ozvalo vesměs zamítavé hučení účastníků.
„Správně, není. Sami jste sebou parádně škubli, když jsem bič použil a necítili se komfortně. Vyjděme tedy ze symboliky slova bič. Bič patří do rukou otrokáře, despoty, který nutí lidi pracovat na maximum svých možných sil, ale ti lidé se cítí nepříjemně, nekomfortně. A když jim potom ta samá ruka, která držela bič, nabízí cukřík, už ji nevěří. Manažer, který ztratí důvěru svých podřízených je na nejlepší cestě do manažerského pekla.
Když se podíváme do minulosti, byla tato metoda hojně užívána ještě v minulém století v Baťových závodech a slavila poměrně úspěch. Proč? Lidi byli zvyklí pracovat v tvrdých podmínkách a každá odměna byla obrovskou motivací. Jenže na dnešní generaci už toto neplatí. Trendem je kvalitní pracovní prostředí, motivační programy, bonusy, firmy se předhánějí v benefitech a nekomfortní prostředí s manažerem otrokářem nikoho neláká.
Kdo by se hnal do firmy, kde k zaměstnancům přistupují jako k výcviku koní? No, moc lidí ne a současní absolventi určitě ne.
Pokud se rozhodnete používat ve svém podniku metodu cukr a bič, připravte se na značnou fluktuaci zaměstnanců. Nově příchozí se zaškolí, adaptuje a přijde bič. Tento nový zaměstnanec je demotivován a ztrácí důvěru ve firemní kulturu. Pak dostane cukr v podobě odměny, osobního ohodnocení či jiný benefit a rozhodne se chvíli vydržet, do dalšího biče. Přijde definitivní ztráta důvěry a odchod zaměstnance, kolikrát i za horším platem, ale hlavně pryč. U stávajících zaměstnanců, kteří jsou na aplikaci této metody zvyklí, to vyvolává jen další odpor, nedůvěru a odevzdanost systému. Proč by měli zaškolovat další nově příchozí, když je firemní kultura otráví a oni záhy odejdou?
Cukr a bič patří opravdu minulému století a manažer, který se sníží k jejich používání ve svém podniku nemá buď základní znalosti o současných trendech nebo si absolutně odmítá připustit, že zaměstnanec může odvádět kvalitní práci pouze v pomáhajícím a vstřícném pracovním prostředí,“ zakončil školitel úvodní lekci a všichni mu zatleskali. Na některých účastnících bylo vidět, že je školitelova slova poměrně zasáhla. Bůhví, v kolika podnicích se po tomto školení začal chovat manažer trochu jinak.