Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dej výpověď, opusť byt, odevzdej řidičák a mazej do starobince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nedávno mě ze židle nadzvedl článek o tom, že staří lidé by se měli vzdát všech vedoucích funkcí a nejlépe i svých bytů ve prospěch mladých, aby se zlepšila pracovní a bytová situace v republice.

Článek

V minulém týdnu v tom našem českém rybníčku opět proplula informace, že nám naši politici schválili zvyšování věku potřebného k odchodu do důchodu. Opozice se sice chvilku naoko bránila, že oni nic, oni s tím až tak nesouhlasili, ale vcelku rychle zase vše utichlo.

A vzápětí se vyrojilo několik na sebe nenavazujících článků o tom, jak jsou staří lidé nepotřební, zabírají místa ve firmách i bytech a způsobují tisíce dopravních nehod.

Cítím zde jistou nerovnost a nedá mi se nevyjádřit. Já půjdu do důchodu v nějakých osmašedesáti letech, možná. Jestli ještě nějaký důchod bude. Pro jistotu bych si měl na stáří našetřit a snažit se zůstat co nejdéle pracovně aktivní. Jenže realita je taková, že firmy opravdu nepotřebují mít mezi svými řadovými zaměstnanci staré „pěšáky“, kteří budou přesluhovat.

Vezmeme to popořadě. Mít důchodový věk neznamená automaticky i odejít do důchodu. Ale popravdě znám jen málo šéfů, kteří nad touto skutečností jásají. Starší zaměstnanec už pro není tak tvárný, většinou už má za ty roky nějaký plat a tím, že už má důchod, není ani příliš manipulovatelný. Většinou je mu brzy naznačeno, že se s ním již nepočítá.

Bytová politika je v trapu. A nemohou za to důchodci. Je fakt, že předchozí generace se k vlastnímu bydlení dostala ještě poměrně snadno a nebo minimálně levně a nyní ve vlastním bydlení prostě je. Ale když se podíváme do světa, jsme jedni z mála, kdo na vlastním tak bazíruje. Podnájem je běžným standardem téměř všude. Dnešní senioři celý život pracovali a svůj majetek tvrdě vydřeli. Je silně amorální vypustit myšlenku, že by měli ustoupit mladým.

No a ty nešťastné řidičáky. Kdy už je člověk za volantem rizikem? Je větší pohroma senior nebo zfetovaný či pod vlivem alkoholu? Senior za svůj věk nemůže, tomu zfetovanému ale soud pravděpodobně ještě několikrát řidičák vrátí. Dokážete si představit, že odevzdáte řidičský průkaz a budete ještě pár let jezdit do práce MHD?

Celé je to naprosto absurdní. Několikátá vláda slibuje vyřešení reformy penzí, nezvyšování věku odchodu do důchodu či zavedení státního příspěvku na spoření a několikátá vláda v řadě to opět nesplní. Nemůže. Nestihne to. Nemá totiž ani náznak fungujícího systému, který by se mohlo podařit zavést.

Takže ono opravdu vlastně nakonec nezbyde než prodat byt, odejít z práce, kde mě už nebudou chtít, odevzdat ten řidičák, který už nebudu potřebovat a ubytovat se v některém z domovů pro seniory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz