Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nůžky se rozevírají aneb kam se poděla střední třída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Covid, válka, inflace, neschopnost minulé vlády či nepřipravenost té současné. Kdoví co vše bychom mohli označit jako příčinu vymizení těch, které jsme označovali jako klasickou střední třídu.

Článek

Příslušníka střední třídy jsem si vždycky představoval jako pracujícího člověka s průměrným příjmem, zajištěným bydlením, který si jednou až dvakrát ročně může dovolit zajet na hezkou dovolenou a nemusí otáčet každou korunu. Vlastně jsem bral vždycky příklad svých rodičů. Celý život pracovali, dokázali zajistit a vychovat tři děti, a ještě něco málo ušetřili.

No, a takových lidí je v současné době kolem mne pomálu. V podstatě se mí známí dělí na ty, co mají, ty, co mají, ale občas si musí půjčit, a ty, co nemají a nějak za pomoci státu a rodiny přežívají.

Ti, co mají, mají hodně. Jezdí na luxusní dovolené, kupují nemovitosti v zahraničí, posílají děti do soukromých škol a na účtech jim naskakují miliony. Ti, co si občas musí půjčit, patří k běžným zaměstnaným lidem s pravidelnou výplatou, nějakým tím dítkem, povětšinou žijí v nájmu a o dovolené si mohou nechat jen zdát. No a ti poslední, ti se na všechno vykašlali, nepracují a snaží se ždímat zbytky ze systému.

Kam se poděla střední třída

No a tady je ten zarážející fakt. Kam se vlastně poděla ta střední třída, která jezdila na dovolené, zakládala každému dítěti stavební spoření a dokázala ušetřit na mimořádné domácí výdaje několik desítek tisíc? Proč si normální pracující lidé musí půjčovat na běžný život? To je na tom Česká republika opravdu tak špatně?

Nevyváženost současné společnosti svědčí minimálně o totální neschopnosti nebo nezájmu těch, kteří ji mají řídit a tyto procesy zkorigovat. Každopádně neexistence střední třídy v historii vždy vedla k úpadku celého národa, nejen jedné z jeho vrstev.

Nebezpečí současnosti

Podstatné je si uvědomit, že aktuální stav se bez vnějšího zásahu bude nadále zhoršovat. TZV. „nůžky“ se dále budou rozevírat a průměrný pracující člověk bude ohrožen chudobou. To asi není důvod k tomu, každý den vstávat do práce.

Současná vláda, která si nedovede poradit ani s výměnou ministra a straší bezdětné vyššími odvody, si s touto situací evidentně poradit nedovede. Zda budou řešením nové volby, ukáže čas, ale řešení se nalézt prostě musí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz