Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Sex ve středověku. Buďte rádi, že jste tehdy nežili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elena Odareeva/Shutterstock

Sex jen v misionářské pozici za účelem plození dětí. Hlavně, aby to nebyla zábava. To učila církev ve středověku a my můžeme být rádi, že jsme se tehdy nenarodili.

Článek

Sex ve středověku měla zdánlivě pod kontrolou církev a kopíroval postavení muže a ženy ve společnosti. Muž byl ten, kdo rozhodoval a od ženy se očekávalo, že bude pasivní. Tehdejší „feministky“, rozumějte čarodějnice, byly upalovány.

Sex rychle a potmě

Církev zakazovala otevřené vyznání sexuální touhy. Apelovala na vyhýbání se nahotě a omezení pohlavního styk na noční dobu. Žena měla být pasivní a nechat veškerou aktivitu na muži. Takže jedinou variantou, která byla podle tehdejších norem přijatelná, byl sex rychle a potmě.

Církev učila, že účelem sexu je pouze reprodukce. Velký důraz se kladl na panenství u žen. Nebylo možné, aby žena přišla o panenství před manželstvím, ale pro muže tato norma neexistovala. Za porušení normy nezřídka ženy zaplatily zbičováním. Ani v samotném manželství neměly ženy na růžích ustláno. Ženatý muž měl na svoji ženu jednoduše nárok a něco jako „institut znásilnění,“ se nebral v potaz. Pokud muž ženu zbil a znásilnil a žena měla odvahu se ozvat, byl stejně nakonec uznán za nevinného.

K mnoha dalším omezením patřilo:

Žádný sex v sobotu a v neděli, aby lidé nebyli během mše příliš vzrušení. Také byl nepřípustný sex o svátcích.

Sex pouze v misionářské poloze, protože cokoli jiného rozvrací přirozený vztah mezi mužem a ženou. Jiné polohy mohly zaměňovat role pohlaví nebo zdůrazňovat příjemné aspekty aktu. Misionářská poloha tak byla jedinou legální sexuální polohou.

Pokud muž v manželství jaksi „nemohl“, trpěl tedy erektilní dysfunkcí, manželství se anulovalo a už měl navždy smůlu.

Žádný anální styk ani orální. Tohle jste asi čekali. Když byla masturbace považována za nezákonnou, je nasnadě, že byl za hřích považován i každý sexuální akt, který by nemohl vést k početí dítěte.

Bez ohledu na církev, lidé si to dělali po svém

Těžko si představit, že lidé ve středověku nedávali průchod svým sexuálním touhám a přísná pravidla ve skutečnosti neposlouchali. Nařízení se asi také dala těžko kontrolovat. Vzhledem k nedostatku soukromých prostor, byl sex ve středověku téměř veřejnou záležitostí. Sex se odehrával nejčastěji ve stájích. A proč tolik lidí souložilo ve stájích? Tam spalo mužské služebnictvo. Takže pokud si muži brali ženy do „ložnice,“ odvedli si je tam. A ještě jedno místo bylo oblíbené mezi nižšími vrstvami. Pro pár mohlo být obtížné najít místo, kde by se mohli intimně sblížit (tedy kromě stájí) a využívali tak kostelů. Kostel byl bezpečný, suchý a po většinu dne opuštěný, mohl být ekvivalentem dnešního zadního sedadla auta.

Lidé byli vynalézaví i v oblasti antikoncepce. Samozřejmě, že církev cokoliv, co by bránilo početí zakazovala. Nicméně lidé používali kondomy i v té době. I když účelem bylo vypořádat se s pohlavně přenosnými chorobami. Vyráběly se ze zvířecích měchýřů, střev a plátna. A na rozdíl od dneška se používaly znovu a znovu.

Přestože masturbace byla považována za hřích, lidé stále používali různé způsoby, jak se sexuálně uspokojit. Ženy pekly bochníky chleba, dokud nebyly dostatečně tvrdé, aby se daly použít jako dilda. (Nedovedu si představit, jak by to fungovalo. Pozn. autorky textu).

A i v tehdejší době kvetla prostituce. Nevěstky odváděly církvi ze svého povolání daně, takže ta ráda přimhouřila nad takovým hříchem oči. Každé město mělo veřejné domy a prostituce byla brána jako řemeslo.

Navzdory vlivu upjaté katolické víry nebyl sex redukován na pouhý akt rozmnožování se a neměl podobu odbytí si nectného obcování ve tmě pod peřinou. Souložilo se stejně jako dnes. Přesto si můžeme oddychnout, že žijeme v dnešní době a nemusíme se bát, že nás zbičují nebo popraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz