Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co všechno vlastně dělá novinář? Nahlédněte za oponu médií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Seznam Zprávy.

Každý týden vám jeden z redaktorů, reportérů či editorů Seznam Zpráv poodhalí zákulisí práce novináře. O čem to tady vůbec bude a proč to vzniklo vám dnes představí Konstantin Sulimenko.

Článek

Když jsem se pár týdnů zpátky bavil se svým kolegou Pavlem Kasíkem, stočili jsme se v jednu chvíli k otázce, jestli a proč lidi přestávají věřit médiím, třeba i tomu našemu.

V rámci téhle diskuze nadnesl Pavel zajímavou metaforu – média jsou restaurace, zprávy jsou jídlo, redakce jsou kuchyně. A celkem správně dodal, že rozhodně bychom měli mnohem víc věřit restauracím, jejichž kuchaři se nebojí svoje kuchyně nebo aspoň ingredience ukazovat veřejnosti, než těm s přísně utajovaným zázemím.

Metafory mají jednu nevýhodu. Nikdy se vám je nepodaří žádnou přenést z jedné roviny do druhé dokonale. Jinými slovy – je super, že některé restaurace mají otevřené kuchyně, do kterých se dá vidět, ale co my s tím v Seznam Zprávách? Asi sotva uděláme nějaký livestream toho, co se děje u nás v kancelářích.

Třeba by to ale mohlo fungovat tak, že by redaktoři u každého článku a u každého odstavce popisovali, jak a za jakých okolností vznikal, a odhalovali tak aspoň proces jeho vaření. Jenže do článků se něco takového většinou jednoduše nevejde (tedy alespoň tak, aby ho někdo zvládl přečíst). Však taky nechcete jíst v restaurační kuchyni, jen mít možnost se tam krátce podívat.

A právě proto vzniká tenhle blog. Co nejvíc transparentně, ale zároveň jednoduše se vám tady na profilu Seznam Zpráv já a moji kolegové budeme snažit popsat, jak to u nás funguje a co všechno vlastně musí proběhnout, než se něco stane článkem. Nebo taky jaké používáme nástroje, aby všechno precizně fungovalo. A třeba i co všechno se při naší práci pokazilo.

Zkrátka nabízím všem fajnšmekrům možnost aspoň nakouknout do různých metod práce redaktorů, ať už médiím věříte, nebo máte o jejich fungování pochybnosti. Kdo ví, třeba se nám tímhle blogem podaří vám je aspoň trochu rozptýlit.

A pokud sami máte nějakou otázku ohledně čehokoliv souvisejícího se Seznam Zprávami, novináři nebo médii obecně, napište mi (kontakty na mě jsou tady) a já se pokusím najít někoho, kdo by vám tady mohl odpovědět. Tak nezapomeňte tenhle blog odebírat, aby vám žádný příspěvek neuniknul.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz