Hlavní obsah
Aktuální dění

Volby na Slovensku se blíží. A Seznam Zprávy budou u toho se spoustou speciálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FB/SMER-SD

Vyhraje Ficův SMER volby? Dozvíte se na Seznam Zprávách.

Ostře sledované volby do slovenské Národné rady přijdou už v sobotu. Noční sčítání výsledků i aktuální dění na Slovenku budou Seznam Zprávy sledovat přímo z místa. A nabídnou i spoustu dalšího.

Článek

Reportér zahraniční rubriky Seznam Zpráv Filip Harzer se regionu střední Evropy věnuje dlouho. Je to tak právě on, kdo vycestoval jako zvláštní zpravodaj na Slovensko a se svým jedinečným přehledem vám přináší originální reportáže i rozhovory. Už teď si můžete přečíst například Filipův rozhovor s místopředsedou strany SMER Erikem Kaliňákem.

Foto: Seznam Zprávy

Filip Harzer pro vás sleduje volby na Slovensku.

Speciální volební zpravodajství chystají Seznam Zprávy ale především na volební den a na dny následující, které rozhodnou o složení budoucí slovenské vlády. V sobotu ráno se mohou čtenáři těšit na velký profil muže, který se může po letech vrátit k moci – Roberta Fica.

Tentýž den večer pak začne naše online reportáž přímo z volebních štábů. A jak popisuje Filip Harzer, bude to velmi napínavá noc, kterou by si političtí nadšenci rozhodně neměli nechat ujít.

Sčítání asi bude napínavé až do konce, protože hned několik stran se pohybuje kolem hranice vstupu do parlamentu. Proto se velmi se těším na atmosféru ve štábech, do poslední chvíle nebude jasné, jak hlasování vlastně dopadne.
Filip Harzer, zpravodaj SZ ze Slovenska

V online reportáži si budou moci čtenáři kromě aktuálního zpravodajství a čísel přečíst také postřehy Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího, tedy komentátorů z podcastu Vlevo dole. Ti budou k tomu ze všech důležitých štábů připravovat audioreportáž, kterou si budete moci poslechnout už v pondělí.

Kdo by se chtěl s Lucií a Václavem potkat v Bratislavě osobně, bude mít možnost. V neděli 1. října, tedy den po volbách, se spolu s autorem satirického podcastu Piatoček Adamem Blaškem sejdou v 11:00 v kavárně Propeller a popovídají si o tom, co teď Slovensko čeká. A vy jste samozřejmě srdečně zváni také.

Speciální projekty chystá i naše datové oddělení. Redaktorka SZ Kateřina Mahdalová jako už tradičně u každých voleb připravila „poll of polls“, tedy unikátní model, který ze všech dostupných průzkumů propočítává, jak volby dopadnou.

Především ale budou mít čtenáři Seznam Zpráv k dispozici volební mapy z volebního sčítání. Dokonce hned dvě – ta první bude zobrazovat výsledky po okresech a až ta druhá umožní najít výsledek v konkrétních obcích. To protože Statistický úřad SR uvolňuje data z obcí až nějakou dobu po sečtení hlasů.

Výsledky za obce jsou samozřejmě zajímavější, neboť okresní členění pro je pro seriózní analýzy příliš hrubé. Z podrobných dat pak mimo jiné tradičně počítáme i přesuny voličů a čtenáři se tak dozvědí, jak se voličská přízeň přelévala oproti minulým parlamentním volbám. Přelivy vztahujeme i vůči volbám prezidentským, takže budeme vědět i to, kterým stranám letos dali hlas někdejší voliči prezidentky Zuzany Čaputové a jejího protikandidáta Maroše Ševčoviče.
Kateřina Mahdalová, datová novinářka SZ

A reflektovat volby na Slovensku bude i náš zpravodajský podcast 5:59. Ten hned v pondělí vydá díl se šéfredaktorem webu Aktuality.sk a zároveň autorem knihy Fico – posadnutý mocou Peterem Bárdym. Jako obvykle tento díl najdete jak na Seznam Zprávách, tak ve všech podcastových aplikacích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz