Hlavní obsah
Internet a technologie

Nahradí umělá inteligence novináře?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zástupce ředitele Seznam Zpráv Jiří Špaček.

Jiří Špaček nastoupil v únoru do Seznam Zpráv jako zástupce ředitele pro rozvoj, a to hlavně v oblasti umělé inteligence.

Článek

V otázkách a odpovědích náš nový kolega vysvětlí, jak budeme v SZ umělou inteligenci využívat, co umělá inteligence už umí a co bude umět velmi brzy nebo koho v médiích v dohledné době nahradí.

Při nástupu do Seznam Zpráv jsi řekl, že vývoj umělé inteligence je jako technologická tsunami. Co vlastně umělá inteligence už umí?

Ano, valí se na nás buď se na ní svezeme, nebo nás spláchne. I přes všechny krize a barbarské agrese různých teroristiských a zločineckých skupin si dovolím tvrdit, že žijeme v úžasné době plné zásadních proměn, které můžeme sami trochu ovlivnit a nasměrovat. Můžeme se jich aktivně účastnit. Moji rodiče ani prarodiče takovou příležitost neměli. Takovýhle okamžik se přihodil naposledy možná koncem 19. století s elektřinou.

Ale k otázce: technologie umělé inteligence už dávno ovlivňují nebo mají dopad na to, co děláme na internetu, co čteme, kupujeme, čemu věnujeme svoji pozornost, jak přemýšlíme a jak se chováme. Tohle všechno už technologie AI dělají.

Jak ovlivní během následujících let práci novinářů?

Zásadně promění přípravu a vylepší prezentaci obsahu, ale ten základ novinařiny zůstane primárně lidský. Novináři věnující se původní tvorbě získají v AI skvělé asistenty, kteří jim pomohou zrychlit a zpřesnit práci s rešeršemi, citacemi i formulacemi a výslednými formáty. Usnadní práci s výběrem fotek, výrobou vhodných grafů nebo koláží a navrhnou odpovídajíci titulky. Mnohé z toho už je nejen v zahraničí běžnou praxí.

Dám příklad jedné jednoduché věci: jako novinář si nahrajete s politikem rozhovor, odešlete nahrávku do systému a vrátí se přepis rozdělený podle mluvčích, se kterým můžete hned pracovat. Odeslané audio je navíc automaticky zavedené do archivu a ti s oprávněním jej mohou kdykoliv dohledat a znovu použít pro svoji práci.

Nebo další možnost. Přímo během rozhovoru bude moderátor dostávat informace o pravdivosti a přesnosti pronesených vyroků, takže třeba Marie Bastlová v Ptám se já nebo Lenka Kabrhelová v podcastu 5:59 získají během natáčení verifikaci tvrzení respondenta, se kterou mohou dále kreativně pracovat.

Fantazii využití se hranice nekladou, zatím jsou problémem spíše ty technické, technologické a ekonomické limity.

Co znamená, že se díky AI zvýší komfort čtenářů, posluchačů a diváků?

Už teď na Seznam zprávách máme rozpracovanou koncepci s některými konkrétními řešeními, jak jeden obsah nabízet ve všech obvyklých formátech a zasáhnout tak čtenáře všech věkových a sociálních kategorií a podle toho jak obsah obvykle čtou nebo sledují. Tedy dostupnost v oblíbeném nebo požadovaném formátu.

AI také pomůže čtenářům pochopit složitější nebo málo známé termíny. A svou roli může sehrát i u ověřování. Například nedávno se spustila na Twitteru smršť hejtů na komentář Apoleny Rychlíkové, která pracovala s odborným termínem vzdělanostní nerovnost. Bez ohledu jak komentář postavila nebo jak vyzněl, pokud by autora při psaní twiterového příspěvku AI upozornila, že ne zcela rozumí termínu, na který reaguje, tak by si dost lidí hejt odpustilo.

Nahradí AI v budoucnu úplně novináře?

Novináře nenahradíte. Možná nějaká forma umělé inteligence někdy v multiversu nebo audioversu zvládne „tváří v tvář“ moderaci nebo i politické hard talks, ale když jdete někomu v patách, tak ty dvě nohy a ruce v dohledné době žádnou AI nenahradíte.

Některé pozice ale určitě sníží svoje zastoupení v redakcích, například se sníží počet elévských pozic, které jen překlápí agenturní zprávy do redakčního systému, sníží se počet rešeršistů i archivářů. Bude velmi záležet na typu média, jestli klade důraz na původní nebo přebíraný obsah.

Mnohem více zasáhne nástup AI jiné obory, kde lidé dělají rutinní práci, kterou zvládne robot lépe a určitě přijde období, kdy se může na trhu objevit více nezaměstnaných a nezaměstnatelných, to je otázka na stát a sociální odpovědnost firem. Opravdu jsme na prahu technologické revoluce a nějaké ludditské brojení proti technologiím v nějaké míře přijde. V takové chvíli se budou muset společnost domluvit na nějaké formě základního nepodmíněného příjmu nebo jiné dostupné pomoci. Pro udržení liberálně demokratické společnosti, která má jeden ze základních pilířů ochranu soukromého vlastnictví, bude extrémní majetková nerovnost znamenat její destrukci a proměnu v jiný systém, který rozhodně nebude založený na demokratických principech a nepohodlní tu budou náhodně vypadávat z oken. Takže by bylo fajn se na něčem shodnout dříve, než bude společnost v totálním rozkladu.

Jak možnosti zapojení AI do žurnalistiky zkoumáme v SZ a jaké máme v téhle oblasti plány do budoucna?

Jak jsem naznačil, plány máme rámcově nastíněné a některé konkrétní řešení už i navržené. Jsem v Seznam Zprávách teprve měsíc a tak zatím nečekejte zázraky. Ale připravujeme i zcela nový formát, který, pokud vím, na světě ještě neexistuje. A to samozřejmě není všechno.

Svět se teď na chvíli utrhnul z řetězu a může se nám v Česku zdát, že se rychle vzdaluje jak zadní světla od posledního vagonu zmeškaného rychlíku. Ale tohle zdání ještě letos vyprchá. V Česku je spousta velmi šikovných firem a samotný Seznam je velká technologicko-mediální firma, která může být lídrem v inovacích založených na AI, protože tam leží budoucnost.

Chcete se jako první dozvídat další zajímavosti a zákulisní informace o Seznam Zprávách i médiích obecně? Stačí nás odebírat kliknutím na tlačítko „sledovat“ nahoře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz