Hlavní obsah
Aktuální dění

Jací jsou politici v zákulisí? Podívejte se pod PR masku Babiše a dalších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Václav Dolejší a Ondřej Koutník v novém pořadu Off record na Seznam Zprávách.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak se chovají politici, když zhasnou kamery? Novináři Seznam Zpráv to vědí – tráví s politiky spoustu času a pod PR masku politiků nahlédli jako málokdo jiný.

Článek

A vy teď můžete čelní představitele vlády i opozice díky novému pořadu Off Record poznat z jiného úhlu taky. Na co se můžete těšit shrnují v otázkách a odpovědích autoři pořadu: Václav Dolejší a Ondřej Koutník.

Jak bude nový pořad vypadat?

Ondřej Koutník: Jednoduše řečeno: pokusíme se nahlížet do zákulisí a ukázat divákům, jak probíhá práce v terénu.

Abychom přiblížili autenticitu a atmosféru nastalých situací, některé záběry pořizujeme i na brýle s kamerou. Přiznaně, nikoliv tajně. Politici se tak dokážou více uvolnit a hovořit méně formálně a strojeně, než kdybychom na ně mířili diktafonem. Ty politiky, které by „špionské“ brýle spíše znervózňovaly, nahráváme klasicky - avšak na méně standardních místech.

Václav Dolejší: Jak shrnul šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík: Název pořadu odkazuje k situacím, které politici a vlivní lidé říkávají novinářům mimo kamery a mikrofony, a o to právě jde. Vstoupit do politického zákulisí a zprostředkovat našim čtenářům a divákům informace, jak to vypadá, když politikům spadne televizní či facebooková „maska“

Zdůraznil bych, že politici vědí, že je natáčíme. Říkáme jim to dopředu.

Co už máte natočeno a co plánujete točit dál?

Ondřej Koutník: Máme natočené první dva díly, které se věnují další budoucnosti hnutí ANO a strategii Andreje Babiše, který se chce vrátit po velkých dvou volebních prohrách. Už teď ale máme v plánu dalších několik témat, na které se chceme optikou Off Record podívat. Vycházet bude pořad nepravidelně.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Reportérům se povedlo „off record“ vyzpovídat i Andreje Babiše.

Jak už jste říkali, první díl jste točili s Andrejem Babišem, který se Seznam Zprávám jinak dost vyhýbá. Jak to vypadalo?

Václav Dolejší: Jeli jsme s ním ve vlaku cestou do Ústí. Nejprve nám říkal, že jsme hejtři z Kyperské firmy, ale nakonec si s námi sednul do dětského kupé a poskytl nám uvolněný a snad i otevřený rozhovor.

Ondřej Koutník: Třeba právě Babiše jsme natáčeli klasicky, ne přes brýle. Ale právě na nestandardním místě, jakým dětské kupé určitě je.

Jak to vypadá, když mluví politik mimo záznam?

Ondřej Koutník: Politici jsou „off record“ úplně jiní, než když mluví oficiálně. Jsou uvolněnější, mluví upřímněji, sdělují víc detailů, řeknou, kdo a proč jim vadí, i když je to kolega straník. My s nimi mluvíme v hybridním režimu. Přiznáváme jim „špionské“ brýle, i tak se ale politici umí více uvolnit, než kdybychom na ně mířili diktafonem. Snažíme se s nimi strávit čas mimo oficiální místa, což také přispívá k tomu, že nás nechají nahlédnout do zákulisního světa.

První díl Off Record s Andrejem Babišem můžete sledovat už teď na Seznam Zprávách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Václav Dolejší
Ondřej Koutník

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz