Hlavní obsah
Aktuální dění

Čína a svět tento týden: Odcházení čínské investiční fata morgány

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Flickr / CC BY 2.0

Čínská státní společnost CITIC se stahuje z Česka a již tradičně ji doprovázejí korupční aféry.

Článek

Nástupce vlajkové lodi čínských investic v ČR zvedá kotvy

Čínská státní skupina CITIC se postupně zbavuje svých aktiv v České republice, které převzala od zkrachovalé soukromé firmy CEFC. Ta měla fungovat jako vlajková loď čínských investic v tuzemsku, nicméně po mezinárodním korupčním skandálu v roce 2018 zmizel její ředitel Jie Ťien-ming v útrobách čínské disciplinární komise, s odstupem času pak také z pozice poradce prezidenta Zemana. Po fotbalovém klubu Slavia a podílu v letecké společnosti Smartwings momentálně CITIC jedná i o prodeji cestovní kanceláře Invia. Nadále však drží kancelářská centra a luxusní hotely v Praze a podíl ve strojírenské společnosti Žďas.

Konglomerát CITIC má úzké vazby na čínské bezpečnostní struktury a ve vedení členy vlivných stranických rodin. Přesto (či právě proto) se ani jemu nevyhýbají korupční skandály. Tento týden oznámila čínská média, že je kvůli „podezření z vážných porušení disciplíny a zákona“ vyšetřován Sü Cuo, zástupce generálního ředitele a člen stranického výboru CITIC. Čeká jej tak možná podobný osud jako předtím Jie Ťien-minga.

Zdroje:

Boj proti dumpingu vstupuje do další fáze

Obchodní spory mezi Evropou a Čínou se tento týden dostaly na další úroveň poté, co Evropská komise oznámila zavedení nových cel na dovoz elektromobilů vyrobených v Číně. Rozhodnutí EK předcházelo několik měsíců vyšetřování čínských dumpingových cen, přičemž výše nových cel se stropem 38.1 % se bude odvíjet individuálně od míry spolupráce s úřady při předchozím vyšetřování. To došlo k závěru, že celý dodavatelský řetězec okolo výroby čínských elektrovozů je dotovaný státem.

Na postupu proti přílivu čínských aut na evropský trh nepanuje v Evropě zdaleka shoda. Proti rozhodnutí Komise protestovalo Maďarsko, Švédsko a především Německo, které má strach z případné odvety Pekingu, jež by nejvíce poškodila německé automobilky působící v ČLR. Začínající obchodní válka se navíc nemusí dotknout pouze autoprůmyslu. Čína se může Evropě pomstít například v zemědělství zavedením vlastních cel na import evropského vepřového a dalších produktů.

Zdroje:

Financial Times: EU to hit Chinese electric cars with tariffs of up to 48 %

Zahraniční soudci balí kufry

Hongkong opouští další zahraniční soudce. Beverly McLachlin uvedla, že chce trávit více času s rodinou. Její britský kolega, Jonathan Sumption, který odstoupil minulý týden, prohlásil, že už nemůže pracovat v „bezvýchodném politickém prostředí, které Čína vytváří“, a následoval tak dalšího britského soudce, Roberta Reeda. Ten v roce 2022 zkritizoval vedení města za „odchýlení se od hodnot politické svobody a svobody projevu“, a rovněž odstoupil.

Zatímco podle Pekingu zákon o státní bezpečnosti z roku 2020 pomohl obnovit stabilitu po velkých protivládních protestech v roce 2019, demokratický svět to vidí jinak – včetně čtrnácti prodemokratických aktivistů ze skupiny Hongkong 47, kteří byli v květnu odsouzeni za „spiknutí s cílem páchat podvratnou činnost“. Hongkong tak pokračuje, slovy lorda Sumptiona, na své cestě vstříc totalitě.

Zdroje:

Ohrožená akademická výměna

V čínské provincii Ťi-lin zaútočil v pondělí muž na čtyři akademické pracovníky americké univerzity. Pobodaní skončili v místní nemocnici, spolu s pátou obětí incidentu, čínským turistou, který se snažil útoku zabránit. Všichni jsou mimo ohrožení života. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien uvedl, že šlo o ojedinělý incident, který „nebude mít žádný dopad na rozvoj čínsko-americké kulturní výměny“.

O tuto výměnu, zejména na akademické úrovni, mají v poslední době v ČLR zájem na nejvyšších místech. Generální tajemník Si mluví o nutnosti zintenzivnit americko-čínskou vědeckou spolupráci pravidelně od loňského sanfranciského summitu, kde prohlásil, že je ČLR připravená v následujících pěti letech uvítat 50 000 amerických studentů. Pobodaní akademici však nejsou jediným problémem v této oblasti. Čína je dlouhodobě kritizována za nedostatečnou reciprocitu – zatímco po mnohá desetiletí využívala západní vědu, která jí významně pomohla k rozvoji v současnou technologickou velmoc, sama v posledních letech výrazně omezuje přístup zahraničních badatelů ke svým databázím či datům z výzkumů. A případy špionáže, krádeží duševního vlastnictví a stále silnější politický tlak na vědu k „budování mostů“ také příliš nepřispívají.

Zdroje:

Financial Times: Four teachers from US college stabbed in China

Neklid v Tchajwanské úžině

V posledním týdnu se roztrhl pytel se zprávami o rostoucím napětí mezi ČLR a Tchaj-wanem. Generální tajemník Si Ťin-pching před časem vyzval Čínskou lidovou osvobozeneckou armádu, aby byla připravena dobýt Tchaj-wan silou do roku 2027. Velitel amerického indopacifického velitelství admirál Samuel Paparo pro média naznačil, že Spojené státy jsou v případě čínského útoku na Tchaj-wan připraveny proměnit Úžinu v „pekelnou krajinu“ (hellscape) plnou bezpilotních letadel, lodí a ponorek. A že přípravy na tento plán úspěšně postupují. Do toho do ústí řeky Tamsui poblíž Tchaj-peje připlul na motorovém člunu vysloužilý kapitán čínské vojenské lodi s údajným úmyslem požádat zde o azyl, aniž by jej tchajwanská pobřežní stráž včas zpozorovala a zastavila.

Přestože je situace stále vyhrocenější, je dobré si připomenout, že Čína ani ostatní státy se do konfliktu nijak nehrnou. Jak Si Ťin-pchingovo, tak Paparovo prohlášení je spíše součástí psychologického boje. A zpráva o čínském občanovi, který tak snadno pronikl k tchajwanskému hlavnímu městu, může být součástí snahy podrýt důvěryhodnost tchajwanských ozbrojených sil.

Zdroje:

Centrum české kultury v Tchaj-peji

Tento pátek zahájí v Tchaj-peji svou činnost České centrum, instituce veřejné diplomacie zaměřená především na propagaci české kultury. Při příležitosti otevření proběhne vernisáž výstavy české fotografie. V následujících letech centrum představí tchajwanskému publiku českou kulturu jak tradiční, např. v podobě klasické hudby, tak i současnou. Ředitelkou pobočky Českého centra v Tchaj-peji je bývalá spolupracovnice projektu Sinopsis Markéta Záhumenská.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz