Hlavní obsah
Cestování

Češi milují NEJ, nej prostě frčí a když už se někam vypravíme, musí to být prostě NEJ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sirael

Nejhezčí skály.

Milujeme prodloužené víkendy a máme rádi výlety. A když už se někam vypravíme, chceme, aby to stálo za to. Největší nával je na těch NEJznámějších hradech a zámcích, když horu, tak zvolíme rovnou tu NEJvyšší, NEJvětší zoologickou zahradu…

Článek

Oblíbené jsou také rozhledny, ovšem jen ty, na které je NEJpohodlnější cesta, což znamená, kam vede lanovka. Třeba taková rozhledna Kleť. Stoupáte do kopce a přijde vám divné, že nepotkáváte téměř žádné turisty, ačkoliv je krásné počasí, jako stvořené na procházku. A na vrcholu uzříte davy lidí. Pochopitelně si tuto nejstarší kamennou rozhlednu nenechali ujít, ale kopec zdolali tou nejpohodlnější cestou. Od auta rovnou na lanovku. A už se kochají výhledy a cpou se česnečkou v místní hospůdce. Na cestu dolů si někteří půjčují koloběžky a pádí z vrchu mezi chodci. V naší republice máme ovšem mnoho dalších krásných rozhleden s úchvatnými výhledy a tady si užijete samotu a kouzlo přírody. Což si takhle vyšlápnout na Děčínský Sněžník? Tam je panečku krásná rozhledna, a ty výhledy. Kouzelná je i celá stolová hora. Jenže sem nevede lanovka, Můžete sem vyjet pouze na kole nebo vystoupat pěšky, ale to už je nějaká dřina, takže odměnou vám bude klid bez davů.

Výšlap na NEJvyšší horu, Sněžku, je velmi oblíbený v každém ročním období. Fronty na lanovku nebo pochod v zástupu. Kdo nebyl na Sněžce, jako by ani neexistoval. Děkuji, ale já se bez tohoto zážitku obejdu, stačí, když tu hrůzu vidím v televizi a mám husí kůži.

NEJkrásnější skály. Prostě Adršpach má rozhodně NEJkrásnější skalní město se svými populárními útvary. Kdo by nechtěl vidět Starostu a Starostovou nebo Milence. V nejexponovanějších dnech českých nebo polských státních svátků, za hezkého počasí dokonce tamní parkoviště nestíhají pojmout tolik aut a autobusů, takže se oblast musí uzavřít. A následně všichni pochodují skalním městem v nekončícím zástupu. Mimo turisticky nejatraktivnější trasy už nepotkáte téměř ani nohu.

Navštívili jste jeskyně Moravského krasu? Jsou opravdu kouzelné a mají výhodu, lze je navštívit celoročně a bude nám jedno, jestli se venku čerti žení. Vybrali jsme si ovšem jaro. Zatímco k Balcarce, Kateřinské jeskyni nebo k Sloupsko-šošůvským jeskyním se trousilo pár turistů a stěží jsme naplnili nejnižší možnou kapacitu prohlídky, tak u NEJznámější Punkevní jeskyně byl opravdu veliký nával a museli jsme na prohlídku čekat. Narvané lodičky se div nepotápěly. Taktéž na sestup do NEJhlubší jeskyně, Macochy, byl obrovský zájem a lidé se museli na můstcích střídat, aby každý mohl nahlédnout na pár okamžiků do jejích hlubin. Projít se na druhou stranu propasti a uvidět Macochu z jiné perspektivy napadlo kromě nás jen jednu dvojici turistů. Ostatní se raději usadili u stánku a občerstvovali se.

Milovníci turistiky si nenechají ujít NEJznámější šumavská jezera. Černé a Čertovo. Trasa je náročná, nezapomenu na ten šílený krpál mezi oběma jezery, jezera samotná mne nijak neuchvátila, navíc opět davy turistů.

Což takové lázně? I já se jednou vypravila do lázní a pochopitelně jsem si vybrala ty NEJvětší, NEJznámější a podle mne také NEJkrásnější, a to Karlovy Vary. A vůbec jsem neprohloupila, celé tři týdny jsem měla zaplněné procházkami po městě a okolí. Vary přeplněné nebyly, jednak v posledních letech zaznamenaly celoroční odliv lázeňských hostů a já jsem také končila lázeňskou sezónu a odjížděla až před Vánoci.

Pokud není času nazbyt, nebo nevíme co vymyslet, volíme nějakou výpravu do míst co NEJblíže. Je nám jedno, že na tento vrch už šplháme popáté. Vrch je to oblíbený na odpolední procházky pro celé okolí, takže i tady je spousta lidí, dokonce potkáváme i sousedy a známé.

Přece nepojedeme někam desítky kilometrů, abychom zhlédli něco ne tak moc zajímavého, něco všednějšího, co nemá punc nějakého NEJ.

A což takhle pivo? Jaké máme NEJraději? Přece Plzeň! Ale ne proto, že je nejdražší. Zde se to obrátilo. Je NEJdražší, protože ho máme NEJraději.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz