Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci nevyjdou s 30 tisíci, příběhy se množí. Jsou skutečné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 13107714 / Pixabay

Ilustrační foto.

Zůstává mi rozum stát, jak se množí příběhy penzistů, kteří si údajně stěžují na svoje nízké důchody. Příběhy žen, které se nechtějí vzdát komfortu velkoměsta, ale přitom jsou nespokojené, kolik je život v metropoli stojí.

Článek

Přijde mi celá záležitost fakt přitažená za vlasy, ačkoliv můžu souhlasit, že lidé jsou různí a jejich myšlenkové pochody jak by smet.

Jenže mám podezření, že z ojedinělých stěžovatelů, či spíše stěžovatelek na výši penze, která je nadprůměrná, se rojí náhle až moc velká hejna. Důchodce není hlupák, ví, co celý život dělal, jaká mu byla vyměřená penze a s ní je prostě zvyklý vyjít. Většinou už po celá léta.

Jenže důchodcům byly důchody valorizovány, prostě se jim přidávalo a mnoho zaměstnanců pracuje po celá léta za stejný peníz. A pak si nějaká Alžběta, či jiná penzistka povzdechne, jak to nemá lehké a kolik že má vlastně ten důchod a ještě příspěvek na bydlení a vůbec a šup už je tu několik článků, kteří vidí tuto penzistku jako nenasytnou a zpovykanou potvoru, která si vlastně žije jako „prase v žitě“ nemusí dělat nic a ještě si stěžuje. A tak všichni čtou tyto články o nějaké té Alžbětě, která si snad někdy někde povzdechla a místo, aby nad zpovykanou ženskou mávli rukou, tak se nervují u štvavých článků. A článek možná vznikl z pera nějakého silně neúspěšného zaměstnance, který jen zalapal po dechu nad výší penze paní Alžběty, protože sám na takovou výši nikdy nebyl schopen dosáhnout.

Neříkám, že někde neexistuje penzistka, která má pocit, že má málo, možné to je, jenže pokud dáma má ještě vysoké nároky, má také jistě ještě rezervy v možnostech přivýdělku. Opravdu staří a nemocní senioři nemají už nijak vysoké nároky. Jsou rádi za každý den, který prožijí v pokud možno dobré psychické a fyzické kondici a finance neřeší.

Štvavé články jsou pouhá fikce. Nafouknutá bublina. A lidi mají pocit, že se jich problém týká a čtou a rozčilují se. Nevěřím, že existuje tolik nespokojených penzistů, kteří láteří nad výší své penze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz