Hlavní obsah
Finance

Konec poštovních poukázek na přeplatky za léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Konec běhání na poštu pro přeplatky za léky.

Možná také svádíte každý rok boj s poštou, aby doručila přeplatek za léky vašemu nepohyblivému rodiči. Tomu by měl nastat konec. Chystá se změna, žádné přeplatky už nebudou.

Článek

Za většinu léků, které nám předepíše lékař, doplácíme. Část z našich doplatků je zahrnuta do tak zvaných započitatelných doplatků, které nesmí překročit nastavený limit. Pro nezletilé a osoby mezi 65 a 70 lety je ochranný limit 1000 Kč za rok, u invalidních lidí a seniorů je limit 500 Kč a u ostatních 5000 Kč. Což v praxi znamená, že nejvíce přeplatků putuje právě za seniory. Jenže ti většinou nemají u své zdravotní pojišťovny zadáno číslo bankovního účtu, takže pojišťovna musí vystavit poukázku a odeslat ji poštou.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra například loni za třetí čtvrtletí poslala lidem 52 tisíc poukázek, rovnou na účet šla platba jen patnácti tisícům lidí.

A poukázka se vydává na cestu za svým příjemcem. Jenže část pojištěnců nenahlásila své zdravotní pojišťovně změnu adresy, takže poukázka se vrací na pojišťovnu, nebo někde bloudí. Občas také skončí v dávno nevybírané schránce prázdného bytu. V lepším případě je vyzvednuta seniorem ze schránky, ale senior je prakticky nepohyblivý a cesta na poštu je pro něj nad lidské síly. Má tudíž možnost požádat někoho o odvoz na poštu, ten si často musí vzít volno z práce, aby vůbec stihl otevírací dobu místní pošty, vysadí seniora před poštou a senior čeká nekonečnou frontu k poštovnímu okénku. Stojí opřený do berlí, je mu zle, sednout se nikam nedá. Hrozné řešení. Zaběhnout tam prostě ve volné chvíli a peníze staré mamince nebo babičce vyzvednout nemůžete. Nedají vám je, ani když tam dojdete s její občankou. Doma sepsaná plná moc nic neřeší, muselo by se jednat o plnou moc sepsanou a oficiálně stvrzenou. Což by zase znamenalo tahání seniora po úřadech. Jedinou možností je vzít matčinu poukázku, jít si s ní stoupnout do té nekonečné fronty a po půl hodině ji odevzdat v okénku, s tím, že potřebujete, aby pošťačka přišla za maminkou i s penězi. Dostanete pokyn, aby byla matka doma. Jistě, matka je doma stále, občas ale přes den usne a nemusí slyšet zvonek. Tak to ne, musí čekat. A kdy že přijde pošťačka? No to přece tato pracovnice za přepážkou nemá tušení, dá jim to tam, jak sama řekla a tím to pro ni končí. Takže děkuji. Maminko, přijdou, ale nevím kdy. A matka se bojí, že zaspí zvonek a od druhého dne sedí jako napjatá struna, nebojí se, že by přišla o nějaký ten peníz, ale že zklame doručovatelku a ta na ní bude mít vztek. Pošťačka přišla po dvou dnech a maminka si konečně může přes den dáchnout.

A přesně těmto hororům by měl být konec. V systému, do kterého vidí všichni lékárníci, se při výdeji léku s dopočitatelným doplatkem objeví lékárníkovi pomyslná stopka. Pro tohoto pacienta je už splněn ochranný limit a do konce roku za léky doplácet nebude muset. Nic nepřeplatí přes limit. Nic se nebude muset mnohdy složitě vracet.

Doufám, že se zadaří a tato změna bude skutečně zahrnuta do chystané novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která doplatky za léky upravuje. A od příštího roku uděláme zase krůček kupředu digitalizaci.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz