Hlavní obsah
Bydlení

Koupě bytu, nebo nájem? Údajně se rýsuje naděje na dostupné nájemní bydlení. Realita, nebo sen?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mastersenaiper / Pixabay

Ilustrační foto..

Mladí řeší bytovou situaci složitě. Kdo nemá peníze, bohaté rodiče, nebo alespoň vysoké příjmy, na vlastní bydlení prostě nemá. Byt ze svého nezaplatí a hypotéku mu žádná banka neschválí. Zbývá než nájemní bydlení.

Článek

Pokud si vezmeme v úvahu ještě fakt, že mladí dnes zakládají rodiny mnohem později, než tomu bývalo dříve, je to opravdu smutné. Protože i před revolucí si mnozí stěžovali, jak žijí v bytě, kde se sotva těsní s mladými, kteří už mají dítě. Jenže těm mladým bylo třeba 25 let. Dneska v tom věku každý ještě užívá plnými doušky mama hotel a na založení rodiny začíná pomýšlet někdy po třicítce. A najednou žasne, že ne všechno jde tak hladce, jak si představoval. Bydlení je nedostupná záležitost. Kam se vrtnout? Hypotéku neschválí žádná banka, vzít si úvěr je hotová sebevražda a pronájmy jsou předražené. Lidé, kteří vlastní svůj byt a umožňují pronájem, si pečlivě vybírají, aby také ne, ono nastěhovat si do svého bytu pofiderní existence může být cestou do pekel. Právo bude na straně nájemce a pronajímajícímu porostou akorát dluhy, pokud jeho nájemník přestane platit a třeba byt navíc devastovat. Vystěhovat ho je záležitost na několik let, a to za účasti soudů a mnohých nepříjemností.

Takže i pronájmy jsou tak drahé, že poplatit je může snad jen filuta, který inkasuje příspěvky na bydlení a další sociální dávky, které pokryjí i to nejdražší bydlení v pronajatém domě se zahradou. To jsou lidé, kteří se v situaci dobře orientují a mají vyhráno. A pak jsou tu také ti, kteří sociální dávky nikdy nečerpali, chtěli by platit ze svého výdělku, ale na pronájem prostě mít nebudou.

Když se člověk zamyslí, tak si musí říct, proč vlastně neexistuje podpora bydlení pro mladé. Jsou různé akce, které jsou dotované z peněz EU a kolikrát se ani nestačíme divit, kde skončila taková hromada peněz. Nová cyklostezka, která vede odnikud nikam, chodník ze vsi podél silnice končící v poli a přitom osvětlený mnoha lampami, kde projde za večer snad jen jeden pejskař, tisíce eurohřišť na vesnicích, kde si stejně děti pobíhají na své zahradě a prolézačky na návsi hnijou. Likvidace starších pohodlných laviček a pořízení nových předražených napříč městem. Zbytečné předláždění ploch o rozměrech mnoha kilometrů čtverečních, nebo zbourání funkčních autobusových zastávek a náhrada novými, které za nic nestojí, protože do nich fičí vítr a lije jako z konve a spousta dalších blbin za prachy z dotací. Kdyby místo každé této ptákoviny mohl být postaven byť jen jeden byt a poskytován těm mladým párům, které mají miminko a přitom do kasy odváděli poctivě daně pro stát, tak by to bylo super. Za cenu, kterou si mohou dovolit a která je nepostaví na hranici bídy. I v našem okresním městě, které všechny byty prodalo současným nájemníkům, kteří v nich bydleli, se postavilo formou nástaveb pár desítek bytů tak zvaně sociálních. Jenže rozdělování bylo celkem zajímavé. Byty v lokalitě, která nebyla příliš oblíbená, byly přiděleny mnohočlenným rodinám žijícím z dávek a byty v lokalitách oblíbených získali prominenti. Potomci významných osobností města jako politiků, primářů či šéfů velkých obchodních center, další byli na řadě sportovci reprezentující město a jiné zajímavé místní celebrity. Pochopitelně nemuseli mít rodiny, byty byly přiděleny i dvacetiletým svobodným chlapcům. Nápadů, kam rozprášit prachy z dotací, jsou tisíce. Nikoho nenapadne ovšem postavit pár bytů. Bytů městských, kde by mohli bydlet mladí, kteří chtějí založit rodinu, za dostupný peníz. Prý je třeba zvyšovat porodnost. Nedávno byla podána ústavní stížnost a je vymáháno jakýchsi ubohých 50 tisíc, které jakoby stály v cestě za rozmnožením populace. Pro těch 50 tisíc prostě nikdo rozumný rodinu nezaloží. Musí mít bydlení a pocit, že má zázemí, kde může jeho rodina v počátcích spokojeně fungovat.

Nyní by mohla nastat jakási změna. Na podzim by měly přijít peníze na podporu dostupného bydlení. Stát na podporu bydlení vydává údajně miliardy, ale není to bohužel nikde vidět. Nyní by si mělo ovšem 2375 domácností polepšit. Zatím byla dokončena jen podpora výstavby, další kroky budou na jednotlivých obcích, kterým chce ministerstvo pomoci. To podpoří obce, aby mohly začít investovat. Pro podporu, poradenství, ale hlavně výstavbu nebo rekonstrukce bytů pod zárukou evropské komise je připraveno 8 miliard. Obce samy si mohou zvolit, kdo tyto byty s výhodným nájemným bude obývat. Pravidla pochopitelně stanovila evropská komise, ale obec sama může rozhodnout, kterou skupinu, nebo pracovní profesi bude preferovat.

Zdroj:

https://podcasty.hn.cz/c1-67297690-podpora-najemniho-bydleni-se-meni-obce-dostanou-levne-pujcky-na-projekt-vystavbu-i-opravy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz