Hlavní obsah
Nakupování

Bazary rájem podvodníků, kteří vám vysají účet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tima Miroshnichenko / Pexels

Ilustrační foto.

Slétají se okamžitě nad novým inzerátem, a kdo není pozorný, místo aby vydělal nějakou korunu, přijde lehce o úspory. Píše se o tom už dlouho, všichni jsou varováni, ale internetoví zloději úřadují stále. Objevili nové fígl a zřejmě se jim daří.

Článek

Ačkoliv jsem na ně narazila už na různých bazarových portálech, na Facebooku na prodejním Marketplacu je téměř jistota, že potkáte převážně, nebo pouze podvodníky. A jak podvodníka odlišit od poctivého zájemce? Mají velice podobný scénář. Vystavíte zboží a do hodiny máte několik odpovědí. Pro nováčky je to potěšující, jaký je zájem o koupi. Podezřelá může být už ta překotná rychlost, zájem a snaha prodávanou věc získat, ačkoliv si ji dotyčný nemůže prohlédnout, ba ani vyzvednout osobně, a přestože ta prodávaná věc je často za pakatel, tak dotyčný je ochotný platit kurýra, který údajně vše zabalí a doveze na jeho účet. Takto jsem prodávala třeba hlízy jiřin z přebytku za pár korun, nebo několik kousků ošacení za čokoládu, jindy jsem chtěla odprodat přebytečné sazeničky a vždy šlo o korunové položky. Zájemce se většinou ptá: Prodáváte ještě toto ZBOŽÍ? Nebo: Je toto ZBOŽÍ…., případně nejmenuje vůbec. Normální by bylo, ptát se po sazenicích, tričkách nebo jiřinách… Jméno zájemce je české, nebo české bez diakritiky. Důležité je prohlídnout si přímo profil takového zájemce. Mně se ozývaly prakticky vždy ženy. Profilová fotka nic neříkající a z dálky, žádné údaje, žádná činnost na facebooku a pár přátel většinou z celého světa. Podvodný zájemce v první nebo druhé zprávě přizná, že si ZBOŽÍ nemůže převzít osobně, a rovnou si vás formuje, abyste v nadšení z rychlého prodeje šli jeho cestou. A vám začne být podezřelé, že ta mladičká manekýnka tolik touží po tričkách na 13letého kluka, nebo po nějakých kytkách, protože jako zahradnice rozhodně nevypadá. Takže se zamyslíte a dál se vám do toho třeba už nechce, cítíte nějaký podraz.

Foto: Sirael

Podvodníci na marketplace

Jenže celá koupě může také vypadat naprosto důvěryhodně. Prodáváte něco cennějšího, dejme tomu zachovalé pánské kolo. Ozve se muž, nebudí žádné podezření, nemusí se ozvat do hodiny, ale až druhý den, ale potom je už scénář podobný. Nastartuje svůj kybernetický útok, je mimořádně pryč, ale o kolo stojí, převeze mu ho kurýr přes Balíkovnu, je třeba vyplnit údaje a zasílá ofocenou obrazovku Balíkovny. Buď upravenou, či jen část, aby budil pocit důvěryhodnosti. Žádá vyplnění údajů. Proč ne, email, telefon, jméno a příjmení. To není tajné. Chce zaplatit převodem a žádá číslo účtu. To je také logické, není proč mu ho neposlat. Kupec vás už má skoro v hrsti, už začíná ovládat váš účet. Zná vaše telefonní číslo, email i banku. Přijdou vám určité instrukce z banky do SMS, ovšem jste pod vlekem kupujícího a pokud jste zrovna nepozorní, stále netušíte podraz. Máte za to, že komunikujete s Balíkovnou, přitom zrovna otevíráte dveře do svého bankovnictví zloději, který vám diktuje, jak máte postupovat, protože vy sami jste v tom už ztraceni a přijde vám to všechno neskutečně složité na to, že chcete poslat jeden balík na účet kupujícího. A všechno se vám to plete, chodí vám SMS, vypadají jako z banky, jenže to zadáváte do Balíkovny a což také, vždyť to je vaše banka a tam přece mají přijít ty peníze. Takže se do toho zamotáte, už vůbec nestíháte chápat, co kam zadáváte, neověřujete a zloděj mezi tím koná. Pokud máte navíc nastavený vysoký limit na odchozí transakce v internetovém bankovnictví, můžete přijít rychle o veškeré úspory. Pokud zde popíšu do detailu podvodný proces, díky kterému je možné vysát jednoduše celý účet s detailními návody na prověřování situace, může se stát, že za měsíc či dva bude situace jiná a podvodníci si najdou opět jinou skulinu, jak se dostat k vašim penězům.

Dnes je možné vykradení účtu i bez přístupových údajů. Banka se s vámi sice snaží komunikovat, ale používá zprávy, které se dají vysvětlit různě, a můžete být pod tlakem vychytralého zloděje, který vámi bude manipulovat. Nebudu vás složitě poučovat, co a jak je důležité kontrolovat a prověřovat. Jak přemýšlet nad tím, jaký PIN zadáváte kam, jestli je to PIN od Balíkovny, či od vaší banky, na čí stránkách vlastně jsem, jestli jsou podvodné, či nikoliv.

A jak se jednoduše vyhnout takovému způsobu vybílení vašeho účtu? Pokud možnostem plateb, dopravy a převzetí, které upřednostňuje kupující, nerozumíte, nebudete se stydět za svoji neznalost, nemusíte ji přiznat, ale je nutné striktně tuto vnucovanou formu odmítnout. Prostě říct jednoznačné ne, s tím nesouhlasím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz