Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Muži jsou samci rozsévající své sémě. Výběr samic se ale změnil. Nyní letí vyhublé krasavice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: chaosansan33 / Pisabay

Ilustrační foto.

Muž nebo samec? Potřebuje šířit svoji krev a geny. Jen výběr samic se změnil. Místo pořádně tučných, velkých samic, zaručujících dobrou plodnost a obranyschopnost mláďat, jsou na scéně štíhlounké fešandy.

Článek

Muži vedeni svým sexuálním pudem, stejně tak jako samečci v říši zvířat, stojí jen o pohlavní styk, kdy zasejí své spermie do vajíček samiček. Je to stejné, jako tvrzení že senioři páchnou, jak bylo několikrát prezentováno. Stejné srovnání s říší zvířat, kdy staré kusy, které jsou jinak cítit, stádo vypudí.

Jenže jsme jako lidé ušli pořádný kus cesty a to, co platí v říši zvířat, je pro nás už dávno na hony vzdálené. Lidský svět je prostě jinde a ani muži už nejsou těmi zvířecími rozsévači jako zvěř. Dokonce i ženy jakožto samice vykazují naprosto odlišné znaky. Správná samice má totiž nenápadné zbarvení, je to kvůli tomu, aby mohla odchovat v relativním poklidu mláďata, aby nebyla nápadná. Naopak samečci jsou barevní a pestří a snaží se zaujmout vytouženou samičku. A přitom až na malé výjimky většina mužů na svůj exteriér úplně kašle a místo toho, aby lovili ty veliké a statné kusy, se soustředí na subtilní krásky. Ani rozsévání sémě už není pro muže to, co může být pro samce. Takový sameček se uspokojí už pocitem, že předal své geny další generaci potomků a tím může jeho úloha skončit. Ovšem v lidské říši se muž musí pochopitelně podílet i na péči. Prostě jsme jako lidé o level výš a je hloupé srovnávat pachy seniorů s pachy přestárlých zvířat. Od zvířecí říše jsme se oddělili už dávno. Prostě muž už není tím naparujícím se pestrobarevným samečkem, který obskočí kdejakou tlustou samičku. Stejně tak je dobré nechat na pokoji pohledné a vyhledávané ženy a nevytýkat jim, že to nejsou samice krev a mléko, nebo seniory přirovnávat k páchnoucím živočichům vyššího věku.

Ale i v říši zvířat jsou takové zajímavosti, že nad nimi zůstává rozum stát. Třeba sameček pěnice černohlavé staví několik hnízd a nechává vybrat vyvolenou samičku, ve kterém chce zahnízdit. Pokud se jí hnízdo nezamlouvá, staví další. Střízlík hnízda pouze rozestaví pro svoji vyvolenou. Ta si vybírá podle toho, které se jí zdá nejbezpečnější nebo třeba nejteplejší a to si už sama dostaví. Nebo dobrý stavitel, ale mizerný otec. Pravý rozsévač svého sémě. Ptáček moudivláček. Postaví více hnízd pro více svých rodin, a tím jeho péče končí. Zbytek je už na jeho samicích. Chtěli byste, pánové, stavět jeden barák za druhým? Těžko, že?

Zdroj:

https://temata.rozhlas.cz/neni-hnizdo-jako-hnizdo-7860480

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz