Hlavní obsah
Zdraví

Na Endiaron v cestovní lékárničce máme zapomenout. Je to výsměch?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Saranya7 / Pixabay

Ilustrační foto.

Odborník, MUDr. Milan Trojánek z nemocnice Motol, promluvil mimo jiné o problémech s cestovním průjmem a také o Endiaronu.

Článek

Prostě lékařům zřejmě jde o to, aby pacienti nebyli vystaveni nežádoucím účinkům střevní dezinfekce. Není to žádoucí. Průjem není totiž největší zlo, horším problémem je zvracení. Pokud nemocný nemá další obtíže, jako vysoké horečky, zimice, třesavky, len, krev a hnis ve stolici, není průjem vlastně problémový. Bolesti břicha a zvracení jsou horším problémem. Problémy trvající více dní by už měl řešit lékař.

Na průjem působí údajně i zapíjení kuliček černého pepře. Receptura nefungovala pouze jednou a to v Eyptě. Podle odborného lékaře tyto babské rady nefungují, stejně jako prevence v podobě alkoholu.

Samotné egyptské léky jsou kombinací antibiotik, střevní dezinfekce a dalších přísad. Třeba léku, který zastaví peristaltiku. Není to žádný super lék a pan doktor Trojánek tvrdí, že jsou to léky, které by mohli nakombinovat i zde v české lékárně. Současně ovšem přiznává, že takový lék není registrovaný. Takže by uměli, ale nic z toho nebude. Abyste panu doktorovi rozuměli. A jsme konkrétně u Endiaronu. Tak tady nám to pan doktor vysvětlí. Patří do skupiny střevní dezinfekce a lékaři si myslí a mají na to silná doporučení, že jsou to léky, které by používat spíše neměli. Prvotně by se totiž měly používat léky, které vychytají, co je ve střevě špatně. Ideálně černé uhlí, nebo smekta. Je to bezpečné, neovlivňuje to střevní mikrofloru. Chápu to. Je to snadné. Jenže není průjem jako rpůjem. Kdo nezažil salmonelózu, nebo campylobacetrii, tak nemusí pochopit. Jsou to úporné průjmy, trvající mnoho dní. Dieta je základ, živočišné uhlí je dobré. Jenže nám chybí to, bez čehož bychom se z nemoci dokázali vykřesat daleko dříve. Střevní dezinfekce. Neboli Endiaron. U nás není, nebude. V Africe mají obdobu. My máme Smektu, živočišné uhlí, nebo léky, které doporučuje lékař.

Loperamid je první volba. Je to účinná složka, kterou obsahuje více léků Třeba Loperon nebo Imodium, ale i jiné. Racedatrotril. Také dobrý lék. Volně dostupný. Lékaři se totiž snaží omezit užívání střevních antibiotik a také dezinfekcí zažívacího traktu.

Z pořadu jsem rozpačitá. Endiaron je „špatný“. Byl tak účinný, ale nyní ho nikdo nedokáže dostat na trh? Je tudíž zatracen lékaři? Žádná střevní dezinfekce nebude. To co umí v Egyptě, dokážeme také, ale dělat to nebudeme. Jezte živočišné uhlí a smektu!

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/lifestyle-na-endiaron-v-cestovni-lekarnicce-zapomente-doma-muzete-nechat-i-slivovici-40482388

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz