Hlavní obsah
Lidé a společnost

Narodil se bez rukou i bez nohou. Nicolas Vujicic se dokázal poprat s osudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RAEng_Publications /Pixabay

Ilustrační foto.

Většinu lidí by takový osud zlomil a uzavřeli by se do svého světa. Ne tak Nicolas Vujicic, který se dokáže radovat ze života, pracovat, sportovat a starat se o početnou rodinu.

Článek

V dnešní době ultrazvukových vyšetření, kdy je plod detailně zkoumán, by se na takto rozsáhlé postižení přišlo záhy. Málokterá žena by se rozhodla těžce handicapované miminko donosit a porodit. Malý Nick se narodil po bezproblémovém těhotenství v roce 1982 v Austrálii srbským rodičům. Miminko bez končetin bylo ovšem pro rodiče neskutečným šokem. Maminka byla dokonce tak otřesená, že malého synka dokázala přijmout až ve čtyřech měsících jeho života. Jediným náznakem končetiny byly srostlé prsty na levé noze, které se po chirurgickém rozdělení staly velkým pomocníkem malého Nicka, který chodil do školy s ostatními zdravými dětmi. Už jako malý se stal ovšem obětí velkého posměchu a šikany, a v pouhých deseti letech se pokusil o sebevraždu. Chtěl se utopit, protože propadl zoufalství, že bude rodičům stále na krku a nebude nikdy schopný se sám o sebe postarat. V té době byli ovšem rodiče jeho pravou oporou a podnítili ho k aktivnímu životu. Jejich krédem bylo: „Nevíš, čeho můžeš dosáhnout, dokud to nezkusíš.“ Načež svůj dosavadní život přehodnotil, a začal se soustředit na pozitiva a životní výzvy. Poté, co se setkal se stejně postiženým chlapcem, si uvědomil, že jeho místo je v podporování ostatních, kteří se musí prát se svými handicapy.

Levou nohu, nebo spíše torzo levé nohy, dokázal Nick už jako chlapec beze zbytku využít, a postupně se s ní naučil psát, kopat míč, plavat, surfovat nebo jezdit na snowboardu a spoustu dalších činností. Nic pro něj není nemožné, a jde s vervou do každé životní výzvy. Ačkoliv kladl důraz na vzdělání a dokonce vystudoval Griffithovu univerzitu v oboru účetnictví a finančního plánování, v devatenácti letech si splnil svůj sen a stal se řečníkem. Povzbuzuje ostatní a vnáší jim naději. Jezdí po celém světě a dodává sil především mladým lidem, kteří často bojují s různými problémy. Navštívil více než 78 zemí světa a mluvil na 3500 pódiích, kde bylo shromážděno někdy i 800 000 posluchačů. V roce 2010 navštívil i Českou republiku.

Z roztomilého chlapečka vyrostl krásný chlap, který se už v deseti letech dokázal prát se svým osudem a dokonce se ze života i aktivně radovat. V roce 2012, ve svých 30 letech, se oženil s láskou svého života. V současné době s ní má čtyři děti, kterým je vzorným otcem a jeho žena s láskou přiznává, že ho miluje takového, jaký je. On je zase pyšný na to, že se i přes svůj handicap dokáže postarat jak o ženu, tak o své čtyři děti. Je šťastný, že svůj život nevzdal a tvrdí že: „Bez ohledu na to, jak se narodíte, dokážete cokoliv.“

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz