Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Už rostou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sirael

Kačenka česká

Houbařská sezóna začala, už rostou a lidé nosí plné košíky. Opravdu to není předčasný apríl, rostou totiž jarní druhy jedlých hub. Především smrže a kačenky.

Článek

Bohužel ne všem houbařům se v jejich lokalitách podaří tyto jarní skvosty nasbírat. Odborníci doporučují ke sběru těchto úžasných jarních hub především Český nebo Moravský Kras, Bílé Karpaty, Chřiby a lužní lesy Podyjí.

Obzvlášť smrže jsou vázané na vápenaté půdy nebo místa, kam člověk vápno navezl, takže okolí vápenek, cementáren, nebo přímo i ruiny starých budov a rumiště neboli skládky starého stavebního materiálu. Hledejte je pod jasany, jilmy, buky a vrbami. Také se můžeme setkat se smrži, kteří jako o závod vyrazili ve městech na mulčovací kůře. Tam budou ovšem plné zplodin a psí moči a sbírat je není záhodné.

Kačenky české už tak striktní teritorium nemají. Mají rády společnost jasanů, trnek, vrb, osik a třešní ptáčnic. V některých lesích je kačenka česká opravdu velmi hojná. V místě růstu kačenky můžete také narazit na ucháče.

Ucháčů je ovšem více druhů, zdánlivě mohou připomínat třeba právě smrže nebo kačenky, bohužel ucháč obecný, který je velice snadno zaměnitelný za ucháče obrovského, je mykology označován za druh jedovatý a stojí i za smrtelnými otravami, ačkoliv byl v minulosti sbírán. S ucháči si tudíž nelze zahrávat a je lepší se jim prostě vyhnout, pokud už nejste zkušeným mykologem, který má tyto druhy hub spolehlivě nakoukané.

Kde a jaké houby zrovna rostou, můžete zjistit na stránkách nahouby.cz, kde se houbaři často chlubí v příspěvcích svými úlovky a někdy také doporučí vhodnou lokalitu.

Můžete vyrazit do lesů a hájů a zkusit štěstí na smrže a kačenky.

Zdroj:

https://www.ohoubach.cz/clanky/detail/11/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz